Nezaměnitelná vůně vanilky: Dezerty, které si zamilujete | Recepty.Blesk.cz

Nezaměnitelná vůně vanilky: Dezerty, které si zamilujete

  • Foto: shutterstock.com
    10ledna   2016  /  06:00

    Věčné dilema, jestli je lepší vanilková nebo čokoládová zmrzlina, určitě nevyřešíme. Daly bychom si totiž obě! Protože na zmrzlinu je ale moc zima, přinášíme vám recepty na lahodné moučníky z voňavé vanilky, které vás zahřejí v žaludku i u srdce. Který si získá to vaše?

  • Creme Brulée

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 ml smetany

    * 100 g bílé čokolády

    * 1 vanilkový lusk

    * 6 žloutků

    * 2 lžíce třtinového cukru

     

    Postup:

    Smetanu, čokoládu a vanilkový lusk dejte do rendlíku a na mírném plameni zahřívejte, aby se čokoláda rozpustila. Sejměte z ohně, vanilku nařízněte, dřeň vyškrabejte a nechte ji ještě deset minut v rendlíku. Pak lusk vyjměte. Troubu předehřejte na 160 stupňů.

     

    Žloutky utřete se dvěma lžícemi cukru do bílého krému a vmíchejte je ke smetaně. Směs rozdělte do čtyř zapékacích mističek. Ty postavte do pekáčku s vyšším okrajem a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte 15 až 20 minut, dokud směs takzvaně nesedne.

     

    Po upečení nechte  zchladnout a uložte přes noc v lednici. Před podáváním posypejte každou mističku cukrem a dejte rozpustit pod gril. Servírujte až v momentě, kdy karamel na povrchu ztuhne.

  • Krupicový dezert s malinami

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1500 ml mléka

    * 1 vanilkový lusk

    * 15 lžic dětské krupičky

    * 1 lžíci cukru

    * sůl

    * lístky tymiánu

    * čerstvé maliny

    * 1 lžičku másla

     

    Postup:

    Mléko nalijte do hrnce, mírně ho osolte, přidejte dřeň z vanilkového lusku a vše přiveďte k varu. Vsypejte krupičku a za opatrného, ovšem stálého míchání vařte do zhoustnutí, tedy asi 10 minut. Hotovou kaši oslaďte a podle chuti ji omastěte máslem. Přidejte maliny, lístky tymiánu a dezert nechte ztuhnout. Před podáváním ho ještě pocukrujte.

  • Perník s vanilkovou omáčkou


    Budete potřebovat (na i kulatou formu):

     

    Na perník:

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g tmavého cukru

    * 2 lžíce medu

    * 1 balení kypřicího prášku do perníku

    * 1 lžíci kakaa

    * 2 lžíce mletých ořechů

    * 120 ml oleje

    * 4 vejce

     

    Na vanilkovou omáčku:

    * 250 ml smetany

    * 1/2 lžičky mleté vanilky

    * 50 g bílé čokolády

     

    Postup:

    Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, med, mouku smíchanou s perníkovým práškem a kakaem, mleté ořechy a umíchejte hladké těsto. Nalijte ho do máslem vymazané kulaté formy. Perník pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení ho nechte vychladnout na mřížce. Mezitím zahřejte smetanu, přidejte do ní nalámanou čokoládu a vanilku. Omáčku prohřívejte na mírném plameni. Před podáváním přelijte jednotlivé porce moučníku vanilkovou omáčkou.

  • Žemlovka z croissantů

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 croissanty

    * 250 ml mléka

    * 250 ml smetany

    * 1 vanilkový lusk

    * 3 vejce

    * 50 g krupicového cukru

    * 50 g rozinek

    * 300 g třešní (kompotovaných)

    * máslo

    * 50 g nalámané čokolády

     

     

    Postup:

    Croissanty natrhejte na kusy, všechny potřete máslem a naskládejte je do zapékací mísy. Mléko smíchejte se smetanou, přidejte vejce, krupicový cukr, semínka z vanilkového lusku i lusk samotný. Nakonec vmíchejte rozinky, vypeckované třešně, kousky čokolády a směsí přelijte croissanty v míse. Nechte je pár minut nasáknout, pak vložte žemlovku do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ji asi 40 minut dozlatova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »