Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v srpnu nechybí v mé kuchyni | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v srpnu nechybí v mé kuchyni

Léto bez grilu je jako burger bez housky
Foto: Albert
13.08.2015 / 06:00

Léto nejčastěji trávím – kde jinde než – u grilu. A proto se těchto pár řádků bude točit primárně kolem něj. Na grilu lze připravit ledacos. Ostatně jste se o tom mohli přesvědčit v některém z mých pořadů. Kromě grilování se ale mrkneme i na staré dobré konzervování ovoce, čímž není nic jiného než zavařování.

České léto u grilu

 

Grilování k létu jasně padne. Nasvědčuje tomu i fakt, že grilování patří v naší zemi mezi nejčastější způsob přípravy jídla v letních měsících. Není totiž nic lepšího než relaxovat na zahradě a u toho si ugrilovat nějakou tu pochoutku a zapít to dobrým vychlazeným pitím.

 

Možná se budu opakovat, ale podle mého si na grilu své místo vždy zaslouží mít vepřová krkovice. Není lepšího, šťavnatějšího, cenově dostupnějšího a oblíbenějšího kousku masa. Steak z krkovice se skvěle kamarádí s česnekem, což je vhodné doplnit i nějakými bylinkami, například rozmarýnem. Není také vůbec na škodu trochu zaexperimentovat a vyzkoušet třeba vepřovou krkovici s marinádou z cideru, jahodového sirupu a hořčice nebo například pikantní piri piri krkovičku.

 

Abychom nezůstali pouze u vepřového, vyvážíme ho trochu dietnějšími kuřecími prsíčky s bochánky. Dejte pozor, abyste kuřecí prsa na grilu příliš nevysušili. A abyste do sebe dostali také něco zdravého, neváhejte ugrilovat pstruha s petrželkou a citronem – osvědčenou klasiku. Pokud chcete dát pstruhu trochu větší svěžest, nastrouhejte na něj trochu citronové kůry.

 

Na grilu nemusíte pořád dokola střídat pouze jednotlivé druhy masa. Skvěle se na grilu pracuje i se zeleninou a pro někoho bude možná překvapení, že i s ovocem. Můžete grilovat lilek, cuketu, cibuli, fazolky nebo klidně vše dohromady jako směs grilované zeleniny. Výtečné jsou na grilu i kukuřičné klasy. Stejně tomu tak je u ovoce. Zkuste si připravit grilované mango nebo blumové či švestkové špízy.

 

RECEPT: Blumové špízy

  ...

Zavařte si zavařeniny

 

Zavařte si samozřejmě jen v dobrém. Je důležité, aby bylo pro vás vaření spíše odpočinkovou záležitostí či zábavou než jen povinností nasytit hladové krky ve vaší domácnosti. Zavařování ovoce je skvělým způsobem, jak zaměstnat zbylé členy rodiny.

 

Zavařeniny se připravují zejména pro zakonzervování ovoce. Je to jeden ze způsobů, jak uchovat ovoce konzumovatelné po velmi dlouhou dobu. Samozřejmě lze zavařovat i maso a další potraviny. Já bych si ale tentokrát vzal raději do parády právě ovoce. Za zavařeniny můžeme považovat marmelády i džemy. Ovoce můžete zavařovat jednodruhově, ale také i z několika druhů. Výjimkou není ani přidání koření či dalších přísad pro zlepšení chuti. Mám na mysli například vanilku, zázvor, tymián, javorový sirup nebo rum. Získáte tak originální zavařeninu, kterou v obchodě jen stěží seženete.

 

Každá rodina může mít své vlastní recepty na ty nejlepší marmelády a džemy. Já vám doporučím několik sympatických receptů. Jedním z nich je broskvový džem s rebarborou, kde se chutě vzájemně doplňují a vytvářejí spolu skvělou pochoutku. Dále nedám dopustit na zavařeninu z kombinace jablek a ostružin, která je opravdu výtečná. A do třetice všeho dobrého bych vám doporučil klasickou meruňkovou marmeládu. Meruněk je nyní dostatek, proto není nad čím přemýšlet. Mám pro vás jeden malý kvíz nakonec. Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem?

 

Co všechno nesmí v srpnu Zdeňku Pohlreichovi chybět v kuchyni, se dočtete ZDE.

 

RECEPT: Meruňková marmeláda

...

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »