Nejlepší cukroví podle redakce: Co u nás na stole mizí jako první? | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší cukroví podle redakce: Co u nás na stole mizí jako první?

  • Foto: Shutterstock.com
    12prosince   2015  /  06:00

    Advent je období, kdy se k troubě a pečení vrhají i ty z nás, které jinak celý rok nepečou. A tak se inspirace hodí. Vybraly jsme pro vás recepty, po kterých se naše rodiny můžou doslova utlouct.

  • Linecká kolečka



    Budete potřebovat (na cca 40 kousků):


    * 300 g hladké mouky

    * 150 g krupicového cukru

    * 1 balíček vanilkového cukru

    * 120 g změklého másla

    * 1 vejce

    * marmeládu na slepování

     

    Postup:

    Mouku, cukr, vanilkový cukr a vejce zpracujte na těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu i déle v lednici. Pak hladké těsto vyválejte na tloušťku 4 mm a vykrajujte kolečka. Do poloviny z nich vykrojte ozdobné otvory. Cukroví pečte při 180 °C dorůžova, tedy asi 10 minut. Po vychladnutí spojujte kolečka marmeládou.

     

    Tip redaktorky: Linecké prostě zbožňuju, ale málokdo ho umí. Vyzkoušela jsem snad pět receptů, ale žádný zatím nebyl dokonalý. Tenhle mám od kamarádky, jejíž linecké cukroví miluju. Takže snad letos konečně uspěju.

     

    A jaké je vaše nejoblíbenější cukroví? Můžete ho přihlásit do soutěže Nej cukroví, ve kterém se hraje o ceny za 100 000 korun! Stačí se přihlásit ZDE a hlasovat.

  • Vanilkové rohlíčky

    Budete potřebovat (na cca 60 kousků):


    * 250 g hladké mouky

    * 210 g másla

    * 80 g moučkového cukru

    * 80 g jemně mletých mandlí

    Na dokončení:

    * 100 g moučkového cukru

    * 1 vanilkový lusk

     

    Postup:

    Mouku zpracujte s máslem, moučkovým cukrem a mandlemi na těsto. Zabalte ho do fólie a nechte přes noc v lednici. Vytvořte válečky, nakrájejte je na stejně velké kousky a z nich formujte rohlíčky. Při 160 °C je pečte 10 až 15 minut. Z vanilkového lusku vyškrábněte dřeň, smíchejte ji s cukrem a ještě teplé rohlíčky ve voňavém cukru obalujte.

     

    Tip redaktorky: Na vanilkové rohlíčky nedám dopustit a po vzoru mojí maminky na mém vánočním stole nikdy nechybějí. Moji kamarádi tvrdí, že jsou moje rohlíčky prý nejlepší na světě. I letos už si brousím zuby, až s nimi začnu.

  • Basilejské kartičky

     

    Budete potřebovat (na cca 100 kousků):


    * 400 g medu

    * 150 + 50 g krupicového cukru

    * 50 g hnědého cukru

    * 200 g mandlí, najemno nasekaných

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g ořechů, nasekaných

    * 150 g kandované citrusové kůry, nasekané

    * 1 lžičku skořice

    * 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku

    * 1/2 lžičky muškátového květu

    * 1 lžičku sody

    * 1 lžičku amonia (cukrářského droždí)

     

    Postup:

    Med, 150 g cukru a hnědý cukr zahřívejte v kastrolku, dokud se cukr nerozpustí. Pak nechte směs zchladnout. Přidejte ostatní suroviny (kromě sody a amonia) a vypracujte těsto. Teprve pak sodu smíchejte se 2 lžícemi vody a vmíchejte do těsta, amonium také spojte s vodou a vmíchejte. Mělo by vzniknout lepkavé těsto. Mokrýma rukama ho naneste na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě ho pečte při 180 °C asi 30 minut. Na polevu smíchejte zbylý cukr se 2 lžícemi vody, zahřejte a vařte asi 1 až 2 minuty, až zhoustne. Polijte povrch perníku a ještě nožem naznačte řezy. Ty pak prořízněte až po ztuhnutí polevy.

     

    Tip redaktorky: Jsem trochu netrpělivá, a tak mám ráda recepty, které nevyžadují velkou piplačku. Tohle cukroví je prostě perfektní. Ani nevím, kolikrát už jsem ten recept dávala opsat kamarádkám.

  • Lehounké kokosky

     

    Budete potřebovat (na 40 kousků):


    * 150 g krupicového cukru

    * 150 g kokosu

    * 1 špetku soli

    * 2 bílky

     

    Postup:

    Do čisté suché mísy dejte bílky, ideálně o pokojové teplotě. Se špetkou soli je šlehačem vyšlehejte do polotuha, pak přisypejte cukr a šlehejte, až vznikne tuhý sníh. Do něj opatrně zapracujte kokos, nejlépe se na to hodí plastová stěrka. Lžícemi pak klaďte na plech vyložený pečicím papírem malé bochánky a při 140 °C je pečte asi 20 minut. Po upečení nechte kokosky doschnout při pootevřených dvířkách trouby.

    Tip redaktorky: Moje babička byla mistr na buchty, ale její kokosové cukroví je moje voňavá vzpomínka na dětství. Asi i kvůli tomu mi zůstala láska ke kokosu na celý život a peču je také.

  • Miniaturní štóly

     

    Budete potřebovat (na cca 50 kousků):


    * 150 g rozinek

    * 40 g kandované citrusové kůry

    * 80 g rumu

    * 10 g droždí

    * 250 g hladké mouky

    * 100 g mléka

    * 90 g másla

    * 25 g krupicového cukru

    * 40 g mandlových lupínků

    Na dokončení:

    * 125 g másla

    * 100 g moučkového cukru

    Postup:

    Rozinky a kůru namočte na chvíli do rumu. Mouku, droždí, mléko, máslo, cukr a mandle zpracujte na těsto. Kůru nechte okapat a vmíchejte ji do těsta. V míse ho překryjte fólií a nechte přes noc v lednici. Druhý den rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte ho na válečky o průměru 3 cm. Zploštělé kousky nakrájejte na menší dílky a na vymaštěném plechu je nechte 30 minut odpočívat. Pak je pečte při 180 °C 15 až 20 minut. Po 5 minutách po upečení potřete štóly pořádně máslem a poprašte je opravdu vysokou vrstvou moučkového cukru.

     

    Tip redaktorky: Peču i klasickou velkou, ale tahle jednohubková verze je opravdu báječná. A přitom tak jednoduchá na přípravu!

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »