Recepty z letních rajčat: Naplňte je mletým masem nebo z nich udělejte polévku | Recepty.Blesk.cz

Recepty z letních rajčat: Naplňte je mletým masem nebo z nich udělejte polévku

  • Foto: shutterstock.com
    8srpna   2015  /  06:00

    Žádné rajče nechutná líp než to, které je plné sluníčka a letní chuti. Sezona rajčat je zkrátka tu, a přestože jsou skvělá do salátů nebo jen tak, hodí se také k přípravě mnoha jiných dobrot. Vrhněte se na rajčatové recepty na úžasné polévky, hlavní jídla, ale i zajímavé chuťovky!

  • Pikantní zeleninová polévka

    Pikantní zeleninová polévka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 3 lžíce olivového oleje

    * 2 velké cibule

    * 400 g rajčat

    * 400 g loupaných konzervovaných rajčat

    * 1 lžičku mleté pálivé papriky

    * 500 ml masového vývaru

    * sůl, černý pepř

     

    Postup:

    Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Rajčata oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky. Zbavte je semínek a nakrájejte je na proužky. K cibuli přimíchejte protlak. Rajčata z konzervy přendejte do hrnce, rozšťouchejte je šťouchadlem na brambory a přidejte cibulovou směs. Ochuťte černým pepřem, solí a pálivou paprikou. Do hrnce přilijte vývar, přidejte čerstvá rajčata a vařte na mírném ohni. Hotovou polévku dochuťte kořením. Výborná bude také s tabaskem.

  • Gazpacho

    Gazpacho

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 700 g zralých rajčat

    * 2 menší salátové okurky

    * 1 pikantní chilli papričku

    * 4 stroužky česneku

    * 4 lžíce olivového oleje

    * 2 lžíce jablečného octa

    * 2 lžíce rajského protlaku

    * 2 plátky toastového chleba

    * 1 žloutek

    * 100 ml smetany ke šlehání

    * pepř, sůl a cukr

     

    Postup:

    Všechnu zeleninu a chléb nakrájejte nadrobno a promíchejte s kořením, octem a olejem. Přidejte utřený česnek, přikryjte fólií a nechte marinovat v lednici přes noc. Marinovanou směs dejte do mixéru a spolu se žloutkem a smetanou dobře promixujte. Nechte vychladnout a podávejte s bagetou nebo bílým chlebem. Polévce dodáte slavnostnější vzhled, když ji ozdobíte plátky avokáda.

  • Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

    Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 velké cibule

    * 2 stroužky česneku

    * 4 lžíce olivového oleje

    * 800 g rajčat

    * 400 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * 2 lžíce strouhaného parmezánu

    * 1 lžíci nadrobno nakrájených bylinek (bazalka, koriandr, pažitka…)

    * sůl, pepř

    * mletou červenou papriku a čerstvou bazalku na ozdobu

     

    Postup:

    Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte najemno a poduste na 2 lžících rozpáleného oleje. Polovinu dejte stranou a ke zbytku přidejte do hrnce rajčata, která jste předtím spařili v horké vodě a oloupali. Rajčata v hrnci rozšťouchejte a nechte na mírném ohni 30 minut vařit.

     

    Mleté maso, dušenou cibuli s česnekem, mouku, vejce, parmezán a bylinky promíchejte, ochuťte solí, kořením a mletou paprikou. Navlhčenýma rukama vytvarujte z masa kuličky o velikosti pingpongového míčku a opečte je na zbytku rozpáleného oleje. Rajskou omáčku ochuťte podle potřeby a podávejte s masovými kuličkami. Na talíři ozdobte lístky čerstvé bazalky.

  • Rajčata plněná polentou


    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 6 rajčat

    * 200 g polenty

    * 350 ml mléka

    * 40 g másla

    * 60 g parmezánu

    * 60 g piniových oříšků

    * mletý muškátový oříšek

    * sůl, mletý černý pepř

     

    Postup:

    Rajčata umyjte a seřízněte vršek. Lžičkou vydlabejte dužinu. Vývar spolu s mlékem a máslem přiveďte k varu. Přimíchejte polentu a krátce nechte vařit. Odstavte a za občasného promíchání nechte asi 15 minut odpočinout. Polentu ochuťte parmezánem a muškátovým oříškem, přimíchejte na suché pánvi opečené piniové oříšky, osolte a okořeňte. Ještě teplou polentou naplňte rajčata, dejte je na pekáč a péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

  • Rajčata s houbovou náplní

    Rajčata s houbovou náplní

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 rajčata

    * 50 g žampionů

    * 100 g hlívy ústřičné

    * 1 šalotku

    * stroužek česneku

    * 1 lžíci másla

    * 1 lžíci bílého vinného octa

    * 1 lžíci oregana

    * sůl, mletý černý pepř

    * olej na vymazání formy

     

    Postup:

    Špičku omytých a osušených rajčat seřízněte a odložte stranou. Vnitřek vydlabejte. Houby očistěte a nahrubo nakrájejte. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Máslo rozpusťte v hrnci, vmíchejte k němu šalotku s česnekem a krátce opečte. Přidejte houby a duste, dokud se většina tekutiny neodpaří. Odstavte, přisypejte oregano a dochuťte octem, solí a pepřem. Houbami naplňte rajčata, každé přikryjte odkrojeným vrškem, osolte, okořeňte, naskládejte do zapékací formy vymazané olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

  • Rajčata plněná hovězím masem

    Rajčata plněná hovězím masem

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 8 menších rajčat

    * 2 stroužky česneku

    * 2 červené cibule

    * svazek petrželové natě

    * 275 g mletého hovězího masa

    * 2 lžíce olivového oleje

    * sůl, mletý černý pepř

     

    Postup:

    Z umytých rajčat odkrojte horní část a odložte ji. Dužinu vydlabejte a také dejte stranou. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Petrželku umyjte, nechte okapat a spolu s dužinou z rajčat nakrájejte také najemno. V pánvi rozehřejte olej, osmahněte na něm česnek s cibulkou, až zesklovatí, přidejte mleté maso, dužinu, petrželovou nať a vše osolte a okořeňte. Za stálého míchání duste přibližně 3 až 5 minut a odstavte. Masovou směsí naplňte rajčata a zakryjte odkrojenou horní částí. Přendejte je do pekáče, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte teplé se zeleninovým salátem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »