Dejte si letní těstoviny: Jsou lehké, rychlé a božsky dobré | Recepty.Blesk.cz

Dejte si letní těstoviny: Jsou lehké, rychlé a božsky dobré

  • Foto: shutterstock.com
    12července   2015  /  06:00

    Jsou za chviličku hotové, většinou vás vyjdou na pár korun a milují je jak děti, tak dospělí. Letní těstoviny vás zasytí, ale přitom nebudete mít po obědě pocit, že se nemůžete ani hnout.

  • Penne puttanesca

    Penne puttanesca

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g těstovin penne
    * 400 g cherry rajčátek (nebo 2 konzervy loupaných rajčat)
    * 100 g černých oliv bez pecek
    * 100 g ančoviček
    * 50 g kaparů
    * 3 stroužky česneku
    * olivový olej
    * petržel
    * sůl

     

    Postup:

    Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Spolu s ančovičkami ho krátce osmahněte na mírném plameni na pánvi s rozehřátým olejem. Jakmile zrůžoví, přidejte rozmačkaná rajčata a na vyšším plameni nechte omáčku zhoustnout. Asi po 10 minutách vmíchejte olivy a kapary. Těstoviny vhoďte do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte al dente. Sceďte, ihned je důkladně promíchejte s omáčkou, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.

  • Tagliatelle s hráškem a slaninou

    Tagliatelle s hráškem a slaninou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g těstovin tagliatelle
    * 2 lžíce olivového oleje
    * najemno nakrájenou šalotku
    * 200 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
    * 50 ml vývaru
    * 150 g anglické slaniny
    * polévkovou lžíci najemno nastrouhaného parmezánu
    * 100 g ricotty
    * sůl, pepř
    * hrst čerstvých bazalkových lístků

     

    Postup:

    V pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit najemno nakrájenou šalotku. Za stálého míchání přidejte hrášek. Podlijte vývarem a nechte na středním plameni dusit. Mezi tím dejte vařit těstoviny podle návodu tak, aby byly al dente.

     

    Jakmile hrášek lehce změkne, opepřete ho a vmíchejte do něj 50 g ricotty a lžíci nastrouhaného parmezánu. Vedle na pánvi si dejte opékat na lžíci oleje na kostičky nakrájenou slaninu, aby byla vypražená dokřupava.

     

    Tagliatelle slijte a společně se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, dejte do odstavené pánve s hráškem. Promíchejte a okamžitě servírujte. Na talíři těstoviny posypte opraženou slaninou, zbytkem ricotty a nahrubo nasekanými čerstvými bazalkovými lístky.

  • Citronové špagety


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g špaget
    * 100 ml kuřecího vývaru
    * 30 ml olivového oleje
    * 30 g másla
    * 1 bio citron
    * hrst čerstvých bazalkových lístků
    * 60 g najemno nakrájeného parmezánu
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Špagety uvařte podle návodu tak, aby byly al dente. Kůru z bio citronu nastrouhejte, poté citron oloupejte a nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a dejte restovat na kolečka pokrájený citron. Po chvíli zalijte vývarem, přidejte lžičku citronové kůry a nechte trochu tekutiny odpařit.

     

    Odstavte z plotny, slijte těstoviny a společně se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, je přidejte do pánve. Promíchejte s parmezánem, podle chuti dosolte a okamžitě podávejte ozdobené nahrubo nasekanými lístky čerstvé bazalky.

  • Rigatoni s květákem, ančovičkami a piniemi

    Rigatoni s květákem, ančovičkami a piniemi

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg květáku rozebraného na růžičky
    * 400 g těstovin rigatoni
    * polévkovou lžíci najemno nastrouhané kůry z bio citronu
    * 2 stroužky česneku
    * 40 g piniových oříšků
    * 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných ančoviček
    * 4 polévkové lžíce olivového oleje
    * 50 ml suchého bílého vína
    * 50 ml smetany na vaření
    * 2 polévkové lžíce parmezánu nastrouhaného na hoblinky

     

    Postup:

    Květák rozeberte na malé růžičky a uvařte ho v osolené vodě do poloměkka. Troubu předehřejte na 180 °C a nechte v ní opéct pinie na plechu vyloženém pečicím papírem asi 4 minuty. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly al dente.

     

    V pánvi rozehřejte olivový olej a dejte na něj orestovat květák, jakmile zezlátne, zalijte ho bílým vínem a nechte odpařit. Poté přilijte smetanu a duste asi 3 minuty, dokud omáčka lehce nezhoustne. Odstavte z plotny, přimíchejte těstoviny společně s dvěma polévkovými lžícemi vody, ve které se vařily. Vmíchejte nasekané ančovičky, pinie a ihned podávejte. Na talíři posypte hoblinkami parmezánu.

  • Špagety aglio olio

    Špagety aglio olio

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g špaget
    * 100 ml olivového oleje
    * 2 ks chilli papriček
    * 4 stroužky česneku
    * hrst najemno nasekané petrželky
    * 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného parmezánu

     

    Postup:

     

    Těstoviny uvařte podle návodu, aby byly al dente. Na studenou pánev nalijte olivový olej, dejte do něj česnek nakrájený na tenčí plátky a nechte zvolna restovat asi 3 minuty. Jakmile česnek začne zlátnout, odstavte pánev z plotny, dejte do ní slité těstoviny se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, najemno nakrájené chilli papričky a najemno nasekanou petrželku. Promíchejte a ihned podávejte posypané najemno nastrouhaným parmezánem.

/
Autor: Brigita Zemen

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »