Letní těstoviny 6krát jinak: Zastudena, zapečené a jednoduše božské | Recepty.Blesk.cz

Letní těstoviny 6krát jinak: Zastudena, zapečené a jednoduše božské

  • Foto: shutterstock.com
    15srpna   2015  /  06:00

    Jsou hotové za pár minut, stojí pár korun a dají se připravit na spoustu způsobů. Ať už se rozhodnete pro špagety, lasagne nebo gnocchi, nikdy neuděláte chybu. Těstoviny byly přímo stvořené k letnímu obědu a pochutnáte si na nich nejen vy, ale i vaše děti.

  • Špagety s treskou

    Špagety s treskou

    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    * 1 červenou cibuli
    * 1 řapík řapíkatého celeru
    * 1 mrkev
    * 400 g drcených rajčat a 200 g cherry rajčátek
    * 200 g čerstvého špenátu
    * pár lístků čerstvé bazalky
    * 250 g špaget
    * sůl
    * čerstvě mletý černý pepř
    * koření na ryby
    * 2 lžíce panenského olivového oleje
    * 400 g filetů z tresky
    * piniové oříšky na posypání

     

    Postup:

    Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou nebo najemno nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, osmahněte, přidejte rajčata, špenát a duste. Na závěr dochuťte solí, přidejte bazalku a smíchejte s uvařenými špagetami. Filety tresky z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a filety po obou stranách 2 až 3 minuty opečte. Cherry rajčata rozkrájejte na půlky a jemně je zamíchejte do těstovin. Na talíř dejte špagety a na ně filé posypané piniovými oříšky.

  • Letní lasagne

    Letní lasagne

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 cibuli
    * 15 g hub
    * 2 červené papriky (kapie)
    * 2 malé cukety
    * 2 stroužky česneku
    * 2 lžíce oleje
    * 1 lžičku sušeného tymiánu
    * sůl
    * čerstvě mletý pepř
    * 100 g tvrdého sýra
    * 250 ml rajčatové šťávy
    * 200 ml zakysané smetany
    * strouhaný muškátový oříšek
    * 125 g mozzarelly
    * 2 lžíce másla
    * 12 plátků nevařených lasagní

     

    Postup:

    Cukety a papriky omyjte, očistěte a nakrájejte nadrobno. Oloupanou cibuli najemno nakrájejte a oloupaný česnek rozetřete. Očištěné, umyté a okapané houby nakrájejte. Na větší pánvi rozehřejte olej, dejte na něj houby, cibuli, česnek a zeleninu. Vše míchejte a 10 minut opékejte, dokud nevznikne hustá hmota. Ochuťte tymiánem, osolte a opepřete. Tvrdý sýr a mozzarellu nakrájejte na kostičky. V rajčatové šťávě rozmíchejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Do vymazané zapékací nádoby dávejte střídavě lasagne, zeleninovou náplň, sýr a rajčatovou smetanu. Navrch rozdělte vločky másla. Zapékejte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Lasagne při pečení přikryjte alobalem, aby se nepřipálily.

  • Rychlý těstovinový salát

    Rychlý těstovinový salát

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g těstovin
    * sůl
    * 2 lžíce oleje
    * 140 g černých vypeckovaných oliv
    * 1 svazek jarní lahůdkové cibulky
    * čerstvě mletý černý pepř
    * ančovičky

     

    Postup:

    Těstoviny uvařte v mírně osolené vodě, slijte a nechte okapat. Vložte do salátové mísy a vmíchejte do nich olivový olej. Jarní cibulku očistěte a nadrobno nakrájejte. Slijte nálev z vypeckovaných oliv a vmíchejte do těstovin. Přidejte nasekanou petrželku a opepřete. Každou porci nakonec ozdobte nasekanými ančovičkami.

  • Špenátový nákyp

    Špenátový nákyp

    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    * 250 g širokých nudlí
    * 500 g čerstvého špenátu
    * 2 cibule
    * 1 stroužek česneku
    * 2 lžíce oleje
    * 500 g mletého hovězího masa
    * 3 lžíce rajského protlaku
    * 250 g tvrdého plátkového sýru
    * sůl
    * mletý černý pepř
    * tuk na vymaštění mísy

     

    Postup:

    Uvařené těstoviny sceďte, propláchněte a nechte okapat. Cibuli a česnek očistěte a nadrobno nakrájejte. Na větší pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibulku, až zesklovatí. Přidejte česnek a mleté maso. Směs podle chuti osolte a okořeňte. Opékejte asi 5 minut, přidejte rajský protlak, očištěný špenát a duste doměkka. Do vymaštěné zapékací mísy rozložte polovinu těstovin, navrstvěte polovinu masovo-špenátové směsi a obložte několika plátky sýra. Postup opakujte se zbytkem surovin. Nakonec dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečte do zlatohněda.

  • Gnocchi quatro formaggi

    Gnocchi quatro formaggi

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g kupovaných či domácích bramborových noků
    * 100 g gorgonzoly nebo jiného plísňového sýru (např. nivy)
    * 70 g eidamu
    * 50 g uzeného sýra
    * 2 lžíce strouhaného parmezánu
    * 5 lžic mléka
    * máslo
    * svazek rokety

     

    Postup:

    Noky uvařte podle návodu ve slané vodě. Všechny sýry nastrouhejte. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte eidam, plísňový sýr, uzený sýr a 2 až 3 lžíce mléka. Míchejte, dokud se sýry nerozpustí. Pokud bude krém příliš hustý, můžete ho rozředit mlékem. Do mísy s krémem vhoďte uvařené noky, omytou roketu a promíchejte. Před podáváním posypejte strouhaným parmezánem.

  • Penne s cherry rajčaty


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g těstovin typu penne
    * 200 g cherry rajčat
    * 5 lžic olivového oleje
    * sůl
    * mletý pepř
    * 100 ml zeleninového vývaru
    * 20 g másla
    * tvrdý sýr
    * čerstvou bazalku na ozdobení

     

    Postup:

    Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě se lžící olivového oleje, sceďte a propláchněte. Cherry rajčata omyjte pod studenou tekoucí vodou a překrojte na poloviny. Na pánvi rozehřejte olivový olej a rajčata na něm zprudka orestujte. Přidejte bazalku a vývar. Vše osolte, opepřete a nechte provařit, dokud nevznikne hustší omáčka. Omáčku zamíchejte do těstovin, přidejte máslo na zjemnění, promíchejte a společně prohřejte. Před podáváním ozdobte hoblinami sýra a lístky čerstvé bazalky.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »