Farská vánočka
Vánočka z kynutého těsta plněná mnadlemi a rozinkami je ochucena citrónovou kůrou a muškátovým oříškem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na potření
Postup přípravy
Kvásek připravte z vlažného mléka, lžíce cukru, lžičky mouky a rozdrobeného droždí.
Mouku prosijte do mísy, přidejte špetku soli a kvásek.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do pěny.
Mouku promíchejte s kváskem, přidejte našlehanou žloutkovou hmotu.
Vše propracujte, až vznikne hladké těsto.
Z jednoho citrónu nastrouhejte kůru, mandle nasekejte.
Rozinky spařte a namočte do rumu.
K těstu přidejte kůru, muškátový oříšek, rozinky a mandle.
Těsto nechte kynout asi 2 hodiny v míse.
Pak těsto rozdělte na 9 dílů, z nichž vyválejte válečky.
Spleťte 4 válečky na základ, na něj položte cop ze 3 válečků a nahoru stočte 2 válečky.
Vánočku spíchněte na třech místech špejlemi, aby se při pečení nerozjížděla.
Plech pomaštěte a přendejte na něj vánočku, nechte ji ještě 30 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180°C.
Vánočku potřete vejcem a pečte asi 45 minut.
Hodnotit recept: