Nejlepší cukroví podle redakce: Co u nás na stole mizí jako první? | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší cukroví podle redakce: Co u nás na stole mizí jako první?

  • Foto: Shutterstock.com
    12prosince   2015  /  06:00

    Advent je období, kdy se k troubě a pečení vrhají i ty z nás, které jinak celý rok nepečou. A tak se inspirace hodí. Vybraly jsme pro vás recepty, po kterých se naše rodiny můžou doslova utlouct.

  • Linecká kolečka



    Budete potřebovat (na cca 40 kousků):


    * 300 g hladké mouky

    * 150 g krupicového cukru

    * 1 balíček vanilkového cukru

    * 120 g změklého másla

    * 1 vejce

    * marmeládu na slepování

     

    Postup:

    Mouku, cukr, vanilkový cukr a vejce zpracujte na těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu i déle v lednici. Pak hladké těsto vyválejte na tloušťku 4 mm a vykrajujte kolečka. Do poloviny z nich vykrojte ozdobné otvory. Cukroví pečte při 180 °C dorůžova, tedy asi 10 minut. Po vychladnutí spojujte kolečka marmeládou.

     

    Tip redaktorky: Linecké prostě zbožňuju, ale málokdo ho umí. Vyzkoušela jsem snad pět receptů, ale žádný zatím nebyl dokonalý. Tenhle mám od kamarádky, jejíž linecké cukroví miluju. Takže snad letos konečně uspěju.

     

    A jaké je vaše nejoblíbenější cukroví? Můžete ho přihlásit do soutěže Nej cukroví, ve kterém se hraje o ceny za 100 000 korun! Stačí se přihlásit ZDE a hlasovat.

  • Vanilkové rohlíčky

    Budete potřebovat (na cca 60 kousků):


    * 250 g hladké mouky

    * 210 g másla

    * 80 g moučkového cukru

    * 80 g jemně mletých mandlí

    Na dokončení:

    * 100 g moučkového cukru

    * 1 vanilkový lusk

     

    Postup:

    Mouku zpracujte s máslem, moučkovým cukrem a mandlemi na těsto. Zabalte ho do fólie a nechte přes noc v lednici. Vytvořte válečky, nakrájejte je na stejně velké kousky a z nich formujte rohlíčky. Při 160 °C je pečte 10 až 15 minut. Z vanilkového lusku vyškrábněte dřeň, smíchejte ji s cukrem a ještě teplé rohlíčky ve voňavém cukru obalujte.

     

    Tip redaktorky: Na vanilkové rohlíčky nedám dopustit a po vzoru mojí maminky na mém vánočním stole nikdy nechybějí. Moji kamarádi tvrdí, že jsou moje rohlíčky prý nejlepší na světě. I letos už si brousím zuby, až s nimi začnu.

  • Basilejské kartičky

     

    Budete potřebovat (na cca 100 kousků):


    * 400 g medu

    * 150 + 50 g krupicového cukru

    * 50 g hnědého cukru

    * 200 g mandlí, najemno nasekaných

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g ořechů, nasekaných

    * 150 g kandované citrusové kůry, nasekané

    * 1 lžičku skořice

    * 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku

    * 1/2 lžičky muškátového květu

    * 1 lžičku sody

    * 1 lžičku amonia (cukrářského droždí)

     

    Postup:

    Med, 150 g cukru a hnědý cukr zahřívejte v kastrolku, dokud se cukr nerozpustí. Pak nechte směs zchladnout. Přidejte ostatní suroviny (kromě sody a amonia) a vypracujte těsto. Teprve pak sodu smíchejte se 2 lžícemi vody a vmíchejte do těsta, amonium také spojte s vodou a vmíchejte. Mělo by vzniknout lepkavé těsto. Mokrýma rukama ho naneste na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě ho pečte při 180 °C asi 30 minut. Na polevu smíchejte zbylý cukr se 2 lžícemi vody, zahřejte a vařte asi 1 až 2 minuty, až zhoustne. Polijte povrch perníku a ještě nožem naznačte řezy. Ty pak prořízněte až po ztuhnutí polevy.

     

    Tip redaktorky: Jsem trochu netrpělivá, a tak mám ráda recepty, které nevyžadují velkou piplačku. Tohle cukroví je prostě perfektní. Ani nevím, kolikrát už jsem ten recept dávala opsat kamarádkám.

  • Lehounké kokosky

     

    Budete potřebovat (na 40 kousků):


    * 150 g krupicového cukru

    * 150 g kokosu

    * 1 špetku soli

    * 2 bílky

     

    Postup:

    Do čisté suché mísy dejte bílky, ideálně o pokojové teplotě. Se špetkou soli je šlehačem vyšlehejte do polotuha, pak přisypejte cukr a šlehejte, až vznikne tuhý sníh. Do něj opatrně zapracujte kokos, nejlépe se na to hodí plastová stěrka. Lžícemi pak klaďte na plech vyložený pečicím papírem malé bochánky a při 140 °C je pečte asi 20 minut. Po upečení nechte kokosky doschnout při pootevřených dvířkách trouby.

    Tip redaktorky: Moje babička byla mistr na buchty, ale její kokosové cukroví je moje voňavá vzpomínka na dětství. Asi i kvůli tomu mi zůstala láska ke kokosu na celý život a peču je také.

  • Miniaturní štóly

     

    Budete potřebovat (na cca 50 kousků):


    * 150 g rozinek

    * 40 g kandované citrusové kůry

    * 80 g rumu

    * 10 g droždí

    * 250 g hladké mouky

    * 100 g mléka

    * 90 g másla

    * 25 g krupicového cukru

    * 40 g mandlových lupínků

    Na dokončení:

    * 125 g másla

    * 100 g moučkového cukru

    Postup:

    Rozinky a kůru namočte na chvíli do rumu. Mouku, droždí, mléko, máslo, cukr a mandle zpracujte na těsto. Kůru nechte okapat a vmíchejte ji do těsta. V míse ho překryjte fólií a nechte přes noc v lednici. Druhý den rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte ho na válečky o průměru 3 cm. Zploštělé kousky nakrájejte na menší dílky a na vymaštěném plechu je nechte 30 minut odpočívat. Pak je pečte při 180 °C 15 až 20 minut. Po 5 minutách po upečení potřete štóly pořádně máslem a poprašte je opravdu vysokou vrstvou moučkového cukru.

     

    Tip redaktorky: Peču i klasickou velkou, ale tahle jednohubková verze je opravdu báječná. A přitom tak jednoduchá na přípravu!

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »