Tradiční rybí polévka podle Dity P.
Ten, kdo nedá dopustit na štědrovečerní klasiku, ocení určitě rodinný recept populární české kuchařky.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle chuti
podle potřeby
Postup přípravy
Do hrnce dejte 4 rybí hlavy (nezapomeňte z nich vybrat žábry, jinak bude polévka hořká), přidejte k nim přepůlený celer, petržel, mrkev a naříznuté cibule. Zalijte vodou, aby byly všechny suroviny ponořené.
Přidejte bobkový list, nové koření a sůl, přiveďte k varu a na středním plameni vařte asi 20 až 30 minut, než rybí maso změkne.
Poté vývar odstavte z plotny a sceďte ho.
V hrnci rozpusťte 4 lžíce másla, přidejte 2 mrkve a 2 petržele nakrájené na kostičky a nechte restovat.
Přidejte 5 lžic hladké mouky, nechte ji zasmahnout a vytvořte světlou jíšku. Jakmile bude mít lehce růžovou barvu, začněte postupně přilévat vývar a vždy ho dobře promíchejte dohladka s moukou.
Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte provařit.
Mezitím si oberte maso z rybích hlav a poté ho přidejte do polévky.
Nastrouhejte trošku muškátového oříšku, nasekejte petrželku, odstavte z plotny a promíchejte.
Podávejte s opečenými krutonky.
Hodnotit recept: