Pečené želvičky z mletého masa
Máte rádi kreativitu na talíři? Upečte efektní napodobeninu želvy z mletého masa, párků a slaniny. Tento a další recepty naleznete v kuchařce Levně a Chutně vaříme s TV Nova.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle chuti
Postup přípravy
Mleté maso smíchej s vejcem, strouhankou, utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku, hořčicí, přidej sůl, pepř a majoránku. Směs pak velmi dobře promíchej a vytvaruj do bochánků, které budou těly „želviček“.
Krunýř vytvoř tak, že na sebe položíš tři široké plátky slaniny. Uprostřed je podélně rozkroj, čímž dostaneš šest užších plátků slaniny. Tři z nich pak polož podélně vedle sebe. A mezi ně pak v kolmém směru vpleť další tři plátky slaniny. Vznikne protkaný plát.
Bochánky dej na plech vyložený pečicím papírem a navrch každého masa polož plát ze slaniny. Přečnívající konce slaniny nožem zatlač pod tělo želvičky.
Dlouhé slabé párky překroj na třetiny. Budou z nich nožičky a hlavičky želvy. Konce párků nakrájej – buď jako ústa želvy na hlavičku, anebo vykroj jednoduché drápky na nožičky. Párky nasuň do želvích tělíček.
Aby se krunýře želviček v troubě nepřipálily, přikryj pekáč alobalem. Vlož do trouby předehřáté na 180 °C a peč 30 minut. Poté sundej alobal a želvičky 15 minut dopeč, aby získaly zlatavou kůrku.
Tip Kristiny Kloubkové:Do masa ještě přidávám nastrouhaný tvrdý sýr pro jemnější a zajímavější chuť. Jasmínka na závěr strouhaným sýrem želvičku i ozdobí.“
Hodnotit recept: