Podlehněte španělské kuchyni: Chilli con carne s čokoládou nebo klasická paella | Recepty.Blesk.cz

Podlehněte španělské kuchyni: Chilli con carne s čokoládou nebo klasická paella

  • Foto: Latino Food Festival
    22srpna   2015  /  06:00

    Španělská kuchyně je typická svou rozmanitostí, chutí, čerstvými ingrediencemi a bohatým výběrem koření. Největší specialitou je pak bezesporu pravá španělská paella, která je žhavým kandidátem pro označení typické španělské jídlo. Pokud si chcete užít delikatesy latino kuchyně včetně latinskoamerických hudebníků a tanečníků, přijďte udělat radost svým chuťovým buňkám a roztančit svá těla v rytmu salsy, samby a jiných nádherných tanců na Latino Food Festival, který se koná už tuto neděli 23. 8. 2015 na pražské Náplavce.

  • Kuřecí paličky s medem a sezamem s kari rýží

    Kuřecí paličky s medem a sezamem s kari rýží

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 12 kuřecích paliček

     

    * 3 lžíce olivového oleje

     

    *3 lžíce medu

     

    * 1 lžička soli

     

    * špetka mletého chilli a mletého pepře

     

    * 1/2 lžičky mleté skořice

     

    * 2 lžíce citronové šťávy

     

    * 1 lžička mleté sladké papriky

     

    * hrst sezamových semínek

     

    * 250 g dlouhozrnné rýže

     

    * 2 lžičky kari koření

     

     

     

    Postup:

     

    Do mikrotenového sáčku vložte kuřecí paličky, olej, med, sůl, chilli, pepř, skořici, citronovou šťávu a papriku. Sáček pevně uzavřete, zatřepejte s ním a uložte ho na noc do chladničky.

     

     

     

    Do pekáčku dejte paličky vyjmuté ze sáčku i s marinádou a podlijte je lehce vodou, maximálně do výšky 1 cm. Hustě je posypte sezamem a pečte v troubě předehřáté na 200 ºC. Potom paličky obraťte, posypte semínky i z druhé strany a nechte v troubě zhruba dalších 15 minut, dokud nebudou propečené. Podle potřeby je můžete během pečení ještě lehce podlít.

     

     

     

    Výsledkem budou kousky kuřete se zlatavou kůrkou, ale sezam zůstane světlý. Podávejte s rýží basmati. Uvařte ji ve vodě podle návodu na obalu s dvěma lžičkami kari koření.

     

  • Mexická rajská polévka

    Mexická rajská polévka

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 2 lžíce olivového oleje

     

    * 2 cibule, pokrájené nahrubo

     

    * 6 stroužků česneku, pokrájených na plátky

     

    * 2krát 400 g naložených domácích rajčat

     

    * cca 3 dl hovězího vývaru nebo vody

     

    * 1 malá konzerva rajského protlaku

     

    * 1 konzerva kukuřice

     

    * 1 konzerva bílých fazolek

     

    * 1 zakysaná smetana

     

    * 2 lžičky sladké papriky

     

    * sůl, pepř

     

    * chilli (pokud nevaříme malým dětem)

     

     

     

    Postup:

     

    Na olivovém oleji si v hrnci osmahněte cibuli a česnek, dokud nebude cibule průsvitná. Pak přidejte rajčata, hovězí vývar nebo vodu a rajský protlak. Je dobré si na konci léta dát domácí rajčata do sklenic, aby pak člověk měl kvalitní rajčata, i když už není jejich sezona. Jde to řešit i kvalitní konzervou loupaných rajčat, za jejíž používání se v zimě rozhodně nikdo nemusí stydět.

     

     

     

    Z kukuřice a fazolek slijte vodu, potom obojí přidejte do polévky a pak přidejte všechny další přísady – s výjimkou čerstvého koriandru, ten přijde až do talířů, tato bylinka je pravdu velmi choulostivá.

     

     

     

    Kukuřice a fazolky se vaří jen cca tři minuty, aby zůstaly pěkně šťavnaté a křupavé. Po třech minutách vypněte plamen, polévku ochutnejte, případně dosolte a opepřete. Nechte ji klidně půl hodinky odpočívat, než ji naservírujete (pokud nespěcháte), všechny chutě se pěkně propojí.

     

  • Krém z pečené dýně a kokosového mléka

    Krém z pečené dýně a kokosového mléka

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    *2 lžíce olivového oleje

     

    * 1 cibule, pokrájená

     

    * 2 stroužky česneku pokrájené na plátky

     

    * 2 lžičky mletého koriandru

     

    * 1cm špalíček čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného

     

    * 1 polovina větší dýně Hokkaido, předem upečené v troubě

     

    * hrst lístků čerstvého koriandru

     

    * 1 litr zeleninového vývaru

     

    * 400 ml kokosového mléka

     

     

     

    Postup:

     

    V kastrůlku na olivovém oleji zpěňte cibulku a česnek. Když jsou průsvitné, přidejte mletý koriandr a ještě minutku opečte, aby se rozvoněly. Na tento základ nalijte vývar, přidejte zázvor, dýni pokrájejte na větší kusy a vložte do vývaru, přiveďte k varu. Vařící polévku podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte polovinu kokosového mléka a rozmixujte dohladka.

     

     

     

    Zbytek kokosového mléka přidejte do polévky až na talířích – nalijte ho do středu každé polévky a jen lehce promíchněte, aby vznikla mramorová kresba. Hodně posypejte lístky koriandru.

     

  • Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami

    Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 3 lžíce oleje

     

    * 1 velká cibule, najemno nakrájená

     

    * 1 červená paprika, na tenké proužky

     

    * 2 oloupané stroužky česneku, posekané najemno

     

    * 1 zarovnaná lžička chilli

     

    * 1 vrchovatá lžička sladké papriky

     

    * ½ lžičky skořice

     

    * sůl a pepř

     

    * 1 lžička mletého římského kmínu

     

    * 500 g libového mletého hovězího

     

    * 300 ml hovězího vývaru

     

    * 400 g loupaných rajčat z konzervy

     

    * ½ lžičky sušené majoránky

     

    * 1 lžička třtinového cukru

     

    * 2 lžíce rajčatového protlaku

     

    * 2 až 3 kostičky hořké čokolády

     

    * 400 g konzervovaných červených fazolí

     

    * příloha – dlouhozrnná rýže, tortilly, kysaná smetana, papričky jalapenos, salsa

     

     

     

    Postup:

     

    V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opečte tři minuty a pak přidejte maso nakrájené na kostičky. Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda.

     

     

     

    Pak přidejte k masu fazole, několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar. Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem a předtím, než je přidáme k masu, z nich pečlivě slít vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí – jídlo je pak pestřejší: např. je dobrá kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn. zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.

     

     

     

    Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Občas zkontrolujte, zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete trochu podlít. Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší nebo jemnější, můžete přidat čerstvý koriandr.

     

     

     

    Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat. Typickou přílohou pro chilli con carne jsou rýže a také kukuřičné tortilly. Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly. Do několika misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu. Servírujte tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chilli con carne, rýži, tortillu a přídavné omáčky a smetanu.

     

  • Falafel


     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 2 konzervy cizrny

     

    * 2 menší cibule

     

    * hrst hladkolisté petrželky

     

    * 2 lžíce sezamových semínek

     

    * 2 stroužky česneku

     

    * špetka prášku do pečiva

     

    * 4 lžíce hrubé mouky

     

    * 1 vajíčko

     

    * římský kmín

     

    * chilli

     

    * mletý koriandr

     

    * sůl a pepř

     

    * placky pita

     

    * omáčka smíchaná z jogurtu, kysané smetany, česneku a soli

     

     

     

    Postup:

     

    Cizrnu slijte. Do mixovací nádoby dejte cibuli, petrželku, sezam, česnek, prášek do pečiva, mouku a jedno vajíčko, sůl a všechno koření a promixujte nadrobno. Teprve pak přidejte cizrnu a znovu mixujte, cizrna ale nemusí být "na kaši", stačí hrubší rozmixování. Nechte hodinu odpočívat v lednici.

     

     

     

    Pak z těsta udělejte malé placičky a usmažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Vyndavejte je na papírovou utěrku, ať se aspoň trochu zbavíte oleje. Podávejte je v placce pita, kterou jste si předtím opatrně nahřáli v troubě. Do pity můžete dát s falafelem leccos, základem je omáčka z jogurtu, kysané smetany a česneku. Ale můžete přidat i syrovou zeleninu, grilovanou zeleninu, sezamovou omáčku tahini či některou z blízkovýchodních ostře okořeněných omáček.

     

  • Paella

    Paella

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 3 lžíce olivového oleje

     

    * 200 g bílé mořské ryby

     

    * 1 cibule, najemno nakrájená

     

    * 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky

     

    * 100 g choriza

     

    * cca 150 g mrazeného mořského koktejlu

     

    * 500 g kulatozrnné rýže

     

    * 2 dl bílého vína

     

    * 1 litr vývaru

     

    * 1 lžička papriky

    * sůl a pepř

     

    * 2 oloupaná rajčata

     

    * 100 g mrazeného hrášku

     

    * volitelně: krevety na ozdobu

     

    * hrst hladkolisté petrželky, posekané

     

    * citron

     

     

     

    Postup:

     

    Na pánvi rozpalte olivový olej, na něm si opečte na kousky pokrájenou rybu (při krájení z ní vyndejte kosti). Dobu odhadněte podle její tloušťky, ale mělo by stačit dohromady několik minut. Mrazenou rybu samozřejmě nejdřív rozmrazte a slijte všechnu vodu. Opečené rybí kousky vyndejte z pánve a zabalte do alobalu.

     

     

     

    Do stejné pánve vložte cibuli, tři minuty osmahněte, přidejte česnek, chorizo, dvě minuty osmahněte, přidejte mořský koktejl, chvilku osmahněte a pak do pánve vsypte rýži. Krátce ji s ostatními ingrediencemi orestujte, podlijte vínem, přidejte mletou papriku, pepř a sůl.

     

     

     

    V okamžiku, kdy se rýže začne přichytávat, podlijte ji vývarem. Takto pokračujte zhruba 15 minut, až rýže změkne, podle potřeby ji průběžně podlévejte vývarem. Když rýže začne měknout, přidejte rajčata, hrášek a šafrán zalitý horkou vodou, podle potřeby dosolte a opepřete. Vše za opatrného míchání vařte ještě pár minut. Odložené rybí maso přidejte až jako poslední a lehce promíchejte, aby se nerozpadlo.

     

     

     

    Od této chvíle už nebudete paellu míchat, takže můžete na povrch ozdobně položit například velké krevety, pokud je máte, a nechat je za posledních několik minut dojít. Paellu na pánvi můžete ozdobit podle vlastní fantazie, nezapomeňte na hladkolistou petrželku a nařezaný citron.

     

  • Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem

    Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 200 g instantního kuskusu

    * 3 lžíce olivového oleje

    * 2 červené cibule, pokrájené na kolečka

    * 5 stroužků česneku, na plátky

    * 3 červené papriky, na proužky

    * cca 300 g pečeného masa "od včerejška"

    * ½ lžičky karí

    * ½ lžičky mletého zázvoru

    * ½ lžičky římského kmínu

    * sůl a pepř

    * 1 dl bílého vína nebo vody

    * 100 g rozinek

    * 50 g sušených švestek, pokrájených

    * 100 g blanšírovaných mandlí

    * 1 lžíce medu

    * hrst hladkolisté petržele, pokrájené

     

    Postup:

    Kuskus připravte podle návodu na obalu – důležitý je poměr vody a kuskusu. Nikdy nejděte pod tento poměr: k jednomu dílu kuskusu jeden a půl dílu vody. Do hotového kuskusu vmíchejte trochu olivového oleje a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse, zakrytý poklicí (nebo alobalem).

     

    Na velké pánvi si rozžhavte olivový olej. Opečte na něm cibuli a česnek, po cca třech minutách přidejte papriku a pečené maso, sůl a všechno koření. Lehce podlijte bílým vínem. Za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut. Pak přidejte rozinky, sušené švestky a med. Rozmíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.

     

    Hotovou omáčkou přelijte kuskus v míse, několika tahy lehce promíchněte. To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v některém víc kuskusu, není na škodu – někdo má rád silnější chuť, někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí… Kuskus totiž postavíte na stůl v této míse, posypete ho petrželí. Každý si nandá podle své chuti.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Smělé plány Maláčové: Rovné důchody, minimální…

Na ministerstvu práce a sociálních věcí si Jana Maláčová (ČSSD) přestěhovala své věci jen o patro…

celý článek »

České celebrity

Strach o vážně nemocného Postráneckého:…

Nespustí ho z očí a nemocného manžela Václava Postráneckého (74) hlídá na každém kroku. Helena Postránecká…

celý článek »

Události

Zbídačená Mia v zookoutku málem zemřela.…

Zookoutek hrůzy ze Studence na Třebíčsku nadzvedl na jaře ze židlí širokou veřejnost. Podle očitého…

celý článek »

První liga

Jágr naskočí v přípravě: o bolesti, motivaci,…

Z hlasu je cítit nachlazení. Ale i odhodlání. Jaromír Jágr se sice necítí nejlíp, v nadsázce říká,…

celý článek »