Letní těstoviny 6krát jinak: Zastudena, zapečené a jednoduše božské | Recepty.Blesk.cz

Letní těstoviny 6krát jinak: Zastudena, zapečené a jednoduše božské

  • Foto: shutterstock.com
    15srpna   2015  /  06:00

    Jsou hotové za pár minut, stojí pár korun a dají se připravit na spoustu způsobů. Ať už se rozhodnete pro špagety, lasagne nebo gnocchi, nikdy neuděláte chybu. Těstoviny byly přímo stvořené k letnímu obědu a pochutnáte si na nich nejen vy, ale i vaše děti.

  • Špagety s treskou

    Špagety s treskou

    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    * 1 červenou cibuli
    * 1 řapík řapíkatého celeru
    * 1 mrkev
    * 400 g drcených rajčat a 200 g cherry rajčátek
    * 200 g čerstvého špenátu
    * pár lístků čerstvé bazalky
    * 250 g špaget
    * sůl
    * čerstvě mletý černý pepř
    * koření na ryby
    * 2 lžíce panenského olivového oleje
    * 400 g filetů z tresky
    * piniové oříšky na posypání

     

    Postup:

    Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou nebo najemno nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, osmahněte, přidejte rajčata, špenát a duste. Na závěr dochuťte solí, přidejte bazalku a smíchejte s uvařenými špagetami. Filety tresky z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a filety po obou stranách 2 až 3 minuty opečte. Cherry rajčata rozkrájejte na půlky a jemně je zamíchejte do těstovin. Na talíř dejte špagety a na ně filé posypané piniovými oříšky.

  • Letní lasagne

    Letní lasagne

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 cibuli
    * 15 g hub
    * 2 červené papriky (kapie)
    * 2 malé cukety
    * 2 stroužky česneku
    * 2 lžíce oleje
    * 1 lžičku sušeného tymiánu
    * sůl
    * čerstvě mletý pepř
    * 100 g tvrdého sýra
    * 250 ml rajčatové šťávy
    * 200 ml zakysané smetany
    * strouhaný muškátový oříšek
    * 125 g mozzarelly
    * 2 lžíce másla
    * 12 plátků nevařených lasagní

     

    Postup:

    Cukety a papriky omyjte, očistěte a nakrájejte nadrobno. Oloupanou cibuli najemno nakrájejte a oloupaný česnek rozetřete. Očištěné, umyté a okapané houby nakrájejte. Na větší pánvi rozehřejte olej, dejte na něj houby, cibuli, česnek a zeleninu. Vše míchejte a 10 minut opékejte, dokud nevznikne hustá hmota. Ochuťte tymiánem, osolte a opepřete. Tvrdý sýr a mozzarellu nakrájejte na kostičky. V rajčatové šťávě rozmíchejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Do vymazané zapékací nádoby dávejte střídavě lasagne, zeleninovou náplň, sýr a rajčatovou smetanu. Navrch rozdělte vločky másla. Zapékejte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Lasagne při pečení přikryjte alobalem, aby se nepřipálily.

  • Rychlý těstovinový salát

    Rychlý těstovinový salát

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g těstovin
    * sůl
    * 2 lžíce oleje
    * 140 g černých vypeckovaných oliv
    * 1 svazek jarní lahůdkové cibulky
    * čerstvě mletý černý pepř
    * ančovičky

     

    Postup:

    Těstoviny uvařte v mírně osolené vodě, slijte a nechte okapat. Vložte do salátové mísy a vmíchejte do nich olivový olej. Jarní cibulku očistěte a nadrobno nakrájejte. Slijte nálev z vypeckovaných oliv a vmíchejte do těstovin. Přidejte nasekanou petrželku a opepřete. Každou porci nakonec ozdobte nasekanými ančovičkami.

  • Špenátový nákyp

    Špenátový nákyp

    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    * 250 g širokých nudlí
    * 500 g čerstvého špenátu
    * 2 cibule
    * 1 stroužek česneku
    * 2 lžíce oleje
    * 500 g mletého hovězího masa
    * 3 lžíce rajského protlaku
    * 250 g tvrdého plátkového sýru
    * sůl
    * mletý černý pepř
    * tuk na vymaštění mísy

     

    Postup:

    Uvařené těstoviny sceďte, propláchněte a nechte okapat. Cibuli a česnek očistěte a nadrobno nakrájejte. Na větší pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibulku, až zesklovatí. Přidejte česnek a mleté maso. Směs podle chuti osolte a okořeňte. Opékejte asi 5 minut, přidejte rajský protlak, očištěný špenát a duste doměkka. Do vymaštěné zapékací mísy rozložte polovinu těstovin, navrstvěte polovinu masovo-špenátové směsi a obložte několika plátky sýra. Postup opakujte se zbytkem surovin. Nakonec dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečte do zlatohněda.

  • Gnocchi quatro formaggi

    Gnocchi quatro formaggi

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g kupovaných či domácích bramborových noků
    * 100 g gorgonzoly nebo jiného plísňového sýru (např. nivy)
    * 70 g eidamu
    * 50 g uzeného sýra
    * 2 lžíce strouhaného parmezánu
    * 5 lžic mléka
    * máslo
    * svazek rokety

     

    Postup:

    Noky uvařte podle návodu ve slané vodě. Všechny sýry nastrouhejte. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte eidam, plísňový sýr, uzený sýr a 2 až 3 lžíce mléka. Míchejte, dokud se sýry nerozpustí. Pokud bude krém příliš hustý, můžete ho rozředit mlékem. Do mísy s krémem vhoďte uvařené noky, omytou roketu a promíchejte. Před podáváním posypejte strouhaným parmezánem.

  • Penne s cherry rajčaty


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g těstovin typu penne
    * 200 g cherry rajčat
    * 5 lžic olivového oleje
    * sůl
    * mletý pepř
    * 100 ml zeleninového vývaru
    * 20 g másla
    * tvrdý sýr
    * čerstvou bazalku na ozdobení

     

    Postup:

    Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě se lžící olivového oleje, sceďte a propláchněte. Cherry rajčata omyjte pod studenou tekoucí vodou a překrojte na poloviny. Na pánvi rozehřejte olivový olej a rajčata na něm zprudka orestujte. Přidejte bazalku a vývar. Vše osolte, opepřete a nechte provařit, dokud nevznikne hustší omáčka. Omáčku zamíchejte do těstovin, přidejte máslo na zjemnění, promíchejte a společně prohřejte. Před podáváním ozdobte hoblinami sýra a lístky čerstvé bazalky.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »