Kachna na pomerančích podle Karolíny Kamberské
Vítanou obměnou klasické drůbeží pečínky je tato nádherně voňavá kachna se šalvějí, pečená na pomerančích a portském víně.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
omáčka
podle chuti
Postup přípravy
Kachnu vyndejte včas z ledničky, aby došla pokojové teploty. Omyjte ji osušte a vidličkou propíchejte kůži na tučných místech kachny.
Smíchejte 1 lžíci soli, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry, 1/4 lžičky drceného pepře a asi 4 nasekané lístky šalvěje.
Směsí okořeňte kachnu vně i uvnitř a břišní dutinu vyložte ještě celými snítkami šalvěje (pár lístků si nechte na ozdobu) a klínky z jednoho pomeranče a citronu a svažte jí nožičky.
Kachnu vložte do pekáče prsy nahoru a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.
Snižte teplotu na 180 °C, podlijte trochu vody, přidejte nasekaný zázvor (použijte asi 5 cm velký kus) a pečte další tři čtvrtě hodinu. Během pečení ji přelévejte občas vypečenou šťávou.
Pak seberte z povrchu šťávy vypečené sádlo a přidejte plátky z druhého pomeranče (je lepší použít oloupaný pomeranč bez kůry a bílé dužiny, aby omáčka příliš nezhořkla) a vymačkanou šťávu z třetího pomeranče.
Dopečte doměkka a zlatova, zhruba 30 minut.
Hodnotit recept: