Lehká jídla, která zahřejí i v zimě a trvají jen pár minut | Recepty.Blesk.cz

Lehká jídla, která zahřejí i v zimě a trvají jen pár minut

  • Foto: shutterstock.com
    2ledna   2016  /  06:00

    Máte po svátcích dost všeho hodování a dali byste si pro změnu něco lehkého? Máme pro vás tip na jídla s nádechem exotiky, která váš žaludek pohladí a přitom vás zahřejí i zasytí. Navíc vám jejich příprava zabere jen pár minut. Určitě si je zamilujete!

  • Pečený lilek s řeckým jogurtem

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 1 lilek

    * 2 rajčata

    * 1 česnek

    * 150 g řeckého jogurtu

    * 6 menších cibulí

    * 1/2 červené papriky

    * mátu

    * koriandr

    * mletou papriku

    * olivový olej

     

    Postup:

    Lilek nakrájejte na kolečka, osolte a nechte „vypotit“. Pak ho zbavte vlhkosti (pomocí ubrousku) a dejte do pekáčku. Posypejte nakrájenou cibulí, česnekem, nakrájenými rajčaty a přidejte koření. Dejte do trouby a pečte, dokud není lilek měkký. Před koncem ho polejte rozmixovaným jogurtem s koriandrem a mátou. Úplně nakonec lilek pokapejte olivovým olejem. Jako příloha se hodí například pita chléb.

  • Dhal z červené čočky

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 300 g červené čočky

    * 2 stroužky česneku

    * kousek čerstvého zázvoru

    * 1 lžičku rajčatového protlaku

    * 1 lžičku sušeného koriandru

    * sůl

    * chilli (podle potřeby)

    * olivový olej

     

    Postup:

    Čočku uvařte doměkka, česnek orestujte a smíchejte s čočkou. Přidejte nastrouhaný zázvor s chilli (můžete rozmixovat), utřený česnek, protlak, koriandr, trochu olivového oleje a smíchejte dohromady.

  • Kuřecí kebab

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 2 kuřecí prsa

    * 2 stroužky česneku

    * různé druhy drceného pepře

    * kurkumu

    * sůl

    * slunečnicový olej

     

    Postup:

    Nakrájejte maso na kousky a večer naložte do marinády připravené z oleje, koření a soli. Druhý den dejte na špíz a ugrilujte. Podávejte se zeleninovým salátkem, rajčatovou salsou nebo nejrůznějšími druhy čatní.

  • Dýňové kari

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * máslovou dýni

    * 50g červené kari pasty

    * 2 červené cibule

    * plechovku kokosového mléka

    * olej

    * sůl

    * rybí omáčku

    * bílý jogurt

     

    Postup:

    Dýni oloupejte, očistěte, nakrájejte na kostky, osolte a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, dokud není dýně měkká. Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte ji na proužky a zvolna ji restujte na oleji, aby změkla a zesklovatěla, přidejte pastu a rychle ji orestujte, podlijte kokosovým mlékem, přidejte upečené kostičky dýně a chvíli povařte. Dochuťte rybí omáčkou nebo solí a podávejte s jasmínovou rýží, nebo rýží basmati. Podle potřeby zjemněte bílým jogurtem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz