Nezaměnitelná vůně vanilky: Dezerty, které si zamilujete | Recepty.Blesk.cz

Nezaměnitelná vůně vanilky: Dezerty, které si zamilujete

  • Foto: shutterstock.com
    10ledna   2016  /  06:00

    Věčné dilema, jestli je lepší vanilková nebo čokoládová zmrzlina, určitě nevyřešíme. Daly bychom si totiž obě! Protože na zmrzlinu je ale moc zima, přinášíme vám recepty na lahodné moučníky z voňavé vanilky, které vás zahřejí v žaludku i u srdce. Který si získá to vaše?

  • Creme Brulée

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 ml smetany

    * 100 g bílé čokolády

    * 1 vanilkový lusk

    * 6 žloutků

    * 2 lžíce třtinového cukru

     

    Postup:

    Smetanu, čokoládu a vanilkový lusk dejte do rendlíku a na mírném plameni zahřívejte, aby se čokoláda rozpustila. Sejměte z ohně, vanilku nařízněte, dřeň vyškrabejte a nechte ji ještě deset minut v rendlíku. Pak lusk vyjměte. Troubu předehřejte na 160 stupňů.

     

    Žloutky utřete se dvěma lžícemi cukru do bílého krému a vmíchejte je ke smetaně. Směs rozdělte do čtyř zapékacích mističek. Ty postavte do pekáčku s vyšším okrajem a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte 15 až 20 minut, dokud směs takzvaně nesedne.

     

    Po upečení nechte  zchladnout a uložte přes noc v lednici. Před podáváním posypejte každou mističku cukrem a dejte rozpustit pod gril. Servírujte až v momentě, kdy karamel na povrchu ztuhne.

  • Krupicový dezert s malinami

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1500 ml mléka

    * 1 vanilkový lusk

    * 15 lžic dětské krupičky

    * 1 lžíci cukru

    * sůl

    * lístky tymiánu

    * čerstvé maliny

    * 1 lžičku másla

     

    Postup:

    Mléko nalijte do hrnce, mírně ho osolte, přidejte dřeň z vanilkového lusku a vše přiveďte k varu. Vsypejte krupičku a za opatrného, ovšem stálého míchání vařte do zhoustnutí, tedy asi 10 minut. Hotovou kaši oslaďte a podle chuti ji omastěte máslem. Přidejte maliny, lístky tymiánu a dezert nechte ztuhnout. Před podáváním ho ještě pocukrujte.

  • Perník s vanilkovou omáčkou


    Budete potřebovat (na i kulatou formu):

     

    Na perník:

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g tmavého cukru

    * 2 lžíce medu

    * 1 balení kypřicího prášku do perníku

    * 1 lžíci kakaa

    * 2 lžíce mletých ořechů

    * 120 ml oleje

    * 4 vejce

     

    Na vanilkovou omáčku:

    * 250 ml smetany

    * 1/2 lžičky mleté vanilky

    * 50 g bílé čokolády

     

    Postup:

    Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, med, mouku smíchanou s perníkovým práškem a kakaem, mleté ořechy a umíchejte hladké těsto. Nalijte ho do máslem vymazané kulaté formy. Perník pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení ho nechte vychladnout na mřížce. Mezitím zahřejte smetanu, přidejte do ní nalámanou čokoládu a vanilku. Omáčku prohřívejte na mírném plameni. Před podáváním přelijte jednotlivé porce moučníku vanilkovou omáčkou.

  • Žemlovka z croissantů

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 croissanty

    * 250 ml mléka

    * 250 ml smetany

    * 1 vanilkový lusk

    * 3 vejce

    * 50 g krupicového cukru

    * 50 g rozinek

    * 300 g třešní (kompotovaných)

    * máslo

    * 50 g nalámané čokolády

     

     

    Postup:

    Croissanty natrhejte na kusy, všechny potřete máslem a naskládejte je do zapékací mísy. Mléko smíchejte se smetanou, přidejte vejce, krupicový cukr, semínka z vanilkového lusku i lusk samotný. Nakonec vmíchejte rozinky, vypeckované třešně, kousky čokolády a směsí přelijte croissanty v míse. Nechte je pár minut nasáknout, pak vložte žemlovku do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ji asi 40 minut dozlatova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »