Nadýchané rychlovky: Dokonalé koláče na plech plné podzimního ovoce | Recepty.Blesk.cz

Nadýchané rychlovky: Dokonalé koláče na plech plné podzimního ovoce

  • Foto: shutterstock.com
    11října   2015  /  06:00

    Šťavnaté a voňavé koláče si vezměte s sebou na výlet, jako sladkou odměnu do práce nebo je předložte návštěvě. Budete potřebovat jen troubu, ovoce a dobré recepty.

  • Nadýchaná jablečná buchta

    Lehká jablečná buchta

    Budete potřebovat (na pekáč 20 x 35 cm):

    300 g marcipánu
    150 g moučkového cukru
    220 g hladké mouky
    1 kypřicí prášek
    150 g změklého másla
    8 bílků
    1 citron, šťávu i kůru
    5 lžic krupicového cukru
    5 jablek

     

    Postup:

    Jablka zbavená jádřince nakrájejte na silnější plátky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Moučkový cukr utřete s máslem, pomocí mixéru zapracujte do směsi na kousky nakrájený marcipán, bílky, kůru z citronu. Vyměňte mixér za vařečku a po částech přidávejte mouku s kypřicím práškem. Těsto přesuňte do vymazaného pekáčku. Navrch naskládejte okapané plátky jablek, posypejte je krupicovým cukrem a pečte asi 45 minut při 160 °C.

  • Řezy s oříšky

    Řezy s oříšky

    Budete potřebovat (na plech 30x40 cm):

     

    Na koláč:

    150 g másla
    110 g moučkového cukru
    4 žloutky
    300 g polohrubé mouky
    1 lžičku kypřicího prášku
    700 g jablek
    100 g sekaných lískových ořechů
    šťávu z 1 citronu
    2 skořicové cukry
    máslo a strouhanku na plech

     

    Na sníh:

    8 bílků
    300 g krupicového cukru
    1 lžičku octa
    50 g lískových ořechů

    Postup:

    Máslo utřete s moučkovým cukrem, zapracujte do něj žloutky a mouku s kypřicím práškem. Tužší těsto vyválejte na velikost plechu. Plech vymažte máslem a vysypejte moukou, pak do něj položte těsto. Při 200 °C pečte 10 minut. Jablka nastrouhejte nahrubo, pokapejte je citronovou šťávou a smíchejte se skořicovým cukrem a s ořechy. Koláč vyjměte z trouby, posypejte ho jablky a připravte sníh. Vyšlehejte ho z bílků, cukru a octa ve vodní lázni. Až se budou tvořit lesklé špičky, máte sníh hotový. Naneste ho ozdobně na těsto, posypejte sekanými opraženými ořechy a při 180 °C pečte dalších 30 minut.

  • Ostružiny pod sněhem

      Ostružiny pod sněhem
    Budete potřebovat (na plech 30x40 cm):

    2 vejce
    3 žloutky
    180 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    50 ml oleje
    450 g smetanového bílého jogurtu
    200 g polohrubé mouky
    1 kypřicí prášek
    400 g ostružin
    olej a hrubou mouku na plech

    Na čepici:

    180 g krupicového cukru
    3 bílky
    80 až 100 g strouhaného kokosu

     

    Postup:

    Vejce a žloutky šlehejte s oběma cukry, pak do nich přilévejte olej a po lžících přidávejte jogurt. Po částech do směsi zapracovávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Do vymazané a vysypané formy vlijte část těsta, posypejte ho ostružinami a zalijte zbylým těstem. Pečte při 180 °C 15 minut. Ve vodní lázni zatím šlehejte bílky s cukrem. Až se začne sníh lesknout a špičky se ohýbat, stáhněte ho z ohně a zapracujte do něj zlehka kokos. Sněhem pokryjte povrch koláče, troubu stáhněte na 160 °C a pečte další půlhodinu.

  • Bleskový švestkový koláč

     
    Budete potřebovat (na formu 20 x 20 cm):

    1 vyválené listové těsto
    700 g švestek nebo slív
    2 lžíce strouhanky
    ½ lžičky skořice
    1 kelímek hotového vanilkového pudinku
    1 – 2 skořicové cukry
    1 žloutek
    2 snítky rozmarýnu
    moučkový cukr na posypání

     

    Postup:

    Švestky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Těsto seřízněte do čtverce a vložte ho do formy. Ze zbytků těsta vyrobte ozdobné kroucené okraje, které přilepíte ke korpusu vodou. Na dno korpusu nasypejte strouhanku smíchanou se skořicí. Na ni natřete pudink a pak vedle sebe hustě naskládejte plátky švestek. Zasypejte je skořicovým cukrem a nalámanými snítkami rozmarýnu, okraje těsta potřete žloutkem. Dejte péct při 200 °C asi 20 minut. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

/
Autor: Eliška Krausová

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »