Gruntujeme v kuchyni: Jak snadno vyčistit sporák, troubu i digestoř? | Recepty.Blesk.cz

Gruntujeme v kuchyni: Jak snadno vyčistit sporák, troubu i digestoř?

Vyčistit troubu od mastnoty je hračka. Musíte ale vědět, jak na to.
Vyčistit troubu od mastnoty je hračka. Musíte ale vědět, jak na to.
Foto: shutterstock.com
06.05.2015 / 06:00

Do trouby se raději pořádně nedíváte, protože ať děláte, co děláte, nečistot ji úplně zbavit nedokážete? A s digestoří se trápíte ještě víc? Vyhoďte rejžáky, písky na nádobí a zkuste jiné postupy.

Jak na troubu?

Důležité je ji dobře omýt po každém pečení či smažení. Sáhněte po utěrce z mikrovlákna, na ni naneste přípravek s alkoholem a pečlivě troubu vytřete. Podobně postupujte i při mytí předního skla.

 

Bojujete-li s dlouhodobě naneseným tukem nebo nečistotou, pak si pořiďte speciální prostředek určený na čištění trouby (u celé operace ale důkladně větrejte). Vše, co jde z trouby vyndat, namočte do kbelíku s teplou vodou a pár kapkami saponátu. Po čase, který výrobce doporučuje, vnitřek důkladně umyjte vlažnou vodou a vytřete dosucha. Rošty a plechy umyjte ve vodě s odmašťovačem, vyčistěte houbičkou a opláchněte čistou vodou.

Babské rady: Jak odstranit rez z nože a mít perfektní sníh?

Babské rady: Jak odstranit rez z nože a mít perfektní sníh?

Tipy a triky pro všechny kuchařky i kuchaře. Přečtěte si, jak se snadno zbavit rezu z nože a jak vydrhnout hrnec i bez drátěnky.celý článek


Digestoř zase jako nová

Pokud na prach, špínu a zaschlé nečistoty nefungují roztoky vody se saponátem a jemné přípravky, zkuste ty se silným odmašťovacím účinkem. Párkrát do roka nerezovou digestoř ošetřujte olejovou impregnací. Kápněte trochu oleje na hadřík a pečlivě ho po digestoři rozetřete. Bude se lesknout jako nová.

 

Na varnou desku škrabku

Sklokeramické desky jsou už nějaký ten rok v kurzu, víte ale přesně, jak je čistit? Na odstraňování každodenních nečistot je ideální speciální škrabka, kterou koupíte všude, kde se zmíněné desky prodávají. Mimochodem užijete ji i třeba při letním grilování na čištění žulové desky a bezvadně funguje i na plechy. Po vyčištění desky škrabkou použijte hadřík z mikrovlákna a tekutý prostředek určený na sklokeramické desky.

Víte, jak správně skladovat chleba? Zapomeňte na mikroten!

Víte, jak správně skladovat chleba? Zapomeňte na mikroten!

Chcete mít doma dobrý a měkký chleba stále po ruce? Pak je potřeba vědět, do čeho a jak ho uložit. Když totiž pečivo necháte jen tak povalovat v mikrotenovém…celý článek

Na opravdu hodně znečištěný smalt použijte odmašťovací prostředek. Nastříkejte ho dávkovačem na sporák a nechte deset minut působit. Pak na houbičku naneste krémový čistič a pečlivě vyčistěte. Utěrkou z mikrovlákna povrch dobře omyjte a vyleštěte. Pokud máte plynový sporák, hořáky před čištěním sundejte a omyjte zvlášť. Nosné mřížky nechte v horké vodě se saponátem odmočit.

Máte všechno z nerezu?

Pak asi víte, že je někdy s doleštěním pěkná potíž. Poohlédněte se proto jedině po speciálních čisticích prostředcích. Nikdy je ale nestříkejte přímo na plochu, ale raději na hadřík, kterým potom místo přetřete

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz