- Domácími croissanty okouzlíte nejednu návštěvu!Foto: Michal Protivanský18. listopadu 2015 / 06:00
Kavárna, kterou se line vůně čerstvé kávy a křupavých croissantů. Nemusíte se hned kvůli tomu vydat na cesty, můžete si tuto atmosféru připravit i doma. A teď, s nadcházejícím adventem tak přichystat fantastické občerstvení pro návštěvy. Určitě ocení rozmanitost chutí, když se jim na talířku objeví francouzské pečivo namísto českých perníčků a lineckého cukroví.
- Foto: Michal Protivanský Těsto se připravuje ze dvou částí, máslové a kynutého těsta.
Jak na croissanty
Máslová část:
- 250 g másla
Kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukr krupice
- špetka soli
- 20 g droždí
- 5 žloutků
- 250 g másla
Postup:
Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na třicet minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího, než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.
Vyválíme do plátu 30 až 40 cm a složíme na třetiny. Necháme 20 minut v lednici odpočinout. Znovu vyválíme do plátu 30 až 40 cm a složíme na třetiny. Necháme opět 20 minut v lednici odpočinout. Opět vyválíme a nyní složíme na třetiny. Poté necháme přes noc v lednici nakynout. Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl 15 až 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180 °C cca 10 až 12 minut.
Video se připravuje ... - Foto: Michal Protivanský Croissanty nemusíme připravovat pouze máslové nebo s marmeládou. Vyzkoušejte i netradiční náplně!
Višňová náplň
Budete potřebovat:
- 200 g višní (mražených)
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička perníkového koření
- 100 g tuhého tvarohu
- cukr a rum dle chuti
Postup:
Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.
- Foto: Michal Protivanský Jestli přímo neholdujeme sladkému, do croissantů můžeme dát třeba sýr. Skvělé je smíchat plátek pravého ementálu s hruškou a vlašskými ořechy. Na těsto položíme sýr, na něj hrušku, oříšky a zamotáme. Samozřejmě fantazii se meze nekladou a můžeme do pečiva zamíchat cokoliv si budeme přát!
Slané náplně
- Foto: Michal Protivanský Mnoho lidí má z pečení croissantů strach kvůli jeho poměrně složitému technologickému postupu. Cukrářka Hana Konečná z restaurace Coda v hotelu Aria vám poradí, na co si dát pozor. Nemusíte se tak bát toho, že se vám nepovede třeba tvar. Alespoň bude vaše pečivo originálnější!
Nemusíte se bát
Video se připravuje ...