Jak vyčistit lednici, myčku a mikrovlnku snadno a bez chemie? Pomůžou ocet, citron i soda | Recepty.Blesk.cz

Jak vyčistit lednici, myčku a mikrovlnku snadno a bez chemie? Pomůžou ocet, citron i soda

  • Ucet zbaví ledničku všech bakterií i nepříjemného zápachu.
    Ucet zbaví ledničku všech bakterií i nepříjemného zápachu.
    Foto: Foto Profimedia.cz, Scom
    26května   2016  /  06:00

    Rychlovarná konvice zanesená usazeným vodním kamenem, mikrovlnná trouba zacákaná desítkami ohřívaných jídel, nevábně "vonící" lednice... Tyhle problémy řeší většina domácností. Přitom právě v kuchyni, kde denně připravujeme jídlo, bychom chtěli mít perfektně čisto. Utrácíme proto stovky korun za "zázračné" úklidové prostředky, které by nás měly zbavit špíny a bakterií. A přitom jen stačí sáhnout do spíže či lednice.

  • Rychlovarnou konvici zbavte vodního kamene


     

    Věděli jste, že právě usazený vodní kámen může vaši konvici, ale třeba i kávovar zničit? Navíc vás ještě připravuje o peníze za energii. Vrstva vodního kamene totiž prodlužuje dobu potřebnou k ohřevu a tak zvyšuje její spotřebu. Zbavit se ho přitom můžete levně a snadno. Stačí vám k tomu ocet. Nalijte ho do rychlovarné konvice asi jeden decilitr, doplňte vodou a obsah svařte. Pak nechte nějakou dobu, nejlépe přes noc, působit. Usazeniny na spirále se uvolní a později rozpustí. Mechanickým promícháním obsahu konvice se zbavíte i vodního kamene ze stěn a z výtokového ústí. Nakonec konvici několikrát vypláchněte horkou vodou. Spolehlivě funguje i potravinářská kyselina citrónová, která je méně agresivní. Na obsah konvice použijte asi šest kávových lžiček.

  • Odstraňte zápach z myčky

    ...

     

    Věděli jste, že bez pravidelného čištění se z vaší myčky může stát žumpa plná nebezpečných bakterií, hub, kvasinek, a dokonce i plísní? Nemluvě o tom, že kvůli zbytkům potravin může také být zdrojem zápachu. Pokud tedy chcete zabít bakterie, odstranit zbytky mycích prostředků a zbavit se usazeného tuku, začněte tím, že hadříkem nebo papírovou utěrkou otřete viditelné usazené nečistoty ze dna. Potom nalijte ocet do šálku, položte ho na horní polici prázdné myčky nádobí a spusťte celý cyklus na nejvyšší teplotu. Na dno pak ještě můžete nasypat šálek jedlé sody. Charakteristický nepříjemný pach z myčky na nádobí odstraníte i tak, že vložíte vymačkaný citron nejlépe do prostoru na příbory.

  • Vraťte lesk odsavači par


     

    Nevíte, co dělat se špinavou a mastnou digestoří? I tady pomůže obyčejný ocet. Stačí, když ho nanesete na hadřík, přetřete jím hladké plochy spotřebiče a necháte ho nějakou dobu působit. Nakonec jen vše utřete vlhkým hadrem a pak dosucha vyleštěte. Uvidíte, že odsávač par se zase bude lesknout jako nový.

  • Vydezinfikujte si lednici


     

    Možná už si ani nepamatujete, jak je to dávno, co jste tomuto kuchyňskému spotřebiči věnovali trochu pozornosti. A přitom je právě lednice největší líhní nebezpečných bakterií. Jednou za čas je proto třeba ledničku i mrazničku důkladně vyčistit. Ani tentokrát ale nebudete potřebovat předražené úklidové prostředky plné chemie. Po odmražení jen vnitřek spotřebiče vymyjte silně koncentrovanou octovou vodou. Zbavíte se tak všech bakterií, plísní i nepříjemného zápachu.

  • Vyčistěte vnitřek mikrovlnky

    ...

     

    A ocet vám pomůže vyčistit i uvnitř mastnotou a zbytky jídla zacákanou mikrovlnnou troubu. Stačí, když do ní na 5 minut dáte povařit šálek naplněný do čtvrtiny octem a dolitý vodou. Když tekutina vychladne, namočte do ní houbičku a vnitřek trouby vytřete. Nakonec plochy utřete dosucha. Mastnotu hravě odstraníte také tak, že na otočný talíř položíte řezem nahoru půlku citronu a necháte ho 20 vteřin zahřívat. Pak troubu mokrým hadříkem vytřete.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    SENZAČNÍ KREVETY

    UKRAJINSKÝ BORŠČ

     

    UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně!

Je zdravý, chutný, originální a snadný na přípravu. Mnozí k němu mají nedůvěru, ale ta není na místě. Chřest se dá připravit na tisíc způsobů. Skvěle chutná nejen v polévkách, ale i ve slaných koláčích, s masem nebo se dá

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Na oběti seděl a škrtil ji lanem! Obžaloba…

Páskem, provazem i prádelní šňůrou svazoval a škrtil své oběti, mladé dívky (†14 a 16), Martin Ch.…

celý článek »

České celebrity

Hvězda Ulice Krejčíková: V 5. měsíci má…

Herečka Aneta Krejčíková (26) čeká první miminko, jehož tatínkem je tělocvikář Ondřej Rančák (33).…

celý článek »

Krimi

Sundej ze mě toho pos**nýho psa! Pitbul…

Útok jako z noční můry. Bezbrannou cestující napadl v newyorském metru agresivní pitbul. I když byl…

celý článek »

VIP sport

Zklamaná legenda Sparty Hlinka: Nemám problém…

Zklamání. Slovo, které vystihuje pocity hokejisty Jaroslava Hlinky z poslední sezony. Sparta vypadla…

celý článek »