Chlupaté (frncochaté) knedlíky, vysocké zelí a panna vepře speciálně kysané a vyhlášené červené zelí
Znáte zemitý kreslený humor českého sáňkaře Petra Urbana s postavičkou Rudy Pivrnce? Většina vtipů pochází, jak jinak než z hospody, ovšem domácí. Petr je kreslí u stolu v rodinné usedlosti ve Smržovce jen kousek od kuchyně, kde hospodaří se svou manželkou Inkou.
Autor receptu: Petr Urban
Ingredience
omáčka
příloha
podle potřeby
Postup přípravy
Čtyři středně velké brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nastrouháme.
Zbytek syrových brambor oloupeme a také nastrouháme, přidáme sůl, trošku kmínu, vejce a hrubou mouku, uvařené brambory a těsto dobře promícháme.
Dezertní lžičkou postupně tvoříme malé knedlíčky a vhazujeme je do osolené vroucí vody a vaříme asi deset minut.
Pak je postupně vyndáváme a je dobré je promíchat s troškou oleje, aby se k sobě nelepily.
Při servírování ozdobíme smaženou cibulkou, kterou jsme si osmažili společně při přípravě chundelky.
Cibulová omáčka na podlití masa chce hodně cibule, kterou nakrájíme a dozlatova osmažíme na sádle nebo oleji.
Část oddělíme a necháme si na ozdobu knedlíků, další ještě osmažíme „dotmava“, k ní přidáme koření (bobkový list, kmín nové koření) a hladkou mouku rozmíchanou ve vodě.
Směs povaříme zhruba 20 minut, prolisujeme přes cedník a použijeme k podlití masa, které se dopéká.
Plátky z vepřové panenky okořeníme solí, pepřem a kmínem, a opečeme na sádle s proužky anglické slaniny jako minutku.
Maso před podáváním podlijeme cibulovou omáčkou, aby bylo pikantnější.
Chlupaté knedlíky servírujeme se studeným nebo ohřátým vysockým červeným zelím.
Hodnotit recept: