Menu vonící česnekem: Krémová polévka a pikantní špagety | Recepty.Blesk.cz

Menu vonící česnekem: Krémová polévka a pikantní špagety

  • Foto: shutterstock.com
    9dubna   2016  /  06:00

    Bojíte se, že v aprílovém počasí chytnete virózu? Pusťte si do kuchyně česnek! Nejen že se nabaží vaše chuťové buňky, ale česnek vás také zahřeje a budete zdraví jako řípy!

  • Zeleninové placky s dipem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve

    * 1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru

    * 1 hrnek nastrouhaných batátů

    * 3 stroužky česneku

    * 1 cibuli

    * 2 velká vejce

    * 6 lžic hladké mouky

    * 1 lžíci nasekané petrželky

    * sůl, pepř

    * olej na smažení

     

    NA DIP:

    * 1 nastrouhané jablko

    * 300 g celeru

    * sůl, pepř

    * 1 lžíci olivového oleje

    * 4 lžíce majonézy

     

    Postup:

    Do mísy dejte nastrouhanou mrkev, celer a batáty. Přidejte nasekanou cibuli, prolisované stroužky česneku, petrželku, rozšlehaná vejce a hladkou mouku. Směs podle chuti osolte, opepřete a vypracujte z ní těstíčko. Vytvořte placičky a smažte je na oleji z obou stran dozlatova. Mezitím smíchejte nastrouhaný celer s jablkem a majonézou, osolte, opepřete, zjemněte olejem a podle chuti doplňte bylinkami.

  • Pikantní krkovička

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 plátky krkovičky

    * 150 ml balzamikového octa

    * 150 ml medu

    * 1 lžičku nahrubo nasekaného míchaného pepře

    * 4 prolisované stroužky česneku

    * 5 jarních cibulek

    * 1 lžičku nasekaného tymiánu

    * sůl, olej, máslo

     

    Postup:

    Do rendlíku dejte med, balzamikový ocet, česnek, nasekané cibulky a rozmarýn. Směs promíchejte a zahřejte. Maso osolte a potřete olejem, zprudka ho opečte na pánvi, poklaďte kousky másla, přelijte marinádou a dejte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 185 °C.
    Podávejte s rozpůleným pórkem.

  • Česnekové bochánky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g hladké mouky

    * 100 ml vlažného mléka

    * 2 lžičky sušeného droždí

    * 50 g másla

    * 1 lžičku cukru

    * 1 lžičku soli

    * 1 vejce

    * 1 žloutek

    * 60 ml olivového oleje

    * 1 paličku česneku

    * 2 lžíce křenu

    * 2 hrsti nasekané petrželky

     

    Postup:

    Paličku česneku podélně seřízněte, zakapejte olejem a dejte na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak jednotlivé stroužky zbavte slupky a rozmačkejte je vidličkou. Z vlažného mléka, cukru, trochy mouky a droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do velké mísy mouku, olej, sůl, polovinu česneku a olivový olej. Přidejte vzešlý kvásek, důkladně vypracujte těsto a nechte ho asi 40 minut kynout. Pak z něj vytvořte malé bochánky. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypejte hrubou solí a na plechu vyloženém pečicím papírem nechte kynout dalších 15 minut. Dejte je do trouby předehřáté na 190 °C a pečte je 15 až 20 minut.

  • Polévka z pečeného česneku

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 5 paliček česneku

    * 3 středně velké brambory

    * 1 l vývaru

    * 1 cibuli

    * 80 ml vývaru

    * 150 ml smetany

    * sůl, pepř

    * olivový olej

     

    Postup:

    Paličky česneku podélně seřízněte, vyskládejte je na plech, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte je asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Dávejte pozor, aby se česnek nepřipálil – zhořkl by a pro polévku by byl nepoužitelný. Mezitím nasekejte cibuli, v hrnci ji orestujte na oleji, podlijte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou. Upečený česnek vyloupejte ze slupek, dejte ho do polévky a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec polévku zjemněte smetanou a podle chuti ji osolte a opepřete. Dozdobit ji můžete česnekovými krutonky, petrželkou a jarní cibulkou.

  • Pěkně ostré špagety

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g špaget

    * 200 g čerstvých žampionů

    * 1 paličku česneku

    * 1 konzervu loupaných rajčat

    * 1 cibuli

    * 1 lžíci nasekané petrželky

    * špetku sušeného chilli

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Houby očistěte, nakrájejte a orestujte na oleji. Přidejte na plátky nakrájený česnek, ještě chvíli restujte, přimíchejte petrželku a stáhněte z ohně. Na jiné pánvi opečte nakrájenou cibuli, přidejte konzervu loupaných rajčat, chilli a směs přiveďte k varu. Stáhněte oheň a omáčku nechte asi 15 minut vařit pod pokličkou. Nakonec ji podle chuti osolte a opepřete. Špagety uvařte podle návodu, smíchejte je s omáčkou a navrch ozdobte houbovou směsí.

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

    BRAMBORAČKA S HOUBAMI

    DŽUVEČ

     

    PODÍVEJTE SE NA POLÉVKOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz