Pravé guláše: Uvařte si je podle receptů babičky z maďarského Kapuváru | Recepty.Blesk.cz

Pravé guláše: Uvařte si je podle receptů babičky z maďarského Kapuváru

  • Foto: shutterstock.com
    31října   2015  /  06:00

    Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnaté guláše z maďarské kuchyně, které pro vás připravila paní Margita z maďarského městečka Kapuvár. Jejím prvním jídlem, které uvařila, byl právě guláš. Sice jen bramborový, ale povedl se jí na první pokus. Od té doby jich připravila mnohem, mnohem víc, nejen pro své děti , ale také pro vnoučata. Uvařte si je také!

  • Guláš na pivě

    Guláš na pivě

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 1 kg hovězího zadního

    * 1 cibuli

    * 3 stroužky česneku

    * 1 lžíci rajského protlaku

    * 2 lžičky worcestrové omáčky

    * 1 lžíci třtinového cukru

    * 500 ml hovězího vývaru

    * 400 ml černého piva

    * 300 g žampionů

    * sůl, pepř, 1 bobkový list

    * 2 lžíce hladké mouky

    * hrst nasekané petrželky

    * 3 lžíce oleje

     

    Postup:

    V hrnci rozpalte olej a opečte na něm na kostičky nakrájené maso. Pak ho vyjměte a ve výpeku opečte cibuli, česnek a houby. Přidejte protlak, worcestrovou omáčku a vše promíchejte. Do hrnce vraťte maso, přidejte cukr, bobkový list, vývar i pivo a hrnec přiklopte. Guláš nechte asi hodinku probublávat, pak ho odklopte a na mírném ohni vařte další půlhodinu. Zahustěte ho trochou mouky rozmíchané ve vodě a krátce ještě vařte. Nakonec osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.

  • Bramborový guláš

    Bramborový guláš

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 lžíce oleje

    * 1 velkou cibuli

    * 2 stroužky česneku

    * 2 lžíce sladké mleté papriky

    * 1 lžičku pálivé mleté papriky

    * 1/2 lžičky kmínu

    * 500 g brambor

    * 200 g pikantní klobásy

    * 1 lžíci hladké mouky

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Cibuli nasekejte najemno, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Na oleji opečte cibuli, přisypejte papriky, kmín, prolisované stroužky česneku a vše krátce orestujte. Zalijte asi litrem vody, přihoďte brambory, osolte, opepřete a vařte téměř do změknutí. Guláš zahustěte trochou mouky rozmíchané ve vodě, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a krátce provařte. Na závěr ho nechte už jen 5 minut probublávat. Podle chuti osolte, opepřete a dochuťte majoránkou.

  • Segedínský guláš

    Segedínský guláš

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 800 g vepřové plece

    * 1 bobkový list

    * 3 cibule

    * 2 stroužky česneku

    * 1 feferonku

    * špetku kmínu

    * 1 lžíci hladké mleté papriky

    * 100 ml mléka

    * sůl, pepř

    * 1 až 2 lžíce hladké mouky

    * 100 g slaniny

    * 50 g sádla

    * špetku sušeného tymiánu

    * 1 kelímek zakysané smetany

    * 500 g kysaného zelí

     

    Postup:

    Na sádle opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte nasekanou cibuli a orestujte ji. Do hrnce vložte na kostičky nakrájené maso, prolisované stroužky česneku, mletou papriku, nasekanou feferonku, bobkový list, vše promíchejte a duste pod pokličkou. Později podle potřeby podlijte vodou. V polovině vaření přidejte pokrájené zelí, trochu sušeného tymiánu a guláš dál duste. V hrnečku rozmíchejte smetanu s mlékem a hladkou moukou. Směs nalijte do guláše a vše promíchejte. Osolte, opepřete a podle chuti ještě můžete dochutit trochou octa. Podávejte s knedlíkem.

  • Kotlíkový guláš


    Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

    * 800 g hovězí kližky

    * 600 g vepřové plece

    * 2 lžíce sádla

    * 120 g špeku

    * 1 lžíci sladké mleté papriky

    * 2 červené papriky

    * 2 plechovky nakládaných rajčat

    * 500 g brambor

    * 1 feferonku

    * 1 svazek petrželky

    * 2 pikantní klobásy

    * 1 krajíc tvrdého chleba

    * sůl, pepř, majoránku, kmín

     

    Postup:

    V kotlíku nechte rozpustit sádlo, přidejte nakrájený špek, krátce opečte a vhoďte nasekanou cibuli. Opečte ji dorůžova a zaprašte paprikou. Přidejte nejdřív na kostičky nakrájené hovězí maso a nechte ho zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte kmín, můžete i nové koření. Kotlík do poloviny dolijte vodou a po půlhodině přihoďte nakrájené vepřové maso, které ještě předtím opečte na sádle. Vařte asi 40 minut, pak přihoďte nakrájené brambory, loupaná rajčata, papriky a feferonku. Podle potřeby ještě dolijte vodou a vařte dalších 20 minut. Nakonec do guláše dejte nakrájenou klobásu a zahustěte ho chlebem. Podle chuti ještě osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s pečivem.

  • Tokáň

    Tokáň

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g hovězího zadního

    * 4 lžíce bílého vína

    * 2 cibule

    * 1 lžičku sladké mleté papriky

    * 2 rajčata

    * 2 žluté papriky

    * 2 lžíce sádla

    * sůl

     

    Postup:

    Maso nakrájejte nejdříve na plátky a pak na nudličky. Cibuli nasekejte a opečte ji na sádle. Přidejte papriku (pokud máte raději pikantní guláše, přidejte ještě 1/2 lžičky pálivé papriky) a maso. Promíchejte, krátce orestujte a přidejte rajčatový protlak. Směs podlijte vínem a duste ji pod pokličkou doměkka. V průběhu vaření podlévejte guláš podle potřeby vodou nebo vývarem. Nakonec přidejte papriku nakrájenou na nudličky, pokrájená rajčata a chvíli ještě duste. Podle chuti osolte a podávejte s tarhoňou nebo s noky.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »