Máslové rohlíky
Rohlíky z kynutého a tukového těsta. Vykrájené trojúhelníky srolované do tvaru rohlíku, potřené máslem, posypané mandlovými lupínky a upečené dozlatova.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na potření
podle potřeby
Postup přípravy
Droždí rozpusťte ve třech až čtyřech lžících mléka, potom přilijte zbytek.
Do mísy prosejte 500 g mouky a přidejte mléko s droždím.
Přidejte 220 g rozpuštěného másla, cukr, sůl a žloutek.
Všechno zpracujte na hladké, středně tuhé těsto.
Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte před noc v lednici.
Zbylé máslo zpracujte se zbylou moukou a na pomoučeném válu vyválejte plát o rozměrech 20 x 30 cm.
Těsto z lednice, které přibližně zdvojnásobí svůj objem, také rozválejte na plát 32 x 43 cm.
Tukové těsto položte na polovinu kynutého těsta, okraj potřete žloutkem, druhou polovinu kynutého těsta přehněte.
Okraj přitiskněte a dejte na 30 minut uležet do chladu.
Opět rozválejte, popřekládejte a dejte proležet. Překládání a rozválení těsta opakujte třikrát.
Těsto rozválejte na tloušťku jeden až dva centimetry a vykrajujte z něj větší trojúhelníky.
Z širší strany srolujte, konce rohlíčků ohněte.
Vyrovnejte je ve větších odstupech na plech a nechte ještě 15 minut kynout.
Potřete je rozpuštěným máslem, posypejte mandlovými lupínky.
Při 220 °C upečte dozlatova.
Hodnotit recept: