Letní těstoviny 6krát jinak: Zastudena, zapečené a jednoduše božské | Recepty.Blesk.cz

Letní těstoviny 6krát jinak: Zastudena, zapečené a jednoduše božské

  • Foto: shutterstock.com
    15srpna   2015  /  06:00

    Jsou hotové za pár minut, stojí pár korun a dají se připravit na spoustu způsobů. Ať už se rozhodnete pro špagety, lasagne nebo gnocchi, nikdy neuděláte chybu. Těstoviny byly přímo stvořené k letnímu obědu a pochutnáte si na nich nejen vy, ale i vaše děti.

  • Špagety s treskou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    * 1 červenou cibuli
    * 1 řapík řapíkatého celeru
    * 1 mrkev
    * 400 g drcených rajčat a 200 g cherry rajčátek
    * 200 g čerstvého špenátu
    * pár lístků čerstvé bazalky
    * 250 g špaget
    * sůl
    * čerstvě mletý černý pepř
    * koření na ryby
    * 2 lžíce panenského olivového oleje
    * 400 g filetů z tresky
    * piniové oříšky na posypání

     

    Postup:

    Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou nebo najemno nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, osmahněte, přidejte rajčata, špenát a duste. Na závěr dochuťte solí, přidejte bazalku a smíchejte s uvařenými špagetami. Filety tresky z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a filety po obou stranách 2 až 3 minuty opečte. Cherry rajčata rozkrájejte na půlky a jemně je zamíchejte do těstovin. Na talíř dejte špagety a na ně filé posypané piniovými oříšky.

  • Letní lasagne

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 cibuli
    * 15 g hub
    * 2 červené papriky (kapie)
    * 2 malé cukety
    * 2 stroužky česneku
    * 2 lžíce oleje
    * 1 lžičku sušeného tymiánu
    * sůl
    * čerstvě mletý pepř
    * 100 g tvrdého sýra
    * 250 ml rajčatové šťávy
    * 200 ml zakysané smetany
    * strouhaný muškátový oříšek
    * 125 g mozzarelly
    * 2 lžíce másla
    * 12 plátků nevařených lasagní

     

    Postup:

    Cukety a papriky omyjte, očistěte a nakrájejte nadrobno. Oloupanou cibuli najemno nakrájejte a oloupaný česnek rozetřete. Očištěné, umyté a okapané houby nakrájejte. Na větší pánvi rozehřejte olej, dejte na něj houby, cibuli, česnek a zeleninu. Vše míchejte a 10 minut opékejte, dokud nevznikne hustá hmota. Ochuťte tymiánem, osolte a opepřete. Tvrdý sýr a mozzarellu nakrájejte na kostičky. V rajčatové šťávě rozmíchejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Do vymazané zapékací nádoby dávejte střídavě lasagne, zeleninovou náplň, sýr a rajčatovou smetanu. Navrch rozdělte vločky másla. Zapékejte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Lasagne při pečení přikryjte alobalem, aby se nepřipálily.

  • Rychlý těstovinový salát

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g těstovin
    * sůl
    * 2 lžíce oleje
    * 140 g černých vypeckovaných oliv
    * 1 svazek jarní lahůdkové cibulky
    * čerstvě mletý černý pepř
    * ančovičky

     

    Postup:

    Těstoviny uvařte v mírně osolené vodě, slijte a nechte okapat. Vložte do salátové mísy a vmíchejte do nich olivový olej. Jarní cibulku očistěte a nadrobno nakrájejte. Slijte nálev z vypeckovaných oliv a vmíchejte do těstovin. Přidejte nasekanou petrželku a opepřete. Každou porci nakonec ozdobte nasekanými ančovičkami.

  • Špenátový nákyp

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    * 250 g širokých nudlí
    * 500 g čerstvého špenátu
    * 2 cibule
    * 1 stroužek česneku
    * 2 lžíce oleje
    * 500 g mletého hovězího masa
    * 3 lžíce rajského protlaku
    * 250 g tvrdého plátkového sýru
    * sůl
    * mletý černý pepř
    * tuk na vymaštění mísy

     

    Postup:

    Uvařené těstoviny sceďte, propláchněte a nechte okapat. Cibuli a česnek očistěte a nadrobno nakrájejte. Na větší pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibulku, až zesklovatí. Přidejte česnek a mleté maso. Směs podle chuti osolte a okořeňte. Opékejte asi 5 minut, přidejte rajský protlak, očištěný špenát a duste doměkka. Do vymaštěné zapékací mísy rozložte polovinu těstovin, navrstvěte polovinu masovo-špenátové směsi a obložte několika plátky sýra. Postup opakujte se zbytkem surovin. Nakonec dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečte do zlatohněda.

  • Gnocchi quatro formaggi

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g kupovaných či domácích bramborových noků
    * 100 g gorgonzoly nebo jiného plísňového sýru (např. nivy)
    * 70 g eidamu
    * 50 g uzeného sýra
    * 2 lžíce strouhaného parmezánu
    * 5 lžic mléka
    * máslo
    * svazek rokety

     

    Postup:

    Noky uvařte podle návodu ve slané vodě. Všechny sýry nastrouhejte. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte eidam, plísňový sýr, uzený sýr a 2 až 3 lžíce mléka. Míchejte, dokud se sýry nerozpustí. Pokud bude krém příliš hustý, můžete ho rozředit mlékem. Do mísy s krémem vhoďte uvařené noky, omytou roketu a promíchejte. Před podáváním posypejte strouhaným parmezánem.

  • Penne s cherry rajčaty

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g těstovin typu penne
    * 200 g cherry rajčat
    * 5 lžic olivového oleje
    * sůl
    * mletý pepř
    * 100 ml zeleninového vývaru
    * 20 g másla
    * tvrdý sýr
    * čerstvou bazalku na ozdobení

     

    Postup:

    Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě se lžící olivového oleje, sceďte a propláchněte. Cherry rajčata omyjte pod studenou tekoucí vodou a překrojte na poloviny. Na pánvi rozehřejte olivový olej a rajčata na něm zprudka orestujte. Přidejte bazalku a vývar. Vše osolte, opepřete a nechte provařit, dokud nevznikne hustší omáčka. Omáčku zamíchejte do těstovin, přidejte máslo na zjemnění, promíchejte a společně prohřejte. Před podáváním ozdobte hoblinami sýra a lístky čerstvé bazalky.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz