Podzim podle Dity P.: Vyzkoušejte česnečku nebo cibulovou marmeládu | Recepty.Blesk.cz

Podzim podle Dity P.: Vyzkoušejte česnečku nebo cibulovou marmeládu

  • Foto: ditap.cz
    9listopadu   2015  /  06:00

    Dita Pecháčková je známá spíše pod jménem Dita P. Její jméno se vám okamžitě spojí s dokonalými domácími recepty, které znáte z dětství a na které se jen sbíhají sliny. Vyzkoušejte podle této sympatické kuchařky například zavařeniny. Ať už se rozhodnete pro ovoce nebo třeba cibuli, bude to stát za to!

  • Hrušková povidla




    Budete potřebovat:

    4 sklenice o objemu 300 ml

    2 kg hrušek zbavených jádřinců, napůl oloupaných, nakrájených na kousky
    200 g krupicového cukru
    šťáva ze 4 citronů
    3 hřebíčky

     

    Postup přípravy:

    Hrušky dám do hrnce, přidám cukr, citronovou šťávu a hřebíčky, pořádně promíchám a dám vařit. Když se směs začne vařit, stáhnu plamen tak na polovinu a přiklopím hrnec poklicí. Nechám ale malou mezírku, aby se voda z hrušek mohla odpařovat. Nechám je vařit asi 2 až 3 hodiny, do rozpadnutí. Nakonec rozvařené hrušky ještě rozšťouchám šťouchadlem na brambory, aby byla povidla krásně hladká. Nejraději je mám s vdolky, strouhaným tvarohem a cukrem.

     

    Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Kuchyřka Deník Dity P. 2

  • Cibulová marmeláda


    Budete potřebovat:

    3 sklenice o objemu 500 ml

    2 kg červené cibule
    4 stroužky česneku
    140 g másla
    4 lžíce olivového oleje
    140 g hnědého cukru
    1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
    sůl a čerstvě namletý pepř
    750 ml červeného vína
    350 ml červeného vinného octa
    200 ml portského vína

     

    Postup přípravy:

    Cibule oloupu, přepůlím a nasekám. Stroužky česneku nakrájím na tenké plátky. V hrnci se silným dnem, nejlépe litinovém, rozehřeju na silném ohni máslo a olej. Vsypu cibuli a česnek a dobře promíchám. Přidám cukr, tymiánové lístky, sůl a pepř. Znovu důkladně promíchám a stáhnu plamen. Za občasného míchání vařím 35 až 40 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina.

     

    Do hrnce přiliju víno, vinný ocet a portské a na velkém ohni za občasného míchání vařím 20 až 25 minut, až má cibule mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na ⅔ původního objemu. Hotovou marmeládu nechám chvíli chladnout a pak jí naplním vyvařené sklenice, uzavřu je víčkem a obrátím dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici marmeláda vydrží 3 měsíce.

     

    Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Kuchyřka Deník Dity P. 2

  • Krémová česnečka


    Budete potřebovat:

    5 palic česneku
    5 lžic olivového oleje
    6 lžic másla
    1 pórek, nakrájený najemno
    2 cibule, nasekané najemno
    5 lžic hladké mouky
    1 l drůbežího vývaru
    80 ml suchého sherry (nemusí být)
    215 ml smetany ke šlehání
    1 lžíce citronové šťávy
    sůl
    ¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
    2 lžíce nasekané pažitky

     

    Postup přípravy:

    Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou.

     

    Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám.

     

    Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.

     

    Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Kuchyřka Deník Dity P. 2

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »