Adventní kalendář z perníku
Z perníkového těsto upečená placka, na kterou se kreslí polevou z citronové šťávy, moučkového cukru a vody okénka s čísly. Do největšího okénka dáme stromeček z marcipánu, ozdobený kandovaným ovocem a obarvenou polevou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Zbytek polevy rozdělte do čtyř částí. Jednu obarvěte zeleným, druhou červeným, třetí žlutým potravinářským barvivem a poslední část nechte bílou.
Stromeček ozdobte kandovanými třešněmi.
Marcipánový strom olemujte zelenou, okénka žlutou a pozadí bílou polevou.
Do volného rohu nakreslete červenou polevou číslo 24 a olemujte ho bíle.
Hotový adventní kalendář nechte zaschnout a uložte do vzduchotěsné nádoby.
Kandovanou pomerančovou a citronovou kůru dejte s trochou mouky do mlýnku na maso a najemno pomelte.
Vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte v hluboké míse do pěny.
Přidejte mleté mandle, mleté kandované ovoce, citronovou kůru z půlky citronu a všechno koření.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, prosejte na vaječnou směs a vypracujte hladké těsto.
Těsto rozetřete do tvaru obdélníku do centimetrové tloušťky na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 až 200 ºC asi 20 minut.
Upečený korpus nechte vychladnout.
Citronovou šťávu, moučkový cukr a horkou vodu důkladně šlehejte pět až deset minut, dokud nevznikne hustá poleva.
Tou naplňte mikrotenový sáček a růžek odstřihněte, aby vznikl malý otvor.
Na perníku vytvořte z polevy mřížku (na šířku pět okének na výšku sedm – podle obrázku) tak, aby uprostřed vzniklo jedno velké okénko.
Malé čtverečky označte čísly od jedničky do třiadvacítky.
Marcipán rozválejte mezi dvěma fóliemi a vykrojte přiměřeně velký vánoční stromek i s hvězdou, aby se vešel právě do největšího okna.
Hodnotit recept: