Makový slimák
Moučník z kynutého těsta s makovou náplní, citronovou kůrou, rozinkami a skořicí. Na rozválené těsto natřeme makovou náplň, zavineme do rolády a závin stočíme do kulaté dortové formy, takže nám vznikne šnek.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
krém
na potření
na formu
na vál
Postup přípravy
Droždí smíchejte s lžičkou cukru, 100ml vlažného mléka, 1 lžící hladké mouky.
Nechte nakynout.
Ve zbývajícím mléce smíchejte cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce a rozpuštěné máslo.
Mouku prosejte do mísy, přimíchejte kvásek.
Postupně k masu přidejte mléko s tukem a vypracujte hladké těsto.
Posypte moukou, přikryjte a nechte na teplém místě aspoň hodinu kynout.
Rozinky propláchněte horkou vodou.
Mák smíchejte se strouhanou citrónovou kůrou z 1 citrónu.
Dále přidejte strouhanku a skořici.
Vodu svařte s cukrem.
Do vody vlijte citrónovou šťávu, máslo a makovou směs.
Odstavte, promíchejte rozinka a nechte vychladnout.
Dortovou formu vymažte máslem.
Vykynuté těsto promíchejte a rozválejte na pomoučené desce na obdélník.
Rovnoměrně na něj natřete náplň, zaviňte do závinu, který ztočte do tvaru slimáka.
Slimáka dejte do vymazané dortové formy.
Ponechte ještě 20 až 25 minut kynout.
Povrch těsta potřete žloutkem a pečte asi hodinu při teplotě 180°C.
Po upečení nechte 5 minut chladnout ve formě.
Pak odstraňte bok formy a nechte vychladnout úplně.
Hodnotit recept: