Klasické cukroví trochu jinak: Přidejte do něj sušené květiny | Recepty.Blesk.cz

Klasické cukroví trochu jinak: Přidejte do něj sušené květiny

  • Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    1
    Foto: archiv bpž
    20prosince   2015  /  06:00

    Hledáte způsob, jak tento rok vaše oblíbené cukroví ozvláštnit? Inspirujte se nápady Jany Vlkové, která je expertkou na jedlé květiny. Obyčejná jídla dělá neobyčejnými jen za použití toho, co nám nabízí příroda. Nyní vydává novou kuchařku plnou květinové inspirace, díky čemuž se vaše jídla stanou kromě gurmánského požitku i uměleckým dílem! 

  • Nebesky modré sněhové pusinky

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Nebesky modré pusinky • 

    Budete potřebovat:

    * 3 bílky

    * 225 g cukru krystal

    * 225 g cukru moučka

    * špetku soli

    * hrst květů slézu maurského

     

    Postup:

    Bílky necháme temperovat při pokojové teplotě. Přidáme špetku soli a ušleháme pevný sníh. Než se sníh ušlehá, rozdrtíme v hmoždíři květy slézu maurského s trochou hrubého cukru. (Cukr působí jako brusivo a usnadňuje drcení.) Květy je možno třít i s lůžky, dodají pusinkám tajemnou chuť.
    Do sněhu zvolna přisypáváme za stálého míchání krystalový cukr. Když se rozpustí, přidáme cukr moučku a ještě chvíli šleháme. Přisypeme prášek ze slézu a lehce promícháme. Nerovnoměrné míchání vytvoří zajímavé mramorování. Pusinky tvoříme cukrářským sáčkem na plech vyložený pečicím papírem. Sušíme v mírné troubě (120 oC) podle velikosti pusinek 4 až 6 hodin.

     

    Máte i vy recept na nějaké netradiční cukroví? Přihlaste se do soutěže Nej cukroví!

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

  • Linecká kolečka

     

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Linecká kolečka • 

    Budete potřebovat:

    * 250 g hladké mouky

    * 140 g másla

    * 90 g cukru

    * 2 žloutky

    * citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu

    * květy měsíčku nebo slézu maurského

     

    Postup:

    Mouku přesejeme na vál, přidáme moučkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, žloutky a změklé máslo. Vypracujeme vláčené těsto. Necháme odpočinout v chladu 2 až 24 hodin.

     

    Těsto rozválíme na tloušťku půl centimetru a posypeme květy měsíčku nebo slézu maurského a lehce zapracujeme. Vykrajujeme kolečka. V polovině koleček vykrojíme otvor. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme nakyslou červenou marmeládou, nejlépe rybízovou.

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

  • Kokosový salám

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Salám • 

    Budete potřebovat:

    * ½ balíčku dětských piškotů nebo zbytky drobečků od pečení a zlámané cukroví

    * ½ hrnku kokosu

    * 20 dkg změklého másla

    * 15 dkg cukru

    * 1 polévková lžíce kakaa

    * hrst sušených květů měsíčku lékařského

    * hrst sušených květů růže damašské

    * dle potřeby trochu bílé pálenky (nejlépe vodky)

     

    Postup:

    Květy měsíčku rozdrtíme v hmoždíři na prášek s trochou  krystalového cukru. 15 dkg másla utřeme s 10 dkg práškového cukru  a přidáme prášek z měsíčku a kokos. Vytvoříme kompaktní hmotu.

     

    Piškoty nebo tvarově nevyhovující zbytky cukroví rozdrtíme válečkem. Přidáme změklé máslo, kakao a nasekaná kvítka růže damašské. Dle potřeby přidáme 1 – 3 polévkové lžíce pálenky, aby vzniklo kompaktní těsto.

     

    Tmavou hmotu rozválíme, pokryjeme žlutou hmotou a zabalíme jako roládu. Případné nerovnosti nejsou na škodu, vznikne zajímavé mramorování.  Roládu obalíme v kokosu, zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout.  Před podáváním krájíme nožem namočeným v horké vodě na plátky.

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková

    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »