Jak vyčistit lednici, myčku a mikrovlnku snadno a bez chemie? Pomůžou ocet, citron i soda | Recepty.Blesk.cz

Jak vyčistit lednici, myčku a mikrovlnku snadno a bez chemie? Pomůžou ocet, citron i soda

  • Ucet zbaví ledničku všech bakterií i nepříjemného zápachu.
    Ucet zbaví ledničku všech bakterií i nepříjemného zápachu.
    Foto: Foto Profimedia.cz, Scom
    26května   2016  /  06:00

    Rychlovarná konvice zanesená usazeným vodním kamenem, mikrovlnná trouba zacákaná desítkami ohřívaných jídel, nevábně "vonící" lednice... Tyhle problémy řeší většina domácností. Přitom právě v kuchyni, kde denně připravujeme jídlo, bychom chtěli mít perfektně čisto. Utrácíme proto stovky korun za "zázračné" úklidové prostředky, které by nás měly zbavit špíny a bakterií. A přitom jen stačí sáhnout do spíže či lednice.

  • Rychlovarnou konvici zbavte vodního kamene


     

    Věděli jste, že právě usazený vodní kámen může vaši konvici, ale třeba i kávovar zničit? Navíc vás ještě připravuje o peníze za energii. Vrstva vodního kamene totiž prodlužuje dobu potřebnou k ohřevu a tak zvyšuje její spotřebu. Zbavit se ho přitom můžete levně a snadno. Stačí vám k tomu ocet. Nalijte ho do rychlovarné konvice asi jeden decilitr, doplňte vodou a obsah svařte. Pak nechte nějakou dobu, nejlépe přes noc, působit. Usazeniny na spirále se uvolní a později rozpustí. Mechanickým promícháním obsahu konvice se zbavíte i vodního kamene ze stěn a z výtokového ústí. Nakonec konvici několikrát vypláchněte horkou vodou. Spolehlivě funguje i potravinářská kyselina citrónová, která je méně agresivní. Na obsah konvice použijte asi šest kávových lžiček.

  • Odstraňte zápach z myčky

    ...

     

    Věděli jste, že bez pravidelného čištění se z vaší myčky může stát žumpa plná nebezpečných bakterií, hub, kvasinek, a dokonce i plísní? Nemluvě o tom, že kvůli zbytkům potravin může také být zdrojem zápachu. Pokud tedy chcete zabít bakterie, odstranit zbytky mycích prostředků a zbavit se usazeného tuku, začněte tím, že hadříkem nebo papírovou utěrkou otřete viditelné usazené nečistoty ze dna. Potom nalijte ocet do šálku, položte ho na horní polici prázdné myčky nádobí a spusťte celý cyklus na nejvyšší teplotu. Na dno pak ještě můžete nasypat šálek jedlé sody. Charakteristický nepříjemný pach z myčky na nádobí odstraníte i tak, že vložíte vymačkaný citron nejlépe do prostoru na příbory.

  • Vraťte lesk odsavači par


     

    Nevíte, co dělat se špinavou a mastnou digestoří? I tady pomůže obyčejný ocet. Stačí, když ho nanesete na hadřík, přetřete jím hladké plochy spotřebiče a necháte ho nějakou dobu působit. Nakonec jen vše utřete vlhkým hadrem a pak dosucha vyleštěte. Uvidíte, že odsávač par se zase bude lesknout jako nový.

  • Vydezinfikujte si lednici


     

    Možná už si ani nepamatujete, jak je to dávno, co jste tomuto kuchyňskému spotřebiči věnovali trochu pozornosti. A přitom je právě lednice největší líhní nebezpečných bakterií. Jednou za čas je proto třeba ledničku i mrazničku důkladně vyčistit. Ani tentokrát ale nebudete potřebovat předražené úklidové prostředky plné chemie. Po odmražení jen vnitřek spotřebiče vymyjte silně koncentrovanou octovou vodou. Zbavíte se tak všech bakterií, plísní i nepříjemného zápachu.

  • Vyčistěte vnitřek mikrovlnky

    ...

     

    A ocet vám pomůže vyčistit i uvnitř mastnotou a zbytky jídla zacákanou mikrovlnnou troubu. Stačí, když do ní na 5 minut dáte povařit šálek naplněný do čtvrtiny octem a dolitý vodou. Když tekutina vychladne, namočte do ní houbičku a vnitřek trouby vytřete. Nakonec plochy utřete dosucha. Mastnotu hravě odstraníte také tak, že na otočný talíř položíte řezem nahoru půlku citronu a necháte ho 20 vteřin zahřívat. Pak troubu mokrým hadříkem vytřete.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    SENZAČNÍ KREVETY

    UKRAJINSKÝ BORŠČ

     

    UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně. Ne každý druh se vaří stejně. Záleží také na pokrmu, který připravujete.

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Babišová po zánětu slinivky vyrazila mezi…

Kvůli zánětu slinivky skončila v nemocnici a nemohla odvolit ani v prvním kole prezidentských voleb.…

celý článek »

Politika

Lidé soutěží v tipu Zemanovy smrti. Kalousek…

Odpůrci Miloše Zemana neváhali zajít ve své zášti k prezidentovi až na okraj smrti. Na nové internetové…

celý článek »

Sex a tabu

Tescosex: Rozvášnění zaměstnanci si to rozdali…

Cílem supermarketů je uspokojit své zákazníky. To v anglickém Tesku raději zaměstnanci uspokojují…

celý článek »

První liga

Drsný zákrok na Jágra! Zkrvavená legenda…

Rychlý konec měl pro Jaromíra Jágra domácí zápas proti Havířovu. Už ve 3. minutě ho na mantinel drsně…

celý článek »