Polévka z uzené tresky podle Gordona Ramsayho
Vynikající rybí polévka Cullen Skink je skotskou specialitou. Její základ tvoří uzená treska, brambory, cibule, mléko a smetana.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle chuti
Postup přípravy
Do hlubší pánve dejte filety z tresky, zalijte je mlékem, přidejte bobkové listy, přiveďte k varu a pak nechte na mírném plameni asi 3 až 4 minuty probublávat.
Odstavte z plotny a nechte zhruba 5 minut odpočinout.
V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm najemno nasekané šalotky dosklovata. Poté přidejte utřený česnek a restujte, dokud se nerozvoní.
Mezitím si oloupejte brambory a pokrájejte je na malé kostičky. Přidejte je do pánve a na mírném plameni opékejte asi 10 minut, dokud nezezlátnou.
Vytáhněte filety z mléka a nakrájejte nebo natrhejte je na menší kousky velikosti sousta.
Mléko přilijte do pánve k šalotkám a bramborám, poté přidejte rybí nebo zeleninový vývar a přiveďte k varu. Vařte zhruba 10 až 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
Přidejte do hrnce smetanu a zhruba třetinu tresky a odstavte z plotýnky. Pomocí tyčového mixéru nebo kuchyňského robotu rozmixujte polévku dohladka.
Dejte na mírný plamen prohřívat a přidejte zbytek tresky. Ochuťte solí a bílým pepřem.
Podávejte lehce pokapané olivovým olejem a posypané nasekanou petrželovou natí.
Hodnotit recept: