Babiččina vánočka
Zapomeňte na kupovanou, s tímhle praktickým manuálem ji zvládnete upéct i sama. Tak s chutí do toho!
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na potření
Postup přípravy
Rozinky namočte do rumu. Do mísy prosijte obě mouky. Udělejte důlek, vlijte trochu vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Mísu přikryjte a nechte vzejít kvásek.
Mezitím utřete máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky do pěny. Ke kvásku přilijte zbylé vlažné mléko, přidejte sůl, máslovou směs a vypracujte tužší těsto.
Přeložte ho na vál a pořádně zpracujte.
Rozinky sceďte a spolu s mandlemi je do těsta zapracujte. Nechte ho při pokojové teplotě kynout asi hodinu v míse vytřené olejem, až zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a ze 7 vyválejte válečky. Nejprve upleťte cop ze 4 válečků a přeneste ho na pečicím papírem vyložený plech.
Na základ položte cop upletený ze tří válečků a jeho konce zasuňte pod první cop.
Poslední díl těsta rozpulte, vyválejte dva válečky a zkruťte je jako šňůru. Usaďte je navrch vánočky a konce zasuňte pod nejspodnější díl.
Vánočku shora zajistěte 3-5 špejlemi a nechte ji asi 50 minut kynout. Těsně před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 15-20 minut, dokud nezačne červenat. Pak teplotu snižte na 170 stupňů Celsia, vánočku přikryjte pečicím papírem a pomalu ji dopékejte ještě 35-40 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vánočku dobře vychladnout a až pak vytáhněte špejle.
Hodnotit recept: