Nezaměnitelná vůně vanilky: Dezerty, které si zamilujete | Recepty.Blesk.cz

Nezaměnitelná vůně vanilky: Dezerty, které si zamilujete

  • Foto: shutterstock.com
    10ledna   2016  /  06:00

    Věčné dilema, jestli je lepší vanilková nebo čokoládová zmrzlina, určitě nevyřešíme. Daly bychom si totiž obě! Protože na zmrzlinu je ale moc zima, přinášíme vám recepty na lahodné moučníky z voňavé vanilky, které vás zahřejí v žaludku i u srdce. Který si získá to vaše?

  • Creme Brulée

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 ml smetany

    * 100 g bílé čokolády

    * 1 vanilkový lusk

    * 6 žloutků

    * 2 lžíce třtinového cukru

     

    Postup:

    Smetanu, čokoládu a vanilkový lusk dejte do rendlíku a na mírném plameni zahřívejte, aby se čokoláda rozpustila. Sejměte z ohně, vanilku nařízněte, dřeň vyškrabejte a nechte ji ještě deset minut v rendlíku. Pak lusk vyjměte. Troubu předehřejte na 160 stupňů.

     

    Žloutky utřete se dvěma lžícemi cukru do bílého krému a vmíchejte je ke smetaně. Směs rozdělte do čtyř zapékacích mističek. Ty postavte do pekáčku s vyšším okrajem a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte 15 až 20 minut, dokud směs takzvaně nesedne.

     

    Po upečení nechte  zchladnout a uložte přes noc v lednici. Před podáváním posypejte každou mističku cukrem a dejte rozpustit pod gril. Servírujte až v momentě, kdy karamel na povrchu ztuhne.

  • Krupicový dezert s malinami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1500 ml mléka

    * 1 vanilkový lusk

    * 15 lžic dětské krupičky

    * 1 lžíci cukru

    * sůl

    * lístky tymiánu

    * čerstvé maliny

    * 1 lžičku másla

     

    Postup:

    Mléko nalijte do hrnce, mírně ho osolte, přidejte dřeň z vanilkového lusku a vše přiveďte k varu. Vsypejte krupičku a za opatrného, ovšem stálého míchání vařte do zhoustnutí, tedy asi 10 minut. Hotovou kaši oslaďte a podle chuti ji omastěte máslem. Přidejte maliny, lístky tymiánu a dezert nechte ztuhnout. Před podáváním ho ještě pocukrujte.

  • Perník s vanilkovou omáčkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na i kulatou formu):

     

    Na perník:

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g tmavého cukru

    * 2 lžíce medu

    * 1 balení kypřicího prášku do perníku

    * 1 lžíci kakaa

    * 2 lžíce mletých ořechů

    * 120 ml oleje

    * 4 vejce

     

    Na vanilkovou omáčku:

    * 250 ml smetany

    * 1/2 lžičky mleté vanilky

    * 50 g bílé čokolády

     

    Postup:

    Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, med, mouku smíchanou s perníkovým práškem a kakaem, mleté ořechy a umíchejte hladké těsto. Nalijte ho do máslem vymazané kulaté formy. Perník pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení ho nechte vychladnout na mřížce. Mezitím zahřejte smetanu, přidejte do ní nalámanou čokoládu a vanilku. Omáčku prohřívejte na mírném plameni. Před podáváním přelijte jednotlivé porce moučníku vanilkovou omáčkou.

  • Žemlovka z croissantů

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 croissanty

    * 250 ml mléka

    * 250 ml smetany

    * 1 vanilkový lusk

    * 3 vejce

    * 50 g krupicového cukru

    * 50 g rozinek

    * 300 g třešní (kompotovaných)

    * máslo

    * 50 g nalámané čokolády

     

     

    Postup:

    Croissanty natrhejte na kusy, všechny potřete máslem a naskládejte je do zapékací mísy. Mléko smíchejte se smetanou, přidejte vejce, krupicový cukr, semínka z vanilkového lusku i lusk samotný. Nakonec vmíchejte rozinky, vypeckované třešně, kousky čokolády a směsí přelijte croissanty v míse. Nechte je pár minut nasáknout, pak vložte žemlovku do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ji asi 40 minut dozlatova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz