Vínový dort
Čokoládový korpus s kandovaným ovocem a citronovou kůrou napuštěný svařeným vínem kořeněným hřebíčkem a skořicí. Moučník ozdobíme čokoládovou polevou a podáváme se sladkou šlehačkou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Oddělte žloutky od bílků.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
Kandované ovoce nakrájejte, z 1 citrónu najemno nastrouhejte citrónovou kůru.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
Žloutky vymíchejte do pěny s cukrem.
K žloutkům přidejte čokoládu, ovoce, kůru a ořechy.
Také opatrně přimíchejte sníh.
Dortovou formu vyložte papírem na pečení.
Těsto vlijte do formy.
Pečte v mírně vyhřáté troubě přibližně 40 minut.
Po upečení nechte korpus mírně vychladnout ve formě, vyklopet a nechte vychladnout úplně.
Červené víno převařte s kostkovým cukrem, se skořicí a s hřebíčkem.
Přidejte rum a citrónovou šťávu.
Vínovou směsí pokapejte vychladlý korpus a nechte pořádně vsáknout.
V horké vodní koupeli rozpusťte čokoládu společně s tukem a olejem.
Nechte mírně vychladnout a poté čokoládovou směsí polijte dort.
Před podáváním dozdobte šlehačkou vyšlehanou s cukrem.
Hodnotit recept: