Nejlepší jahodové marmelády: Klasická, s mátou i podle Ládi Hrušky | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší jahodové marmelády: Klasická, s mátou i podle Ládi Hrušky

  • Domácí jahodová marmeláda je nejlepší na křupavém chlebu s máslem nebo čerstvé vánočce
    Domácí jahodová marmeláda je nejlepší na křupavém chlebu s máslem nebo čerstvé vánočce
    Foto: shutterstock.com
    13června   2015  /  06:00

    Sezona nejsladších českých jahod je tady. Pokud jste si je nevypěstovali na zahrádce, vyražte na samosběr. Pobudete na čerstvém vzduchu, pod hřejivými slunečními paprsky a pořídíte tyto sladké červené plody za bezkonkurenčně nejnižší cenu. Z těch, které nesníte se šlehačkou, si připravte dokonalou jahodovou marmeládu. Máme pro vás recepty na ty nejlepší.

  • Klasická jahodová marmeláda

      Klasická jahodová marmeláda
    Budete potřebovat:

     

    - 1 kg čerstvých jahod

    - 500 g želírovacího cukru 2:1

    - 1 lžičku kyseliny citronové

     

    Postup:

     

    Jahody pokrájejte na menší kousky, dejte do kastrolku a na mírném ohni duste ve vlastní šťávě. Až se rozvaří, nechte je chvíli vychladnout a poté rozmixujte tyčovým mixérem do požadované hmoty. Záleží na tom, jestli chcete marmeládu hladkou, nebo v ní chcete najít kousky ovoce.

     

    Do jahodové hmoty vmíchejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a směs za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut a během této doby sbírejte vzniklou pěnu. Odstavte ze sporáku, nechte vychladnout a plňte do vyvařených zavařovacích skleniček. Ty potom na 10 minut obraťte víčkem dolů a máte hotovo. Pokud chcete, můžete sklenice na závěr zavařit.

  • Jahodová marmeláda s vanilkou

      Jahodová marmeláda s vanilkou
    Budete potřebovat:

     

    - 1 kg čerstvých jahod

    - 500 g želírovacího cukru

    - 500 g cukru krupice

    - 2 balíčky vanilkového cukru s pravou vanilkou

    - 1/2 lžičky kyseliny citronové

     

    Postup:

     

    Jahody očistěte, omyjte a nechte okapat. Rozmixujte v kuchyňském robotu, dejte do vyššího hrnce, přidejte želírovací cukr s vanilkovým cukrem a za občasného míchání zvolna přiveďte k varu. Přidejte cukr a kyselinu citronovou, důkladně promíchejte a opět přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, poté odstavte z plotny, naplňte vyvařené sklenice a v teple (například zabalené do peřiny) nechte zvolna vychladnout otočené víčkem dolů.

  • Jahodová marmeláda s mátou

      Jahodová marmeláda s mátou
    Budete potřebovat:

     

    - 1 kg čerstvých jahod

    - 500 g cukru krupice

    - 500 g želírovacího cukru

    - 1 ks citronu

    - hrst lístků čerstvé máty

     

    Postup:

     

    Jahody omyjte a očistěte. Dvě třetiny jahod v hrnci zasypte cukrem, přikryjte pokličkou a nechejte nejméně 4 hodiny v chladu, aby pustily šťávu.

     

    Po 4 hodinách jahody mírně rozmačkejte, přidejte želírovací cukr a za občasného míchání vařte na mírném plameni. Když vařením vznikne jahodový protlak, přidejte do nich kůru a šťávu z pečlivě omytého citronu, zbytek na kousky nakrájených jahod povařte. Nakonec přidejte najemno nasekanou mátu a za stálého míchání nechte přejít varem.

     

    Poté teplou marmeládu naplňte do vyvařených sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

  • Jahodová marmeláda s vínem podle Ládi Hrušky

      Jahodová marmeláda s vínem podle Ládi Hrušky
    Budete potřebovat:

     

    - 500 g čerstvých jahod

    - 500 g cukru krystal

    - 1 balíček vanilkového cukru

    - 1 citron

    - 50 ml červeného vína

     

    Postup:

     

    Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na poloviny a dáme do hrnce. K jahodám přidáme vanilkový i krystalový cukr. Vše promícháme a necháme 3 hodiny v lednici. Mezitím si sterilizujeme sklenice.

     

    Jahody začneme vařit, když se nám rozpustí cukr, přidáme víno. Po 15 minutách vaření do směsi vymačkáme celý citron. Dalších 15 minut vaříme. Poté necháme 10 minut vychladnout. Následně můžeme jahodovou směs ještě rozmixovat mixérem. Tento krok však můžeme i vynechat, pokud máme radši větší kousky ovoce.

     

    Marmeládu naplníme do sklenic, které otočíme dnem vzhůru, a necháme vychladnout. Další recepty na levná jídla naleznete v kuchařce Levně a chutně vaříme s TV Nova, kterou vydala společnost Euromedia group.

  • Jahodový džem s malinami

    Jahodový džem s malinami
    Budete potřebovat:

     

    - 700 g menších zralých jahod

    - 200 g pevnějších malin

    - 2 lžíce vody

    - rum

    - 500 g želírovacího cukru 3:1

     

    Postup:

     

    Jahody zbavíme stopek a všechno ovoce omyjeme. Jahody přepůlíme, nasypeme do většího hrnce, přidáme vodu a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak do směsi přidáme maliny a vše 4 minuty povaříme.

     

    Na talířku zkusíme, zda směs ztuhne. Pokud je stále řídká, povaříme další 3 minuty. Horkou směsí naplníme skleničky a necháme je vychladnout. Pak na hladinu každé sklenky nalijeme 1 polévkovou lžíci rumu a uzavřeme víčkem. Skladujeme v suché, chladné místnosti.

     

    Další recepty na skvělé marmelády, džemy a kompoty naleznete v nejnovějším čísle magazínu Blesk hobby. Jako dárek navíc se samolepkami na zavařovací sklenice.

    Blesk Hobby červen 2015

/
Autor: brig

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »