Klasické cukroví trochu jinak: Přidejte do něj sušené květiny | Recepty.Blesk.cz

Klasické cukroví trochu jinak: Přidejte do něj sušené květiny

  • Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    1
    Foto: archiv bpž
    20prosince   2015  /  06:00

    Hledáte způsob, jak tento rok vaše oblíbené cukroví ozvláštnit? Inspirujte se nápady Jany Vlkové, která je expertkou na jedlé květiny. Obyčejná jídla dělá neobyčejnými jen za použití toho, co nám nabízí příroda. Nyní vydává novou kuchařku plnou květinové inspirace, díky čemuž se vaše jídla stanou kromě gurmánského požitku i uměleckým dílem! 

  • Nebesky modré sněhové pusinky

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Nebesky modré pusinky • 

    Budete potřebovat:

    * 3 bílky

    * 225 g cukru krystal

    * 225 g cukru moučka

    * špetku soli

    * hrst květů slézu maurského

     

    Postup:

    Bílky necháme temperovat při pokojové teplotě. Přidáme špetku soli a ušleháme pevný sníh. Než se sníh ušlehá, rozdrtíme v hmoždíři květy slézu maurského s trochou hrubého cukru. (Cukr působí jako brusivo a usnadňuje drcení.) Květy je možno třít i s lůžky, dodají pusinkám tajemnou chuť.
    Do sněhu zvolna přisypáváme za stálého míchání krystalový cukr. Když se rozpustí, přidáme cukr moučku a ještě chvíli šleháme. Přisypeme prášek ze slézu a lehce promícháme. Nerovnoměrné míchání vytvoří zajímavé mramorování. Pusinky tvoříme cukrářským sáčkem na plech vyložený pečicím papírem. Sušíme v mírné troubě (120 oC) podle velikosti pusinek 4 až 6 hodin.

     

    Máte i vy recept na nějaké netradiční cukroví? Přihlaste se do soutěže Nej cukroví!

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

  • Linecká kolečka

     

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Linecká kolečka • 

    Budete potřebovat:

    * 250 g hladké mouky

    * 140 g másla

    * 90 g cukru

    * 2 žloutky

    * citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu

    * květy měsíčku nebo slézu maurského

     

    Postup:

    Mouku přesejeme na vál, přidáme moučkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, žloutky a změklé máslo. Vypracujeme vláčené těsto. Necháme odpočinout v chladu 2 až 24 hodin.

     

    Těsto rozválíme na tloušťku půl centimetru a posypeme květy měsíčku nebo slézu maurského a lehce zapracujeme. Vykrajujeme kolečka. V polovině koleček vykrojíme otvor. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme nakyslou červenou marmeládou, nejlépe rybízovou.

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

  • Kokosový salám

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Salám • 

    Budete potřebovat:

    * ½ balíčku dětských piškotů nebo zbytky drobečků od pečení a zlámané cukroví

    * ½ hrnku kokosu

    * 20 dkg změklého másla

    * 15 dkg cukru

    * 1 polévková lžíce kakaa

    * hrst sušených květů měsíčku lékařského

    * hrst sušených květů růže damašské

    * dle potřeby trochu bílé pálenky (nejlépe vodky)

     

    Postup:

    Květy měsíčku rozdrtíme v hmoždíři na prášek s trochou  krystalového cukru. 15 dkg másla utřeme s 10 dkg práškového cukru  a přidáme prášek z měsíčku a kokos. Vytvoříme kompaktní hmotu.

     

    Piškoty nebo tvarově nevyhovující zbytky cukroví rozdrtíme válečkem. Přidáme změklé máslo, kakao a nasekaná kvítka růže damašské. Dle potřeby přidáme 1 – 3 polévkové lžíce pálenky, aby vzniklo kompaktní těsto.

     

    Tmavou hmotu rozválíme, pokryjeme žlutou hmotou a zabalíme jako roládu. Případné nerovnosti nejsou na škodu, vznikne zajímavé mramorování.  Roládu obalíme v kokosu, zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout.  Před podáváním krájíme nožem namočeným v horké vodě na plátky.

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková

    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »