3 triky, jak bleskově vychladit víno, pivo a další nápoje | Recepty.Blesk.cz

3 triky, jak bleskově vychladit víno, pivo a další nápoje

  • Veděli jste, že teplé nápoje můžete zchladit během pár minut?
    Veděli jste, že teplé nápoje můžete zchladit během pár minut?
    Foto: Shutterstock.com
    22října   2015  /  06:00

    Neočekávaná návštěva dokáže spoustu hospodyněk uvést do rozpaků. Připravit rychlé občerstvení obvykle nezabere příliš času, jenže jak si poradit s nápoji, které mají pokojovou teplotu? Teplé víno, pivo nebo šampaňské se prostě pít nedají. Proto pro vás máme pár skvělých tipů, jak nápoje ochladit během pouhých pár minut.

  • Využijte kuchyňské papírové utěrky

    ...

     

    Lahev, kterou potřebujete zchladit, důkladně zabalte do mokrých papírových utěrek, ubrousků nebo třeba toaletního papíru. Pak ji dejte na pár minut do ledničky, nezáleží na tom, jestli ji postavíte do dveří nebo položíte na polici. Po asi 5 minutách by měl být nápoj vychlazený. Záleží samozřejmě na tom, jaký obsah lahev má. Pivo bude vychlazené za 2 až 3 minuty, velká lahev limonády potřebuje delší dobu. Platí, že čím déle necháte nápoj v lednici, tím bude studenější.

     

    Jak to funguje
    Namočenou vrstvou papíru usnadníte a výrazně urychlíte výměnu tepla mezi jinak špatně tepelně vodivou lahví a chladným vzduchem v lednici.

  • Vezměte si na pomoc sůl

    ...

     

    Dalším skvělým způsobem, jak bleskově vychladit nápoj v plechovce nebo lahvi, je využití "obyčejné" kuchyňské soli. K ní budete potřebovat ještě nějaký ten led, nádobu a vodu. Do nádoby nalijte studenou vodu, přisypejte kostky ledu a přidejte sůl. Vše důkladně promíchejte a lahve nebo plechovky s nápoji vložte dovnitř. Množství soli zvolte podle množství nápojů, které potřebujete zchladit. Na jednu dvě plechovky stačí třeba 20 kostek ledu a několik polévkových lžic soli, na rychlé vychlazení šampusu asi 1 kilo soli na 3 litry vody a více ledu. Bublinky budou připravené k podávání do 5 minut, teplota nápoje v třetinkové plechovce klesne za pouhé 2 minuty o neuvěřitelných 19 stupňů.

     

    Jak to funguje
    Směs ledu, vody a soli má podstatně nižší teplotu tuhnutí než led samotný. Smícháním ledu s vodou a solí se začne sůl ve vzniklé vrstvičce vody rozpouštět a led začne tát. Rychlé tání ledu a rozpouštění soli je spojeno s velkou absorpcí tepla. Chladicí směs tedy spotřebuje velké množství tepla na rozpouštění soli a na tání ledu, což způsobí silné ochlazení této směsi, a tím pádem i ochlazení nápojů v ní.

  • Nápoje nejdřív zahřejte

    ...

    Posledním tipem, kterému asi nebudete moc věřit, je to, že nápoj před chlazením nejdřív zahřejete. Horký nápoj se totiž mnohem rychleji ochladí, respektive rychle zmrzne. Tento jev využívají již dlouhé roky například zmrzlináři při přípravě zmrzliny. Pokud tedy chcete návštěvu rychle ohromit například ledovým čajem nebo kávou, určitě to vyzkoušejte. Při větším množství nápoje je ale problém, že horký nápoj příliš ovlivňuje teplotu v lednici, která pak není schopná efektivně teplo nápoje odvádět. V takovém případě čaj přelijte třeba do PET lahve a tu dejte do prázdného šuplíčku v mrazáku.


    Jak to funguje
    Jde o tisíce let starý jev, který znal už Aristoteles. Říká se mu Mpembův jev. Nikdo ho ale neuměl po tisíciletí vysvětlit. Až před dvěma roky to dokázali singapurští vědci, kteří si pomohli metaforou pružiny. Podle nich horká voda uvolňuje energii právě tak rychle jako ona, což znamená, že nakonec zmrzne rychleji než studená voda, kde se proces mrznutí nastartuje pomaleji.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »