Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší | Recepty.Blesk.cz

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

  • Párky se zkaramelizovanou cibulí
    Párky se zkaramelizovanou cibulí
    Foto: David Háva
    14října   2015  /  06:00

    Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento recept zní, u nás se stal absolutním vítězem!

  • Kuřecí kousky se slaninou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Kuřecí kousky se slaninou

    * 1 kuře
    * 8 plátků anglické slaniny
    * 2 cibule
    * 2 lžíce vinného octa
    * 2 snítky rozmarýnu
    * 2 konzervy loupaných rajčat
    * 1 lžíci cukru
    * 500 ml vývaru
    * 1 lžíci nasekané petrželky
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Kuře naporcujte na 8 dílů. V hrnci osmahněte kousky masa na oleji tak, aby byla kůže zlatá. Přidejte slaninu a dál opékejte. Pak přisypejte nasekanou cibuli, rozmarýn a krátce ještě opékejte.

     

    Do hrnce vyklopte rajčata, přidejte cukr, vinný ocet, vývar, osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu a stáhněte plamen. Nechte probublávat 40 až 50 minut, dokud maso nezměkne. Nakonec vmíchejte petrželku a omáčku podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší.

  • Kotlety s parmskou šunkou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Kotlety s parmskou šunkou

    * 4 kotlety
    * 100 g sušené šunky
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * 2 rajčata
    * 1 bobkový list
    * 1 sklenku bílého vína
    * hrst nasekané petrželky
    * mletou skořici
    * sůl, pepř
    * hladkou mouku na obalování
    * 4 sázená vejce
    * olivový olej

     

    Postup:

    Maso osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Pak ho zprudka opečte na oleji, vyjměte z pánve a vložte do pekáčku.

     

    Do pánve dejte na kousky nakrájenou šunku, nasekanou cibuli a prolisovaný šesnek. Přidejte bobkový list, vše krátce poduste a přidejte ke kotletám. Pak osmahněte oloupaná rajčata, osolte je, opepřete a rozvařte na pyré. Dochuťte skořicí, vsypejte nasekanou petrželku a vše podlijte vínem. Směs prohřejte a nalijte ke kotletám. Přikryté pečte asi půl hodinky. Na talíři pak na každou kotletu položte ještě sázené vejce.

  • Párky se zkaramelizovanou cibulí

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Párky se zkaramelizovanou cibulí

    * 8 debrecínských párků
    * 2 cibule, oloupané a nahrubo nasekané
    * 1 lžíci másla
    * 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
    * 3 snítky tymiánu
    * 150 g nakrájených žampionů
    * 2 polévkové lžíce balzamikového octa
    * 200 ml bílého vína
    * 200 ml hovězího vývaru
    * malou hrstka petržele
    * mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
    * olivový olej na smažení

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Velký hrnec rozpalte na středním plameni. Přidejte olej a osmahněte párky. Když jsou ze všech stran nazlátlé, přemístěte je na talíř.

     

    Na stejnou pánev dejte cibuli a máslo, přisypejte cukr, tymián a vařte za občasného míchání na středním plameni 10 až 15 minut, dokud cibule úplně nezkaramelizuje. Do pánve dejte houby, zamíchejte a vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte ocet a ještě krátce směs vařte.

     

    Párky vraťte do pánve, přilijte víno, přiveďte k varu a nechte vařit 4–5 minut, aby se vypařil alkohol. Podlejte vývarem, znovu přiveďte k varu a pak přesuňte párky na 20 minut do trouby. Nepřikrytý pokrm pečte, dokud párky nebudou propečené a omáčka hustá. Nakonec posypejte petrželí a podávejte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

„Nezaslouží si slitování.“ Soud za 10 minut…

Bagdádský soud během desetiminutového slyšení odsoudil více než čtyřicet žen k trestu smrti. Jednalo…

celý článek »

České celebrity

Slováček slaví 75. narozeniny: Dádě pozvánku…

Podle kalendáře slaví dnes, avšak narozeninový koncert a party má Felix Slováček (75) až příští úterý.…

celý článek »

Královské rodiny

Co prozradily fotky ze svatby? Škrobená…

Princ Harry (33) a jeho novopečená choť Meghan (36) si přáli krásnou veselku, na kterou by mohli…

celý článek »

Krimi

Zpověď Kajínkovy přítelkyně bojující s rakovinou:…

Rok od propuštění Jiřího Kajínka z vězení promluvila jeho partnerka Magda Gubová (65) v exkluzivním…

celý článek »