Čokoládový zázrak
Dortový korpus potřeme směsí z čokoládové polevy, šlehačky, vanilkového cukru, rumu a rozpustné kávy. Zdobáme šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
krém
na ozdobu
těsto
Postup přípravy
Oddělíme bílky od žloutků.
Bílky vyšleháme dotuha a postupně zapracujeme polovinu dávky cukru.
Žloutky spolu s vodou a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny.
Přidáme ušlehaný sníh.
Mouku se škrobovou moučkou, kakaem a práškem do pečiva smícháme a prosejeme.
Nakonec všechny suroviny společně zlehka promícháme.
Těsto natřeme na plech vyložený papírem na pečení.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 ° C.
Upečený plát těsta vyklopíme na čistý kus papíru na pečení a použitý papír z těsta opatrně stáhneme.
Těsto necháme vychladnout.
Z těsta vykrojíme dva kruhy: jeden menší a druhý větší tak, aby odpovídaly rozměrům kopulovité nádoby / formy o objemu asi 2 litry.
Želatinu namočíme do studené vody.
Polevu nakrájíme na kousky, dáme do nádoby a v horkém vodní lázni rozpustíme.
Necháme vychladnout.
Vyšleháme šlehačku, postupně k ní přidáváme cukr, vanilkový cukr a sůl.
Zahřejeme rum a přidáme rozpustnou kávu.
Z plátků želatiny vymačkáme vodu a rozpustíme je v teplém rumu.
Zapracujeme do šlehačky a nakonec přidáme rozpuštěnou polevu.
Formu vyložíme průhlednou fólií.
Nalijeme polovinu čokoládové šlehačky a navrch položíme menší kruh těsta.
Na něj natřeme zbytek šlehačky a navrch položíme větší kruh.
Překryjeme fólií a necháme 2 až 3 hodiny v chladničce.
Dort vyklopíme na talíř, fólii stáhneme.
Před podáváním ušleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a natřeme na dort.
Ozdobíme čokoládovými hoblinkami a kakaem.
Hodnotit recept: