Nadýchané rychlovky: Dokonalé koláče na plech plné podzimního ovoce | Recepty.Blesk.cz

Nadýchané rychlovky: Dokonalé koláče na plech plné podzimního ovoce

  • Foto: shutterstock.com
    11října   2015  /  06:00

    Šťavnaté a voňavé koláče si vezměte s sebou na výlet, jako sladkou odměnu do práce nebo je předložte návštěvě. Budete potřebovat jen troubu, ovoce a dobré recepty.

  • Nadýchaná jablečná buchta

    Lehká jablečná buchta

    Budete potřebovat (na pekáč 20 x 35 cm):

    300 g marcipánu
    150 g moučkového cukru
    220 g hladké mouky
    1 kypřicí prášek
    150 g změklého másla
    8 bílků
    1 citron, šťávu i kůru
    5 lžic krupicového cukru
    5 jablek

     

    Postup:

    Jablka zbavená jádřince nakrájejte na silnější plátky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Moučkový cukr utřete s máslem, pomocí mixéru zapracujte do směsi na kousky nakrájený marcipán, bílky, kůru z citronu. Vyměňte mixér za vařečku a po částech přidávejte mouku s kypřicím práškem. Těsto přesuňte do vymazaného pekáčku. Navrch naskládejte okapané plátky jablek, posypejte je krupicovým cukrem a pečte asi 45 minut při 160 °C.

  • Řezy s oříšky

    Řezy s oříšky

    Budete potřebovat (na plech 30x40 cm):

     

    Na koláč:

    150 g másla
    110 g moučkového cukru
    4 žloutky
    300 g polohrubé mouky
    1 lžičku kypřicího prášku
    700 g jablek
    100 g sekaných lískových ořechů
    šťávu z 1 citronu
    2 skořicové cukry
    máslo a strouhanku na plech

     

    Na sníh:

    8 bílků
    300 g krupicového cukru
    1 lžičku octa
    50 g lískových ořechů

    Postup:

    Máslo utřete s moučkovým cukrem, zapracujte do něj žloutky a mouku s kypřicím práškem. Tužší těsto vyválejte na velikost plechu. Plech vymažte máslem a vysypejte moukou, pak do něj položte těsto. Při 200 °C pečte 10 minut. Jablka nastrouhejte nahrubo, pokapejte je citronovou šťávou a smíchejte se skořicovým cukrem a s ořechy. Koláč vyjměte z trouby, posypejte ho jablky a připravte sníh. Vyšlehejte ho z bílků, cukru a octa ve vodní lázni. Až se budou tvořit lesklé špičky, máte sníh hotový. Naneste ho ozdobně na těsto, posypejte sekanými opraženými ořechy a při 180 °C pečte dalších 30 minut.

  • Ostružiny pod sněhem

      Ostružiny pod sněhem
    Budete potřebovat (na plech 30x40 cm):

    2 vejce
    3 žloutky
    180 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    50 ml oleje
    450 g smetanového bílého jogurtu
    200 g polohrubé mouky
    1 kypřicí prášek
    400 g ostružin
    olej a hrubou mouku na plech

    Na čepici:

    180 g krupicového cukru
    3 bílky
    80 až 100 g strouhaného kokosu

     

    Postup:

    Vejce a žloutky šlehejte s oběma cukry, pak do nich přilévejte olej a po lžících přidávejte jogurt. Po částech do směsi zapracovávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Do vymazané a vysypané formy vlijte část těsta, posypejte ho ostružinami a zalijte zbylým těstem. Pečte při 180 °C 15 minut. Ve vodní lázni zatím šlehejte bílky s cukrem. Až se začne sníh lesknout a špičky se ohýbat, stáhněte ho z ohně a zapracujte do něj zlehka kokos. Sněhem pokryjte povrch koláče, troubu stáhněte na 160 °C a pečte další půlhodinu.

  • Bleskový švestkový koláč

     
    Budete potřebovat (na formu 20 x 20 cm):

    1 vyválené listové těsto
    700 g švestek nebo slív
    2 lžíce strouhanky
    ½ lžičky skořice
    1 kelímek hotového vanilkového pudinku
    1 – 2 skořicové cukry
    1 žloutek
    2 snítky rozmarýnu
    moučkový cukr na posypání

     

    Postup:

    Švestky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Těsto seřízněte do čtverce a vložte ho do formy. Ze zbytků těsta vyrobte ozdobné kroucené okraje, které přilepíte ke korpusu vodou. Na dno korpusu nasypejte strouhanku smíchanou se skořicí. Na ni natřete pudink a pak vedle sebe hustě naskládejte plátky švestek. Zasypejte je skořicovým cukrem a nalámanými snítkami rozmarýnu, okraje těsta potřete žloutkem. Dejte péct při 200 °C asi 20 minut. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

/
Autor: Eliška Krausová

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »