Marcipánová štola s griotkou | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Marcipánová štola s griotkou

Vánoční štóla

Vánoční štola z kynutého těsta okořeněného skořicí, badyánem a kardamomem s hrozinkami a kandovanou citrusovou kůrou. Na rozválené těsto položíme plát domácího marcipánu z mandlí a griotky a štolu zavineme. Upečenou dozlatova a pocukrujeme moučkovým a vanilkovým cukrem.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porci
0,5 lžičkabadyán mletý
1 špetkakardamom mletý
1 špetkasůl
1 balíčekcukr vanilínový
1 špetkaskořice mletá
1 ksvejce
1 kostkadroždí čerstvé
1 lžičkakůra citrónová
100 gmandle loupané
125 gcukr moučka
130 gcukr
150 grozinky
150 mlmléko
2 ksžloutek
250 gmandle
3 lžícegriotka
3 lžícerum
300 gmáslo
50 gkůra pomerančová kandovaná
50 gkůra citronová kandovaná
500 gmouka polohrubá

na ozdobu

1 lžícecukr moučka
1 lžícecukr vanilínový

na potření

80 gmáslo

Postup přípravy

Čas přípravy: 60
Čas vaření/pečení: 60
1.

Nadrobno nakrájejte citronovou a pomerančovou kandovanou kůru.

2.

Hrozinky a kůru pokapte rumem a nechte alespoň 2 hodiny odležet.

3.

Droždí mezitím rozetřete se lžičkou cukru, 3 lžícemi vlažného mléka a lžící mouky.

4.

Nechte je na teple vykynout.

5.

Mouku prosejte na vál, promíchejte s cukrem, vanilkový cukrem a kořením.

6.

Přidejte vykynutý kvásek a překrájené změklé máslo.

7.

Ve zbylém vlažném mléce rozmíchejte vejce a žloutky.

8.

Mléko přidejte k mouce a vypracujte na hladké tužší těsto.

9.

Vmíchejte marinované hrozinky a citronovou a pomerančovou kůru.

10.

Těsto dobře propracujte.

11.

Utvořte z něj kouli, vložte do mísy, posypte moukou.

12.

Přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi 40 minut.

13.

Vykynuté těsto potom rozválejte na pomoučeném vále do obdélníku velikosti menšího plechu.

14.

Doprostřed uložte marcipánový plát (návod níže) a vše z širší strany stočte pevně do štóly.

15.

Přeneste ji na vymaštěný plech, přikryjte a nechte ještě asi 20 minut kynout.

16.

Pak štólu pečte v mírně vyhřáté troubě asi 60 minut dozlatova.

17.

Ještě teplou štólu potřete rozehřátým máslem.

18.

Až když se máslo vsákne, hodně ji pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru.

19.

Příprava marcipánu: Mandle zalijte vodou, uveďte k varu a krátce povařte.

20.

Pak je zchlaďte studenou vodou a oloupejte.

21.

Oloupané mandle najemno nastrouhejte.

22.

Vložte do kastrůlku, pokapte griotkou, přidejte cukr a kardamom.

23.

Míchejte na mírném ohni, dokud směs neztuhne natolik, že se přilepí na prst.

24.

Pak ji vyklopte na vál posypaný moučkovým cukrem.

25.

Nechte vychladnout a vyválejte na silnější plát.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g Celkem
Energie 1 853,7kJ 36 428,7kJ
Bílkoviny 6,6g 130,1g
Tuky 26,3g 517,7g
Sacharidy 43,7g 858,3g
Cholesterol 98,4mg 1 934,5mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz