Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší | Recepty.Blesk.cz

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

  • Párky se zkaramelizovanou cibulí
    Párky se zkaramelizovanou cibulí
    Foto: David Háva
    14října   2015  /  06:00

    Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento recept zní, u nás se stal absolutním vítězem!

  • Kuřecí kousky se slaninou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Kuřecí kousky se slaninou

    * 1 kuře
    * 8 plátků anglické slaniny
    * 2 cibule
    * 2 lžíce vinného octa
    * 2 snítky rozmarýnu
    * 2 konzervy loupaných rajčat
    * 1 lžíci cukru
    * 500 ml vývaru
    * 1 lžíci nasekané petrželky
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Kuře naporcujte na 8 dílů. V hrnci osmahněte kousky masa na oleji tak, aby byla kůže zlatá. Přidejte slaninu a dál opékejte. Pak přisypejte nasekanou cibuli, rozmarýn a krátce ještě opékejte.

     

    Do hrnce vyklopte rajčata, přidejte cukr, vinný ocet, vývar, osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu a stáhněte plamen. Nechte probublávat 40 až 50 minut, dokud maso nezměkne. Nakonec vmíchejte petrželku a omáčku podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší.

  • Kotlety s parmskou šunkou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Kotlety s parmskou šunkou

    * 4 kotlety
    * 100 g sušené šunky
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * 2 rajčata
    * 1 bobkový list
    * 1 sklenku bílého vína
    * hrst nasekané petrželky
    * mletou skořici
    * sůl, pepř
    * hladkou mouku na obalování
    * 4 sázená vejce
    * olivový olej

     

    Postup:

    Maso osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Pak ho zprudka opečte na oleji, vyjměte z pánve a vložte do pekáčku.

     

    Do pánve dejte na kousky nakrájenou šunku, nasekanou cibuli a prolisovaný šesnek. Přidejte bobkový list, vše krátce poduste a přidejte ke kotletám. Pak osmahněte oloupaná rajčata, osolte je, opepřete a rozvařte na pyré. Dochuťte skořicí, vsypejte nasekanou petrželku a vše podlijte vínem. Směs prohřejte a nalijte ke kotletám. Přikryté pečte asi půl hodinky. Na talíři pak na každou kotletu položte ještě sázené vejce.

  • Párky se zkaramelizovanou cibulí

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Párky se zkaramelizovanou cibulí

    * 8 debrecínských párků
    * 2 cibule, oloupané a nahrubo nasekané
    * 1 lžíci másla
    * 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
    * 3 snítky tymiánu
    * 150 g nakrájených žampionů
    * 2 polévkové lžíce balzamikového octa
    * 200 ml bílého vína
    * 200 ml hovězího vývaru
    * malou hrstka petržele
    * mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
    * olivový olej na smažení

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Velký hrnec rozpalte na středním plameni. Přidejte olej a osmahněte párky. Když jsou ze všech stran nazlátlé, přemístěte je na talíř.

     

    Na stejnou pánev dejte cibuli a máslo, přisypejte cukr, tymián a vařte za občasného míchání na středním plameni 10 až 15 minut, dokud cibule úplně nezkaramelizuje. Do pánve dejte houby, zamíchejte a vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte ocet a ještě krátce směs vařte.

     

    Párky vraťte do pánve, přilijte víno, přiveďte k varu a nechte vařit 4–5 minut, aby se vypařil alkohol. Podlejte vývarem, znovu přiveďte k varu a pak přesuňte párky na 20 minut do trouby. Nepřikrytý pokrm pečte, dokud párky nebudou propečené a omáčka hustá. Nakonec posypejte petrželí a podávejte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »