Vánoční štola
Štola z kynutého těsta s rozinkami, mandlemi a citronovou kůrou. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na potření
Postup přípravy
Do mísy dejte 2/3 mouky. Kůru najemno nastrouhejte. Máslo rozehřejte.
Do důlku v mouce dejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, mandlové aroma, koření, máslo, vzešlé droždí.
Od středu k okrajům promíchejte s moukou, zbylým mlékem a ostatními přísadami.
Pak přidejte zbytek mouky a těsto hněťte tak dlouho, až je hladké a nechytá se stěn.
Potom do něj vpracujte sultánky, korintky, citronát a mleté loupané mandle.
Přikryté těsto nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
Poté jej hněťte na pomoučeném vále asi 10 minut a tlučte, až je pružné a přestane se lepit.
Pak z těsta rozválejte kulatou placku o průměru asi 35 cm.
Jednu stranu přeložte přes střed, aby vznikl typický tvar štoly.
Plech vyložte papírem na pečení.
Štolu na něj položte a přikrytou nechte kynout na teplém místě tak dlouho, než na šířku i na výšku nabude asi o polovinu.
Troubu předehřejte na 250 °C .
Štolu pečte 45 – 55 minut.
V hrnečku rozehřejte máslo na potření štoly.
Štolu vyjměte z trouby a peroutkou ihned bohatě potřete máslem a pocukrujte.
Hodnotit recept: