- Foto: shutterstock.com1. dubna 2016 / 06:00
Slané koláče si zamilujete na první ochutnání. K jejich přípravě totiž můžete využít zbytky, které se vám nakupí v lednici. Některé vás vyjdou na pár korun, jiné v sobě kombinují chuť sladkého ovoce a aromatických sýrů. A nebojte se nějakou ingredienci nahradit. Fantazii a chuti se meze nekladou!
Se špenátem a žampiony
Budete potřebovat (na 8 kousků):
* 300 g listového těsta
* 2 cibule
* 250 g žampionů
* 1 stroužek česneku
* 100 g baby špenátu
* 100 ml smetany
* 4 vejce
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1/2 lžičky soli
* 2 špetky pepře
Postup:
Z listového těsta vyválejte plát o rozměrech 38 x 23 cm. Formu vyložte pečicím papírem, těsto do ní přeneste a vytvořte asi 3cm okraje. Dno propíchejte vidličkou a formu s těstem vložte do chladničky.
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Žampiony očistěte a pokrájejte na plátky, česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Baby špenát omyjte a nechte na sítku okapat. Vejce rozklepněte do vyšší misky, přilijte smetanu a vyšlehejte. V pánvi rozpalte olej, vsypejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte žampiony a česnek, osolte půlkou soli a opepřete. Všechno restujte asi 7 minut. Pak vsypejte špenát a nechte ho zavadnout.
Připravené těsto vyjměte z chladničky, rozprostřete na něj houbovou směs a zalijte ji vejci se smetanou. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a koláč pečte asi 20 až 25 minut dozlatova.
Se zelím a uzeným bůčkem
Budete potřebovat (na 8 kousků):
* 200 g listového těsta
* 1 velkou cibuli
* 80 g špeku
* 100 g uzeného bůčku
* 1/2 sáčku kysaného zelí
* 1 lžičku kmínu
* 1/4 lžičky soli
* 1/4 lžičky pepře
* 1 lžičku lněného semínka
Postup:
Listové těsto rozválejte na kruh o průměru 34 cm. Formu vyložte pečicím papírem a těsto do ní přeneste. Vytvořte okraje, dno propíchejte vidličkou a formu vložte do chladničky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka, špek na kostičky a uzený bůček na nudličky. Ze zelí vymačkejte šťávu.
V pánvi vyškvařte špek, přidejte cibuli a uzený bůček. Asi 5 minut restujte a pak nechte směs zchladnout. Na listové těsto rozprostřete zelí a navrch přidejte směs slaniny a bůčku. Lehce přimáčkněte a posypejte lněným semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut.
Zeleninový koláč s olivami
Budete potřebovat (na 4 koláčky):
* 1 menší cuketu
* 1 červenou papriku
* 1 malý pórek
* 150 g vepřové šunky
* 2 jarní cibulky
* 250 ml zakysané smetany
* 100 ml smetany na vaření
* 1 vejce
* 1/2 lžičky soli
* 1/4 lžičky pepře
* špetku provensálského koření
* 300 g listového těsta
* 50 g vypeckovaných oliv
* 2 jarní cibulky
* máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání forem
* 100 g tvrdého sýra
* 2 lžíce oleje
Postup:
Cuketu a papriku nakrájejte na kostičky, pórek a jarní cibulku na kolečka a šunku na nudličky. Zakysanou a sladkou smetanu smíchejte, přidejte vejce, provensálské koření, osolte a opepřete. Z těsta vyválejte plát a vykrojte z něj čtyři kola o průměru 20 cm. Těsto vložte do vymazaných a vysypaných forem a vytvořte okraje. Na těsto rozdělte polovinu cuket, pórek a šunku a vše zalijte smetanovou směsí. Navrch rozdělte zbylou zeleninu a olivy. Pečte při 180 °C 35 až 40 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypejte koláč strouhaným sýrem.
Cibulový koláč
Budete potřebovat (na 8 kousků):
Na těsto:
* 100 g hladké mouky
* 100 g polohrubé mouky
* 15 g droždí
* 1/4 lžičky cukru
* 60 ml vlažného mléka
* 30 g másla
* špetku soli
* mouku a tuk na vymazání a vysypání formy
Na náplň:
* 1 kg cibule
* 70 g anglické slaniny
* 150 g pórku
* 1 lžíci oleje
* 125 g zakysané smetany
* 3 vejce
* 1/2 lžičky soli
* 1/4 lžičky pepře
* 75 g strouhané goudy
Postup:
Obě mouky prosejte do mísy. Udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí, zasypejte ho cukrem a přilijte trochu vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte a spolu se zbylým mlékem ho přilijte do mísy. Osolte, vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě hodinu kynout.
Cibuli pokrájejte na tenké plátky, slaninu na kostičky a pórek na kolečka. V pánvi rozehřejte olej a vše na něm orestujte. V zakysané smetaně rozšlehejte 2 vejce, osolte a opepřete. Zbylé vejce rozšlehejte v hrnečku.
Z vykynutého těsta vyválejte plát, přeneste ho do vymazané a vysypané formy, vytvořte okraje asi 1,5 cm a nechte ještě asi 15 minut kynout. Pak na korpus rozprostřete cibulovou náplň a zalijte ji smetanou. Okraje potřete vejcem, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30 minut. Pak ho posypejte sýrem a ještě asi 5 minut dopékejte.
S hruškami, camembertem a ořechy
Budete potřebovat (na 8 kousků):
* 250 g hladké mouky
* 135 g másla
* 8 lžic studené vody
* 2 velké cibule
* 2 větší hrušky
* 1/2 lžičky citronové šťávy
* 120 g camembertu
* 2 lžíce másla
* 1 lžíci vinného octa
* 1 a 1/2 lžičky soli
* dvě špetky pepře
* 4 vejce
* 200 ml smetany
* 2 lžíce lískových ořechů
Postup:
Z mouky, 125 g másla a vody vypracujte hladké těsto. Vložte ho do mikrotenového sáčku a nechte asi 20 minut v chladničce odležet. Mezitím oloupejte cibuli a pokrájejte ji na tenká půlkolečka. Oloupejte hrušky, rozkrojte je na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Pak je ještě rozkrojte na osminky a zakápněte citronovou šťávou. Camembert nakrájejte na plátky.
V pánvi rozpalte zbylé máslo a vsypejte cibuli. Přidejte k ní dvě špetky soli a vinný ocet, orestujte dozlatova a nechte zchladnout. Vejce vyklepněte do misky, přilijte k nim smetanu, osolte, opepřete a vyšlehejte. Těsto vyjměte z chladničky, vyválejte z něj kruh o průměru asi 32 cm, vyložte jím formu a dno propíchejte vidličkou.
Na těsto rozprostřete orestovanou cibuli a vlijte vaječnou směs. Poklaďte ji střídavě kousky hrušek a camembertu a posypejte nasekanými ořechy. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho 45 minut, dokud povrch nezezlátne a vaječná hmota neztuhne.
DALŠÍ RECEPTY:
VALAŠSKÉ FRGÁLY
PARMAGIANA - ITALSKÝ ZAPEČENÝ LILEK
UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO