5 zajímavostí, které jste o rýži nevěděli. Vydrží jen tři měsíce! | Recepty.Blesk.cz

5 zajímavostí, které jste o rýži nevěděli. Vydrží jen tři měsíce!

  • Foto: Shutterstock.com
    27srpna   2015  /  06:00

    Hodí se k omáčce i zelenině. To vás nepřekvapí. Možná ale netušíte, že nejméně zdravá je rýže jasmínová, která má glykemický index jako pivo, takže po ní budete mít brzy hlad. Pokud ji ovšem stejně jako Asijci nedoplníte zeleninou. I tak je vždy lepší sáhnout po zdravější rýži basmati. Co ještě potřebujete o oblíbené obilovině vědět?

  • Rýže dlouho nevydrží

    Rýže

     

    Pravděpodobně vás to překvapí, ale rýže nemá příliš dlouhou trvanlivost. Vydrží od čtyř měsíců do jednoho roku, v závislosti na odrůdě a vlhkosti okolního prostředí, ve kterém je uložena. Nejdéle vydrží klasická bílá rýže, tu neloupanou spotřebujte nejpozději do tří měsíců. Stará rýže vám sice nijak neublíží, ale její chuť se změní. Rozhodně si tak na ní už nepochutnáte. Takovou rýži ale nemusíte vyhazovat, klidně ji uvařte svým domácím zvířatům.

  • Měla by se proplachovat


    Aby bez úhony přečkala dlouhé skladování, ošetřují ji obchodníci chemicky, a to v míře větší než malé. Tím, že rýži důkladně propláchnete pod tekoucí vodou, odstraníte nejen tyto zdraví nepříliš prospěšné chemikálie, ale i drobné úlomky rýže a opláchnete přebytečný škrob z jejího povrchu. Výsledkem je načechranější, neslepená rýže. To platí v případě, že ji připravujete jako přílohu. Naopak při přípravě pravého rizota nebo sushi můžete tento krok přeskočit. V takovém případě je škrob žádoucí, protože vytváří správnou konzistenci celého jídla. Proplachováním byste takovou rýži znehodnotili.

  • Uplatňuje se při léčbě

    rýže

    Jedním z nejstarších medicínských využití rýže je léčba zažívacích potíží. Upravuje také mírné průjmy a zácpu. Jako prevence proti rakovině tlustého střeva se doporučují rýžové otruby. Rýže je také hlavním prvkem racionální výživy a využívá se i při redukčních dietách. Jako komplexní zdroj sacharidů přispívá k vyrovnané hladině cukru v krvi a podporuje rychlé spalování tuků.  Pokud tedy chcete účinně zhubnout nějaké to kilo během dvou dnů, dopřejte si právě rýžovou dietu.

  • Dokáže i zabít

    ...

    Může to znít trochu melodramaticky, ale syrová, tepelně neupravená rýže má na sobě velké množství spor různých mikroorganismů, které mohou způsobit otravu jídlem. Spory bakterií, plísní, kvasinek a kvasinkové mikroorganismy se nachází především na povrchu obilek, zatímco vnitřní část zrna je téměř sterilní. Mohou dokonce přežít i vaření, ale neublíží vám, pokud jim nedáte šanci vyrůst v bakterie. To se stane, když uvařenou rýži necháte delší dobu stát na sporáku přikrytou pokličkou při pokojové teplotě a pak případně ještě večer nedojedené zbytky schováte do lednice. Abyste zabránili otravě jídlem, vařte vždy jen tolik rýže, kolik víte, že sníte, nebo ji ihned po vystydnutí uložte do lednice a následně před podáváním ohřejte.

  • Na rýžových polích vznikají obrazy

    ...

    Zelená a žlutá rýžová pole vytvářejí sama o sobě nádherné scenérie. Ale někteří zemědělci v Japonsku posunuli pěstování rýže o krok dál a za pomoci různých odrůd, které dozrávají do několika barev, na svých polích vytvářejí hotová umělecká díla. Kopie známých výtvarných děl však spatříte jen z předem daného vyhlídkového bodu. Pokud tedy půjdete po cestě kolem rýžového pole, obrazu si ani nemusíte všim­nout. Nejlépe je vidět z letadla nebo z – kvůli tomu postavené – rozhledny.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »