Losos je v Čechách nejoblíbenější mořskou rybou. Má specifickou chuť, málo kostí a dá se neuvěřitelně snadno a rychle připravit. Nejlepší je jen tak, orestovaný na pánvi. V tomto případě je dobrý doplněný o svěží letní přílohu – opečené bramborové rohlíčky s malými rajčaty, fenyklem a řapíkatým celerem. Jak na to, to vás naučí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.
Video se připravuje ...
Šéfkuchař Radek David vás naučí rychlé a snadné letní jídlo - Lososa s fenyklem, rajčaty a bramborovými rohlíčky • Adam Balažovič
Budete potřebovat (na 2 porce):
* 400 g filet lososa s kůží
* 8 bramborových rohlíčků
* 2 stonky řapíkatého celeru
* fenykl
* 10 malých rajčat (ideálně různé barvy)
* hrst lístků bazalky
* olivový olej
* máslo
* bylinkový olej
* sůl, pepř
Postup:
Bramborové rohlíčky předem uvařte doměkka v osolené vodě.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a na něj dejte kůží dolů restovat osolené filety z lososa.
V kastrůlku rozehřejte olivový olej a dejte na něj opékat přepůlené bramborové rohlíčky. Než se z jedné strany opečou, nakrájejte řapíkatý celer na proužky a fenykl na menší kousky.
Zhruba nyní otočte lososa kůží nahoru a stáhněte plamen, aby filety zůstaly uvnitř ještě trošku syrové a šťavnaté.
Otočte brambory, aby se opekly i z druhé strany, přidejte do kastrůlku fenykl a řapíkatý celer a podlijte troškou vody. Rajčata překrájejte na poloviny a přidejte je ke směsi zeleniny a brambor. Promíchejte a přidejte na zjemnění máslo, aby se příloha krásně oglazovala.
Poté už jen servírujte na talíř a na závěr pokapejte bylinkovým olejem a ozdobte lístky bazalky.