5 zajímavostí, které jste o rýži nevěděli. Vydrží jen tři měsíce! | Recepty.Blesk.cz

5 zajímavostí, které jste o rýži nevěděli. Vydrží jen tři měsíce!

  • Foto: Shutterstock.com
    27srpna   2015  /  06:00

    Hodí se k omáčce i zelenině. To vás nepřekvapí. Možná ale netušíte, že nejméně zdravá je rýže jasmínová, která má glykemický index jako pivo, takže po ní budete mít brzy hlad. Pokud ji ovšem stejně jako Asijci nedoplníte zeleninou. I tak je vždy lepší sáhnout po zdravější rýži basmati. Co ještě potřebujete o oblíbené obilovině vědět?

  • Rýže dlouho nevydrží

    Rýže

     

    Pravděpodobně vás to překvapí, ale rýže nemá příliš dlouhou trvanlivost. Vydrží od čtyř měsíců do jednoho roku, v závislosti na odrůdě a vlhkosti okolního prostředí, ve kterém je uložena. Nejdéle vydrží klasická bílá rýže, tu neloupanou spotřebujte nejpozději do tří měsíců. Stará rýže vám sice nijak neublíží, ale její chuť se změní. Rozhodně si tak na ní už nepochutnáte. Takovou rýži ale nemusíte vyhazovat, klidně ji uvařte svým domácím zvířatům.

  • Měla by se proplachovat


    Aby bez úhony přečkala dlouhé skladování, ošetřují ji obchodníci chemicky, a to v míře větší než malé. Tím, že rýži důkladně propláchnete pod tekoucí vodou, odstraníte nejen tyto zdraví nepříliš prospěšné chemikálie, ale i drobné úlomky rýže a opláchnete přebytečný škrob z jejího povrchu. Výsledkem je načechranější, neslepená rýže. To platí v případě, že ji připravujete jako přílohu. Naopak při přípravě pravého rizota nebo sushi můžete tento krok přeskočit. V takovém případě je škrob žádoucí, protože vytváří správnou konzistenci celého jídla. Proplachováním byste takovou rýži znehodnotili.

  • Uplatňuje se při léčbě

    rýže

    Jedním z nejstarších medicínských využití rýže je léčba zažívacích potíží. Upravuje také mírné průjmy a zácpu. Jako prevence proti rakovině tlustého střeva se doporučují rýžové otruby. Rýže je také hlavním prvkem racionální výživy a využívá se i při redukčních dietách. Jako komplexní zdroj sacharidů přispívá k vyrovnané hladině cukru v krvi a podporuje rychlé spalování tuků.  Pokud tedy chcete účinně zhubnout nějaké to kilo během dvou dnů, dopřejte si právě rýžovou dietu.

  • Dokáže i zabít

    ...

    Může to znít trochu melodramaticky, ale syrová, tepelně neupravená rýže má na sobě velké množství spor různých mikroorganismů, které mohou způsobit otravu jídlem. Spory bakterií, plísní, kvasinek a kvasinkové mikroorganismy se nachází především na povrchu obilek, zatímco vnitřní část zrna je téměř sterilní. Mohou dokonce přežít i vaření, ale neublíží vám, pokud jim nedáte šanci vyrůst v bakterie. To se stane, když uvařenou rýži necháte delší dobu stát na sporáku přikrytou pokličkou při pokojové teplotě a pak případně ještě večer nedojedené zbytky schováte do lednice. Abyste zabránili otravě jídlem, vařte vždy jen tolik rýže, kolik víte, že sníte, nebo ji ihned po vystydnutí uložte do lednice a následně před podáváním ohřejte.

  • Na rýžových polích vznikají obrazy

    ...

    Zelená a žlutá rýžová pole vytvářejí sama o sobě nádherné scenérie. Ale někteří zemědělci v Japonsku posunuli pěstování rýže o krok dál a za pomoci různých odrůd, které dozrávají do několika barev, na svých polích vytvářejí hotová umělecká díla. Kopie známých výtvarných děl však spatříte jen z předem daného vyhlídkového bodu. Pokud tedy půjdete po cestě kolem rýžového pole, obrazu si ani nemusíte všim­nout. Nejlépe je vidět z letadla nebo z – kvůli tomu postavené – rozhledny.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »