Z jednoho pekáče: Lehké a snadné večeře do 100 korun pro celou rodinu | Recepty.Blesk.cz

Z jednoho pekáče: Lehké a snadné večeře do 100 korun pro celou rodinu

  • Foto: shutterstock.com
    21května   2016  /  06:00

    Proč zbytečně utrácet za rádoby delikatesy, když pořádná a výtečná pochoutka se dá pořídit doslova za babku? Navíc jsou zapečená jídla úžasně pohodlná na přípravu. A co zbude, si klidně můžete vzít další den do práce.

  • Chili con carne z trouby

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    * 400 g mletého masa

    * olej

    * 1 cibuli

    * 1 feferonku

    * 1 konzervu rajského protlaku

    * 400 ml vývaru

    * 1 konzervu kukuřice (250 g)

    * 1 konzervu červených fazolí

    * strouhaný tvrdý sýr

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * 1 lžičku mleté sladké nebo pálivé papriky

    * máslo na vymazání formy

    * balíček kukuřičných nachos

     

    Postup:

    Mleté maso opečte na oleji a přidejte nasekanou cibulku a feferonku.
    Krátce orestujte a přidejte rajský protlak, vývar a vše povařte.
    Ochuťte solí, pepřem a paprikou a vmíchejte kukuřici a papriku. Směs přeložte do máslem vytřené zapékací formy a v troubě vyhřáté na 180 °C zapékejte chilli con carne asi 10 minut. Poté směs vytáhněte, zapíchejte do ní nachos, posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct zhruba na dalších 10 minut.

  • Gratinované smetanové brambory

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 velkou formu):

    * 800 g brambor

    * olej

    * 1 cibuli

    * 2 lžičky hladké mouky

    * 250 ml sladké smetany

    * 150 g tvrdého sýra

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * máslo na formu

     

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájené na kolečka je v osolené vodě povařte do poloměkka (asi 10 minut). Cibuli nasekanou nadrobno krátce orestujte v pánvi na oleji, zapražte ji moukou a nechte mírně zrůžovět. Za stálého míchání přilijte smetanu a vše krátce povařte, směs musí mírně zhoustnout. Na dno máslem vytřené formy rozložte třetinu brambor, mírně je osolte, opepřete a zalijte odpovídajícím dílem omáčky. Ve vrstvení pokračujte do spotřebování všech surovin. V troubě vyhřáté na 190 °C zapékejte pokrm asi 20 minut. Pak povrch posypejte strouhaným sýrem a pečte dalších asi 5 minut, sýr musí zezlátnout, ale nesmí se připékat.

  • Zapečené brambory s uzeným


    Foto: shutterstock.com
    Budete potřebovat (na 1 pekáč):

    * 1 lžíci sádla + na pekáček

    * 800 g brambor

    * 2 cibule

    * zelenou petrželku

    * 250 g uzeného masa

    * 2 vejce

    * 250 ml mléka

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Pekáček vytřete sádlem a na dno rozložte část brambor předem uvařených ve slupce, oloupaných a nakrájených na kolečka. Zasypejte je sekanou cibulkou orestovanou na sádle, přidejte nasekanou petrželku a na menší kousky pokrájené maso. Vše osolte, opepřete a pokračujte ve vrstvení. Poslední vrstvu mají tvořit brambory. Dochuťte solí a pepřem a v troubě vyhřáté na 190 °C pokrm zapékejte asi 10 minut. Pak do pekáčku rovnoměrně nalijte vejce rozmíchané v mléce a pečte dalších asi 10 minut. Podávejte posypané zelenou petrželkou.

  • Plněný bochník

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 bochník):

    * 1 chléb

    * 350 g tenkých plátků sýra

    * 2 hrsti nasekané pažitky

    * rozpuštěné máslo na potření

     

    Postup:

    Chléb podélně i napříč rozřežte do hloubky tak, abyste neprořízli spodní kůrku. Přeložte ho na velký list alobalu a do otvorů v bochníku opatrně natlačte plátky sýra. Jejich velikost vždy upravte podle hloubky a šířky řezu. Přidejte nasekanou pažitku. Povrch naplněného bochníku potřete rozpuštěným máslem, celý chleba zabalte do alobalu a v troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 15 minut. Pak alobal rozbalte a dopékejte ještě asi 5 minut, sýr se musí roztéct.

  • Pastýřský koláč

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    * 450 g mletého hovězího masa

    * 2 cibule

    * 1 velkou mrkev

    * 25 g sádla

    * špetku mleté skořice

    * 1 lžičku tymiánu nebo rozmarýnu

    * 1 lžíci sekané petržele

    * 1 lžíci hladké mouky

    * 1 lžíci protlaku

    * 250 – 280 ml hovězího vývaru

     

    Na čepici:

    * 900 g brambor typu C

    * 2 pórky

    * 50 g másla

    * 25 g strouhaného sýra

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Na sádle osmahněte cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, pak přidejte maso. Až zbledne, přisypejte koření a bylinky a protlak s moukou. Zalijte horkým vývarem a nechte mírně bublat. Na čepici uvařte v osolené vodě brambory, pórek nasekaný na kolečka poduste na másle. Pak vše společně rozmačkejte na kaši. Masovou směs dejte do dobře vymazané formy, překryjte ji kaší a posypejte čerstvě mletým pepřem a sýrem. Pečte při 200 °C asi 25 minut.

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

    KANČÍ GULÁŠ

    RYCHLÉ KUŘECÍ NUDLIČKY

     

    VYZKOUŠEJTE JINÉ MASOVÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz