Nejlepší houbové lahůdky: Zapečené bedly i polévka z lišek | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší houbové lahůdky: Zapečené bedly i polévka z lišek

  • Foto: shutterstock.com
    19září   2015  /  06:00

    Milujeme houbaření, adrenalin z hledání odměněný košíkem hub je jedna z nejúžasnějších podzimních zábav. Ale z hub si nemusíte dělat jen klasickou smaženici. Tyhle recepty jsou jednoduché, levné a naprosto luxusní.

  • Smetanová polévka s liškami


    Na 4 porce budete potřebovat:

    400 gramů lišek (nebo jiných malých pevných hub)
    1 l drůbežího vývaru
    250 ml smetany
    100 g másla
    1 střední cibuli
    40 g hladké mouky
    5 lžic oleje
    3 stroužky česneku
    majoránku
    čerstvý koriandr
    pepř
    sůl

    banner Nej Houbař

     

    Postup:

    Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky (pokud jsou malé, nechte je vcelku). Orestujte je na oleji, osolte a nechte dusit pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Cibuli nakrájejte nadrobno, nechte ji zesklovatět na rozehřátém másle a zaprašte moukou. Přidejte rozmačkaný česnek a ještě chvíli za stálého míchání smažte. Zalijte studeným vývarem a čtvrt hodiny povařte.

     

    Do hrnce k cibuli přidejte podušené houby, přilijte smetanu a podle chuti osolte, opepřete, ochuťte majoránkou a najemno nasekaným koriandrem. Ten můžete použít na ozdobu polévky na talíři.

     

    Doba přípravy: 75 minut

  • Rychlá houbová omeleta

    Rychlá houbová omeleta

    Na 3 porce budete potřebovat:

    6 vajec
    8 jakýchkoli hub
    1 lžíci másla
    sůl
    pepř
    čerstvou pažitku

     

    Postup:

    Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte na mírném ohni máslo, přidejte houby a prohřejte je. Vejce rozšlehejte metlou (můžete do nich přidat deci smetany), nalijte je na houby, osolte, opepřete, přidejte nasekanou pažitku a nechte pod pokličkou dusit asi 5 minut.

     

    Doba přípravy: 17 minut

  • Zapečené bedly s balkánským sýrem

    Zapečené bedly se sýrem

    Na 6 porcí budete potřebovat:

    6 větších bedel
    1 celozrnný rohlík
    200 ml mléka
    2 vejce
    200 g balkánského sýra
    1 menší cibulku
    lžíci slunečnicového oleje
    sůl
    pepř

     

    Postup:

    Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte do mléka asi na 10 minut. Vmíchejte rozmočené rohlíky do vajec a přidejte nastrouhaný nebo rozdrobený balkánský sýr a najemno nasekanou cibulku. Ochuťte solí a pepřem. Hlavy bedel očistěte a naplňte nádivkou. Vložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C dozlatova. Bedly můžete během pečení pokapat olivovým olejem.

     

    Doba přípravy: 50 minut

  • Topinky se žampiony, sýrem a slaninou

    Topinky se žampiony, sýrem a slaninou

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    8 plátků staršího chleba
    300 g žampionů
    1 malou cibulku
    8 plátků tvrdého sýra (Emental, Eidam, Čedar…)
    8 plátků kvalitní slaniny
    2 lžíce oleje

     

    Postup:

    Osmažte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte k ní očištěné a nakrájené žampiony a duste asi deset minut. Až budou houby měkké, osolte je. Mezitím na pánvi osmažte dozlatova topinky. Na plech vyložený pečicím papírem poskládejte topinky, dušené žampiony, plátek sýra a plátek slaniny a nechte zapékat v předehřáté troubě 5 minut.

     

    Doba přípravy: 20 minut

  • Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

    Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    1 kg vepřového plecka
    čtyřbarevný pepř
    5 lžic olivového oleje
    400 g čerstvých lišek
    3 velké cibule
    200 ml smetany
    hladkou mouku
    sůl
    pepř
    1, 5 l hovězího vývaru

     

    Postup:

    Maso osolte, opepřete a dejte asi na hodinu a půl péct do trouby na 200 °C. Čas od času ho podlijte vývarem. Mezitím očistěte lišky, cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte lišky, orestujte a přidejte zbytek hovězího vývaru. Osolte, opepřete a nechte dusit doměkka. Omáčku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, nechte povařit deset minut a přilijte smetanu. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.

     

    Doba přípravy: 180 minut

  • Těstoviny s hříbky a smetanou

    Těstoviny s hříbky a smetanou

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    1 kvalitní špagety
    4 lístky šalvěje
    8 lžic smetany
    2 šalotky
    200 g hříbků
    2 lžíce olivového oleje
    100 g parmazánu

     

    Postup:

    Šalotku nakrájejte nadrobno, houby očistěte a nakrájejte na plátky. Těstoviny uvařte podle návodu, šalvěj nasekejte nadrobno. Na oleji opečte šalotku, přidejte houby a bylinky. Asi 10 minut duste, přidejte sůl a pepř a podlijte trochou vody. Na mírném plameni vařte 20 minut, nakonec přidejte smetanu a krátce povařte. Omáčku a těstoviny smíchejte, přidejte strouhaný parmazán, znovu zamíchejte a podávejte.

    Doba přípravy: 40 minut

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »