Ztracená vejce Benedikt
Ztracená vejce servírovaná na opečené bulce obložené šunkou a listy salátu, přelitá holandskou omáčkou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
omáčka
podle potřeby
Postup přípravy
Jako první si připravte holandskou omáčku. Bílé víno, ocet, pepř a bobkové listy dejte do malého rendlíku. Přiveďte k varu a vařte, dokud se obsah nezredukuje na zhruba tři lžíce. Nechte vychladnout. Žloutky dejte do žáruvzdorné misky a tu vložte nad hrnec s vroucí vodou (ujistěte se, že voda se nedotkne mísy) a vmíchejte k nim zhruba jednu lžíci octové redukce. Šlehejte asi dvě minuty než obsah zbělá. Mísu sejměte z tepla a pak ke žloutkům pomalu a postupně vmíchávejte zbylý ocet i veškeré máslo. Přidávejte jej po troškách a každou další dávku přilévejte, až se předchozí zcela vstřebá. Špetku soli rozmíchejte se šťávou z poloviny citronu a zamíchejte do omáčky.
Bulky rozpulte, namažte máslem, navrch dejte silnější plátek šunky a dejte zapéct do trouby.
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s octem. Pak stáhněte výkon, aby voda jen probublávala.
Pomocí vařečky vytvořte rychlým mícháním v hrnci vír a rozklepněte do něj vajíčko. Pomocí lžíce pomožte bílku obalit celý žloutek. Vařte 2 - 3 minuty.
Rozpečené bulky vytáhněte z trouby a na šunku opatrně položte zastřené vejce. Servírujte obložené listem salátu, přelité holandskou omáčkou a posypané nasekanou pažitkou či petrželkou.
Hodnotit recept: