Rychlé slané koláče: Vyjdou na pár korun a jsou božské! | Recepty.Blesk.cz

Rychlé slané koláče: Vyjdou na pár korun a jsou božské!

  • Foto: shutterstock.com
    1dubna   2016  /  06:00

    Slané koláče si zamilujete na první ochutnání. K jejich přípravě totiž můžete využít zbytky, které se vám nakupí v lednici. Některé vás vyjdou na pár korun, jiné v sobě kombinují chuť sladkého ovoce a aromatických sýrů. A nebojte se nějakou ingredienci nahradit. Fantazii a chuti se meze nekladou!

  • Se špenátem a žampiony


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 8 kousků):

    * 300 g listového těsta

    * 2 cibule

    * 250 g žampionů

    * 1 stroužek česneku

    * 100 g baby špenátu

    * 100 ml smetany

    * 4 vejce

    * 1 lžíce rostlinného oleje

    * 1/2 lžičky soli

    * 2 špetky pepře

     

    Postup:

    Z listového těsta vyválejte plát o rozměrech 38 x 23 cm. Formu vyložte pečicím papírem, těsto do ní přeneste a vytvořte asi 3cm okraje. Dno propíchejte vidličkou a formu s těstem vložte do chladničky.

     

    Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Žampiony očistěte a pokrájejte na plátky, česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Baby špenát omyjte a nechte na sítku okapat. Vejce rozklepněte do vyšší misky, přilijte smetanu a vyšlehejte. V pánvi rozpalte olej, vsypejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte žampiony a česnek, osolte půlkou soli a opepřete. Všechno restujte asi 7 minut. Pak vsypejte špenát a nechte ho zavadnout.

     

    Připravené těsto vyjměte z chladničky, rozprostřete na něj houbovou směs a zalijte ji vejci se smetanou. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a koláč pečte asi 20 až 25 minut dozlatova.

  • Se zelím a uzeným bůčkem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 8 kousků):

    * 200 g listového těsta

    * 1 velkou cibuli

    * 80 g špeku

    * 100 g uzeného bůčku

    * 1/2 sáčku kysaného zelí

    * 1 lžičku kmínu

    * 1/4 lžičky soli

    * 1/4 lžičky pepře

    * 1 lžičku lněného semínka

     

    Postup:

    Listové těsto rozválejte na kruh o průměru 34 cm. Formu vyložte pečicím papírem a těsto do ní přeneste. Vytvořte okraje, dno propíchejte vidličkou a formu vložte do chladničky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka, špek na kostičky a uzený bůček na nudličky. Ze zelí vymačkejte šťávu.

     

    V pánvi vyškvařte špek, přidejte cibuli a uzený bůček. Asi 5 minut restujte a pak nechte směs zchladnout. Na listové těsto rozprostřete zelí a navrch přidejte směs slaniny a bůčku. Lehce přimáčkněte a posypejte lněným semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut.

  • Zeleninový koláč s olivami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 koláčky):

    * 1 menší cuketu

    * 1 červenou papriku

    * 1 malý pórek

    * 150 g vepřové šunky

    * 2 jarní cibulky

    * 250 ml zakysané smetany

    * 100 ml smetany na vaření

    * 1 vejce

    * 1/2 lžičky soli

    * 1/4 lžičky pepře

    * špetku provensálského koření

    * 300 g listového těsta

    * 50 g vypeckovaných oliv

    * 2 jarní cibulky

    * máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání forem

    * 100 g tvrdého sýra

    * 2 lžíce oleje

     

    Postup:

    Cuketu a papriku nakrájejte na kostičky, pórek a jarní cibulku na kolečka a šunku na nudličky. Zakysanou a sladkou smetanu smíchejte, přidejte vejce, provensálské koření, osolte a opepřete. Z těsta vyválejte plát a vykrojte z něj čtyři kola o průměru 20 cm. Těsto vložte do vymazaných a vysypaných forem a vytvořte okraje. Na těsto rozdělte polovinu cuket, pórek a šunku a vše zalijte smetanovou směsí. Navrch rozdělte zbylou zeleninu a olivy. Pečte při 180 °C 35 až 40 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypejte koláč strouhaným sýrem.

  • Cibulový koláč

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 8 kousků):

     

    Na těsto:

    * 100 g hladké mouky

    * 100 g polohrubé mouky

    * 15 g droždí

    * 1/4 lžičky cukru

    * 60 ml vlažného mléka

    * 30 g másla

    * špetku soli

    * mouku a tuk na vymazání a vysypání formy

     

    Na náplň:

    * 1 kg cibule

    * 70 g anglické slaniny

    * 150 g pórku

    * 1 lžíci oleje

    * 125 g zakysané smetany

    * 3 vejce

    * 1/2 lžičky soli

    * 1/4 lžičky pepře

    * 75 g strouhané goudy

     

    Postup:

    Obě mouky prosejte do mísy. Udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí, zasypejte ho cukrem a přilijte trochu vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte a spolu se zbylým mlékem ho přilijte do mísy. Osolte, vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě hodinu kynout.

     

    Cibuli pokrájejte na tenké plátky, slaninu na kostičky a pórek na kolečka. V pánvi rozehřejte olej a vše na něm orestujte. V zakysané smetaně rozšlehejte 2 vejce, osolte a opepřete. Zbylé vejce rozšlehejte v hrnečku.

     

    Z vykynutého těsta vyválejte plát, přeneste ho do vymazané a vysypané formy, vytvořte okraje asi 1,5 cm a nechte ještě asi 15 minut kynout. Pak na korpus rozprostřete cibulovou náplň a zalijte ji smetanou. Okraje potřete vejcem, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30 minut. Pak ho posypejte sýrem a ještě asi 5 minut dopékejte.

  • S hruškami, camembertem a ořechy


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 8 kousků):

    * 250 g hladké mouky

    * 135 g másla

    * 8 lžic studené vody

    * 2 velké cibule

    * 2 větší hrušky

    * 1/2 lžičky citronové šťávy

    * 120 g camembertu

    * 2 lžíce másla

    * 1 lžíci vinného octa

    * 1 a 1/2 lžičky soli

    * dvě špetky pepře

    * 4 vejce

    * 200 ml smetany

    * 2 lžíce lískových ořechů

     

    Postup:

    Z mouky, 125 g másla a vody vypracujte hladké těsto. Vložte ho do mikrotenového sáčku a nechte asi 20 minut v chladničce odležet. Mezitím oloupejte cibuli a pokrájejte ji na tenká půlkolečka. Oloupejte hrušky, rozkrojte je na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Pak je ještě rozkrojte na osminky a zakápněte citronovou šťávou. Camembert nakrájejte na plátky.

     

    V pánvi rozpalte zbylé máslo a vsypejte cibuli. Přidejte k ní dvě špetky soli a vinný ocet, orestujte dozlatova a nechte zchladnout. Vejce vyklepněte do misky, přilijte k nim smetanu, osolte, opepřete a vyšlehejte. Těsto vyjměte z chladničky, vyválejte z něj kruh o průměru asi 32 cm, vyložte jím formu a dno propíchejte vidličkou.

     

    Na těsto rozprostřete orestovanou cibuli a vlijte vaječnou směs. Poklaďte ji střídavě kousky hrušek a camembertu a posypejte nasekanými ořechy. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho 45 minut, dokud povrch nezezlátne a vaječná hmota neztuhne.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    VALAŠSKÉ FRGÁLY

    PARMAGIANA - ITALSKÝ ZAPEČENÝ LILEK

     

    UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz