Zbavte se starých brambor: Vykouzlíte z nich skvělý hlavní chod i polévku | Recepty.Blesk.cz

Zbavte se starých brambor: Vykouzlíte z nich skvělý hlavní chod i polévku

  • Foto: shutterstock.com
    19března   2016  /  06:00

    Brambory jsou naprosto dokonalým pokrmem. Nejen že z nich vykouzlíte spoustu skvělých příloh, ale dokážete z nich připravit i lahodný, a navíc levný hlavní chod. Zbavte se starých brambor s našimi recepty.

  • Bramborovo-pórková polévka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat ( na 4 porce):

    * 2 lžíce másla

    * 2 hrnky nakrájených brambor

    * 5 nakrájených pórků

    * 2 prolisované stroužky česneku

    * 100 g nakrájené uzené slaniny

    * 1 l zeleninového vývaru

    * 250 ml smetany ke šlehání

    * 2 lžíce nasekané petrželky

    * rostlinný olej

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme brambory, 4 pórky, česnek, slaninu a opékáme asi 5 minut. Přilijeme vývar, přikryjeme a vaříme 20 minut. Vmícháme smetanu.

     

    Do hluboké pánve nalijeme vysokou vrstvu oleje a rozehřejeme ho. Do oleje vložíme zbývající pórek a minutu jej smažíme, až zezlátne. Pak pórek osušíme na papírových utěrkách a odložíme.

     

    Menší množství brambor, pórku a slaniny z polévky odložíme, zbytek po mírném vychlazení rozmixujeme dohladka. Vmícháme odloženou zeleninu a slaninu, prohřejeme, ochutíme solí a pepřem a podáváme posypané smaženým pórkem a petrželkou.

  • Bramborové smaženky s kuřecím masem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 2 hrnky domácí bramborové kaše

    * 1 hrnek nakrájeného vařeného kuřecího masa

    * 1/2 hrnku najemno nakrájené šunky

    * 1/2 hrnku čerstvého nebo rozmrazeného hrášku

    * 1 lžíci nasekaných bylinek

    * 2 vejce

    * 1 lžíci mléka

    * strouhanku na obalení

    * olej na smažení

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    V míse smícháme kaši, kuřecí maso, šunku, hrášek, bylinky a 1 vejce, osolíme a opepříme. Ze směsi tvoříme menší kuličky nebo placičky. Zbylé vejce rozšleháme s mlékem a obalíme v něm placičky. Poté je obalíme ve strouhance. Na velké pánvi rozehřejeme olej a smaženky na něm opečeme dozlatova. Odsajeme přebytečný tuk a podáváme s listovým salátem nebo čerstvou zeleninou.

     

    Tip: Obalené placičky můžeme také vyskládat na plech vyložený pečicím papírem a upéct v horkovzdušné troubě.

  • Švýcarské bramboráky se sýrem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 900 g brambor se slupkou

    * 1 najemno nakrájenou cibuli

    * 150 g nastrouhaného švýcarského sýru (např. gruyere)

    * 2 lžíce nasekané petrželky

    * 2 lžíce másla

    * 1 lžíci olivového oleje

    * 1 nakrájenou jarní cibulku

     

    Postup:

    Brambory předvaříme v mírně osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a natrouháme nahrubo. Do brambor vmícháme cibuli, sýr a petrželku, osolíme a opepříme. Ze směsi vytvoříme malé placičky.

     

    Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a polovinu másla. Vložíme placičky a při vysoké teplotě je minutu opékáme. Snížíme teplotu a opékáme dalších 5 minut. Když spodní strana zezlátne, obrátíme je a opékáme dalších 5 minut. Na zbylém oleji  a másle stejným způsobem opečeme i zbylé placky. Ihned podáváme.

  • Bramborovo-květákové kari

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 150 ml oleje

    * 1/2 lžičky římského kmínu

    * 2 cibule nakrájené na větší kousky

    * 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru

    * 2 prolisované stroužky česneku

    * žlutou kari pastu

    * 700 g nakrájených brambor

    * 1/2 květáku rozebraného na růžičky

    * 100 g baby karotky

    * 100 g zelených fazolek

    * 150 ml vody

     

    Postup:

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej. Přisypeme římský kmín, krátce opečeme, přidáme cibuli a při střední teplotě ji za občasného míchání opekáme 5 až 8 minut dozlatova. Do pánve přidáme kari pastu, zázvor, česnek a za stálého míchání necháme asi 2 minuty rozvonět.

     

    Přidáme brambory, květák, fazolky a karotku a dobře promícháme. Snížíme teplotu, zalijeme vodou, přikryjeme a zvolna dusíme asi 10 až  15 minut, až je zelenina měkká. Kari rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme.

  • Musaka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 velký lilek nakrájený na kolečka

    * 1 lžíci olivového oleje

    * 1 nadrobno nakrájenou cibuli

    * 1 prolisovaný stroužek česneku

    * 350 g mletého jehněčího (nebo hovězího) masa

    * 3 hrnky nakrájených žampionů

    * 430 g krájených rajčat z konzervy

    * 200 ml zeleninového vývaru

    * 2 lžíce kukuřičného škrobu

    * 2 lžíce vody

    * 500 g předvařených brambor nakrájených na kolečka

    * 2 vejce

    * 150 g měkkého sýra

    * 150 g řeckého jogurtu

    * 150 g nastrouhaného čedaru

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Plátky lilku posypeme solí, necháme 10 minut stát, obrátíme a postup zopakujeme. Lilek dáme do cedníku, dobře ho propláchneme a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej a 3 až 4 minuty na něm opékáme cibuli. Přidáme česnek, maso a houby a vše opékáme ještě 5 minut. Vmícháme rajčata a vývar a dusíme 10 minut.

     

    Škrob rozmícháme s vodou, vmícháme do masové směsi a za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne. Polovinu směsi dáme do zapékací mísy, nahoru rozložíme lilek, navrstvíme zbylé maso a nahoru upravíme brambory.

     

    Vejce rozšleháme s měkkým sýrem a jogurtem, osolíme a opepříme. Směsí přelijeme obsah zapékací mísy, posypeme čedarem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C asi 45 minut dozlatova.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    HRACHOVÁ KAŠE

    KRÁLÍK NA SMETANĚ

     

    DALŠÍ BRAMBOROVÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz