Tvarohovo-makový koláč s jablky
Koláč z kynutého těsta potřený makovou a tvarohovou náplní, pokladený plátky jablek a upečený v troubě. Sypeme moučkovým cukrem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
náplň 1
náplň 2
těsto
Postup přípravy
Na těsto rozmíchejte droždí v mléce.
Do velké mísy dejte mouku, máslo, cukr, sůl.
Přidejte rozmíchané droždí a s pomocí elektrického šlehače vypracujte hladké těsto.
Poté ho nechte na teplém místě 45 minut kynout.
Za stálého míchání přidávejte krupici a na mírném ohni vařte pět minut.
Dále přidejte mák, cukr a rum.
Na tvarohovou směs vyšlehejte žloutky s máslem, cukrem krystal a vanilkovým cukrem.
Přidejte mléko, tvaroh, maizenu, polovinu citronové šťávy z 1 citronu a citronovou kůru ze stejného citronu.
Vykynuté těsto ještě jednou promíchejte na pomoučeném válu.
Těsto rozválejte do kruhu a přendejte do vymaštěné formy.
Nechte ještě krátce kynout.
Oloupejte jablka, na povrchu je několikrát nařízněte a pokapejte zbylou citronovou šťávou.
Makovou a tvarohovou směs střídavě vrstvěte na těsto (pomocí vidličky můžete vytvořit mramorový efekt).
Nahoru rozdělte jablka, mírně je zamáčkněte do těsta, potřete rozehřátým máslem.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Upečený vychladlý koláč posypejte cukrem moučkou.
Hodnotit recept: