7 chyb, které děláme při přípravě masa. Naučte se naše triky! | Recepty.Blesk.cz

7 chyb, které děláme při přípravě masa. Naučte se naše triky!

  • I při přípravě masa můžete udělat spoustu chyb.
    I při přípravě masa můžete udělat spoustu chyb.
    Foto: Shutterstock.com
    3listopadu   2015  /  10:00

    Smažený obalovaný květák je fajn, ale maso je zkrátka maso. Není proto divu, že se na našem talíři objevuje skoro každý den. Ať už se ho chystáte uložit do mrazáku nebo tepelně upravovat, vždy se o něj předtím musíte dobře postarat. Říkáte si, že to není žádná věda? Jste na omylu!

  • Používáte jedno prkénko

    ...

    Také krájíte všechno na tom samém kuchyňském prkénku? Příště už to nedělejte. V syrovém masu je totiž spousta bakterií, které pak zůstávají na všem, čeho se dotkne, včetně prkénka, nádobí i vašich rukou. V ten moment nejsou nijak zvlášť nebezpečné, v pokojové teplotě se ale rychle dokážou množit. A vy si tak zahráváte se zdravím svým i všech blízkých. Nejlepší je používat jiné prkénko na krájení masa a jiné na krájení například zeleniny. Pokud chcete vše připravit na jednom, začněte právě zeleninou a teprve pak se pusťte do masa. A pravidelně prkénko dezinfikujte. Stačí na to i obyčejný ocet.

  • Rozmrazujete maso při pokojové teplotě

    kuře

    Bez mučení se přiznám, že já to dělám také. Nikdy mě totiž nenapadne vyndat maso z mrazáku den dopředu a nechat ho pozvolna rozmrznout v lednici. Jenže jak už jsem zmínila v předchozím bodě, pokojová teplota a vlhko jsou ideálním prostředím pro množení se zdraví nebezpečných bakterií, jako jsou salmonela, E. coli i listerie. Všechny vám mohou pěkně znepříjemnit život, protože způsobují průjmová a infekční onemocnění. Pokud tedy budete příště potřebovat maso rozmrazit co nejrychleji, zabalené ho ponořte do hrnce nebo mísy se studenou vodou. Každou půlhodinu vodu vyměňte.

  • Krájíte maso pokojové teploty

    Kuřecí maso

    Syrové maso se na malé kostky a slabší nudličky mnohem lépe krájí, když ho předtím částečně zamrazíte. Nebude vám pak "ujíždět" pod rukama a výsledek bude mnohem lepší. Stačí, když ho do mrazáku vložíte na třicet minut.

  • Připravujete maso právě vyndané z chladničky

    Bílkoviny by se vám v jídelníčku měli objevit jednou až třikrát.

    Nezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí maso nebo ryby, nikdy byste neměli do horké trouby nebo na gril "šoupnout" maso rovnou z ledničky. Výsledkem je pak totiž kus masa, který je převařený na vnější straně a nedostatečně tepelně upravený, nebo dokonce syrový ve středu. Vždy proto nejdříve vyndejte maso nebo ryby z lednice a nechte je při pokojové teplotě po dobu asi patnácti až dvaceti minut "aklimatizovat se". Protein zahřátý na pokojovou teplotu umožní, že tepelná úprava bude probíhat rovnoměrněji.

  • Skladujete maso dlouho v lednici


    ...

    Syrové mleté maso, drůbež, ryby a většinu mořských plodů byste měli v lednici chladit po dobu nejvýše dvou dnů. Maso, jako jsou steaky a kotlety (hovězí, telecí, jehněčí i vepřové), může sice zůstat v ledničce až po dobu pěti dnů, ale jen v případě, že je opravdu čerstvé. Pokud jste si ale jisti, že ho nebudete připravovat hned, je nejlepší, abyste ho zmrazili.

  • Špatně ho mrazíte

    ...

    Až si příště přinesete maso od řezníka nebo ze supermarketu, nedávejte ho do mrazáku tak, jak jste ho koupili. Jeho kvalitu mnohem lépe uchováte, když ho zabalíte například do alobalu nebo kuchyňské fólie a zavřete do igelitového sáčku na "zip". Zabráníte tak jeho vysychání, spálení mrazem i přebírání okolních pachů.

  • Hotové maso brzy porcujete a konzumujete

    ...

    Jasně, taky se vždycky nemůžu dočkat, až budu mít to úžasně voňavé maso na talíři. Pokud se ale pustíte do steaku, pečeně, grilovaného kuřete, svíčkové, vepřové panenky nebo jakéhokoli jiného dílu masa hned, jak ho vyndáte z trouby nebo pánve, děláte hrubou chybu. V momentě, kdy se do něj zakrojíte, totiž všechna šťáva vyteče na prkénko nebo talíř.

     

    Až budete příště vyndávat maso z pánve, grilu nebo z trouby, nechte ho "odpočívat" při pokojové teplotě po dobu nejméně pěti minut (celé kuře potřebuje asi 20 minut), takže bude mít čas rozprostřít a vstřebat šťávu do jednotlivých vláken. Vaše trpělivost bude odměněna mnohem šťavnatějším a lahodnějším kusem masa. Pokud máte obavy, že maso vychladne, přikryjte ho důkladně kusem alobalu a dejte do vyhřáté trouby.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »