Švestky nemají chybu! S drobenkou, v závinu i jako muffiny | Recepty.Blesk.cz

Švestky nemají chybu! S drobenkou, v závinu i jako muffiny

  • Foto: shutterstock.com
    20září   2015  /  06:00

    Švestky domácího původu jsou obvykle kvalitnější než dovozové. Pokud je chcete jíst nezpracované, vyhněte se nezralým nebo naopak přezrálým plodům. Na zavařování se hodí méně zralé švestky, na povidla naopak dobře vyzrálé. Na koláč dejte ty, co máte po ruce. Ať už se pustíte do kteréhokoli z našich receptů, zaručeně se po nich zapráší.

  • Švestkové koláčky s drobenkou



    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 15 KUSŮ):

    * 500 g hladké mouky
    * 250 ml mléka
    * 80 g krupicového cukru
    * 1 kostku droždí
    * 80 g másla
    * 2 vejce
    * špetku soli
    * 1 kg švestek
    NA DROBENKU:
    * 60 g másla
    * 60 g krupicového cukru
    * 60 g hrubé mouky
    * 1/2 lžičky skořice

     

    Postup:

    Z trochy vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, 1 vejce, zbylé mléko, špetku soli, cukr a máslo. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte asi 40 minut na teplém místě kynout. Pak ho rozdělte na 15 dílků. Z každého vyválejte kouli, udělejte placku a poklaďte ji švestkami. Posypejte drobenkou připravenou z másla, mouky, cukru a skořice. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a poskládejte je na plech. Nechte je ještě chvíli kynout a pak pečte 20 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

     


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 20 minut


  • Švestkový závin s marcipánem



    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 2 ZÁVINY):

    * 500 g hladké mouky
    * 250 g másla
    * 250 g smetany
    * 500 g švestek namočených v rumu
    * 100 g marcipánu
    * 50 g rozinek
    * 1 vejce

     

    Postup:

    Z mouky, másla a smetany vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte plát. Na něj do středu navrstvěte okapané nakrájené švestky, nastrouhaný marcipán a rozinky. Těsto zaviňte a okraje k sobě pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 185 °C. Po vychladnutí nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 30 minut

  • Švestkové muffiny



    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 12 KUSŮ):

    * 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
    * 1 hrnek cukru
    * 2 lžičky prášku do pečiva
    * 4 lžíce mletého máku
    * 1 lžičku citronové kůry
    * 1/2 lžičky skořice
    * 2 vejce
    * 1/2 hrnku oleje
    * 1 kelímek bílého jogurtu
    * 400 g švestek
    * máslo a mouku na vymazání a vysypání forem

     

    Postup:

    Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem. Přidejte olej, jogurt, mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici, mák a citronovou kůru. Nakonec do těsta vmíchejte nakrájené švestky. Těsto rozlijte do máslem vymazaných a moukou vysypaných forem asi do dvou třetin. Muffiny pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je hned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 25 minut

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »