Baklava | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Baklava

Baklava je sladká oříšková pochoutka, kterou si oblíbíte

    Těsto FILO plněné nasekanými ořechy, cukrem, medem a mletou skořicí. Po upečení přelijeme sirupem z vody, cukru, hřebíčku, vanilky a citronu.

    Autor receptu: Redakce

    Ingredience

    Přepočítat na  porci
    0,25 kgpistácie
    0,5 kgcukr krupice
    0,5 kgořechy lískové
    0,5 kgtěsto filo
    1 kgořechy vlašské
    1 kstěsto filo
    15 gskořice mletá

    sirup

    0,25 kgcukr krupice
    1 lvoda
    1 ksvanilka
    2 plátekcitrón
    3 kshřebíček celý

    Postup přípravy

    Čas přípravy: 40
    Čas vaření/pečení: 20
    1.

    Nadrobno nasekané nebo umleté ořechy dejte do velké mísy.

    2.

    Smíchejte s cukrem, medem a mletou skořicí v jednolitou hmotu.

    3.

    Svařte sirup, když do vody přidáte cukr, hřebíčky, vanilku a citron. Celkem asi 10–15 minut.

    4.

    Na margarínem či máslem vymazaný plech dejte těsto, opět potřete margarínem či máslem.

    5.

    Na těsto položte půl náplně. Rukama důkladně stlačte.

    6.

    Položte další vrstvu těsta, potřete rozpuštěným margarínem či máslem, dejte druhou část náplně a navrch opět těsto, které potřete opět máslem nebo margarínem. Těsto nahoře nakrájejte na kousky, jaké budete podávat (po upečení by se vám rozpadly) a nakonec opět potřete máslem či margarínem.

    7.

    Pečte v předehřáté troubě na 200 ºC asi 15 až 20 minut, nechte vychladnout a nakonec polijte svařeným sirupem.

    8.

    Baklava je i na pohled lákavá a vydrží dlouho! V ledničce ji uchováte klidně deset dní.

    9.

    Pro Blesk.cz baklavu upekli v řecké restauraci Delphi na Podolském nábřeží v Praze pod vedením majitele restaurace Jorgose Iliose.

    10.

    Pozn. Použijte těsto FILO (seženete v řeckých obchodech) nebo lístkové těsto.

    Hodnotit recept:

    Moje oblíbené recepty

    Už tento recept nepoužíváte?
    Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

    Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

    Přihlášení

    Obsahuje 100g Celkem
    Energie 1 669,6kJ 70 107kJ
    Bílkoviny 7,9g 329,9g
    Tuky 28,2g 1 182,2g
    Sacharidy 28,6g 1 202,6g
    Cholesterol 0mg 0mg

    Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

    Jak spálit 1 porci



    Aerobik --
    Běh --
    Plavání --
    Sex --
    Jízda na kole --
    Tanec --
    Žehlení --
    Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

    Recepty autora

    BMI kalkulačka

      


    Doporučujeme z Recepty.cz

    Politika

    Dojemné díky zesnulé ženě i dětem. Výborného…

    Dojemné chvíle zažili delegáti sjezdu KDU-ČSL v hotelu Ambassador. Ovdovělý Marek Výborný (KDU-ČSL)…

    celý článek »

    České celebrity

    Boj o život Františka Nedvěda: Nepochopitelná…

    Když se Jan (73) prostřednictvím Blesku dozvěděl, že František (72) má před těžkou operací srdce,…

    celý článek »

    Příběhy

    Stát prodává vilu po Havlovi: Rodinný dům…

    Výstavní vila na pražském Barrandově jde do dražby. Tzv. Vilu Lumiérů 41 známý architekt Max Urban…

    celý článek »

    VIP sport

    Chytal za Plzeň, fotil se s Beckhamem. Mladý…

    Slibně rozjetou kariéru nezúročil, přesto na brankářské řemeslo nezanevřel. Ve středu však jihočeský…

    celý článek »