Ořechová štola se švestkami
Štola z kynutého těsta s marinovanými sušenými švestkami, mandlemi, vlašskými ořechy a citronovou kůrou. Upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem a hojně pocukrujeme.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na potření
Postup přípravy
Sušené švestky opláchněte, osušte a zbavte pecek.
Pak je vložte do misky, pokapejte rumem a nechte asi 12 hodin odležet.
Mouku poté prosejte na vál a utvořte do ní mělký důlek, do kterého rozdrobte droždí.
Droždí v důlku rozmíchejte s trochou mouky, vlažným mlékem a lžičkou cukru.
Nechte asi 15 minut kynout.
K vykynutému kvásku přidejte špetku soli, zbylý cukr.
Dále přidejte nasekané spařené a oloupané mandle.
Přidejte překrájená ořechová jádra, na nudličky nakrájené marinované švestky.
Přimíchejte kandovanou citronovou kůru.
Zalijte vlahým rozehřátým máslem.
Vypracujte na hladké tužší těsto.
Z těsta vytvarujte kouli, vložte ji do vhodné mísy, posypte moukou, aby těsto neoschlo.
Přikryjte a nechte na teplém místě kynout 20 – 30 minut.
Pak těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélníkový plát délky plechu.
Z širší strany zabalte pevně do štóly, přeneste na máslem vymaštěný plech.
Nechte ještě krátce kynout.
Pak štólu vložte do předehřáté trouby.
Pečte při střední teplotě asi 40 minut.
Ještě teplou štólu potřete ze všech stran rozehřátým máslem.
Když se máslo vsákne, hojně ji pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru.
Hodnotit recept: