Třešňový koláč
Na předpečené těsto se rozloží omyté třešně a zalijí polevou z kyselé smetany, cukru, žloutku, solamylu a citrónové šťávy a vše se upeče.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
poleva
těsto
na plech
Postup přípravy
Třešně (mohou být i višně nebo rybíz) omyjte a nechte na sítu dobře okapat.
Pro přípravu těsta dejte do mísy prosátou mouku, tuk, cukr, vejce, vanilkový cukr, citrónovou kůru a sůl.
Vše zamíchejte a vypracujte hladké těsto.
Přikryjte utěrkou a dejte na 30 minut do chladu.
Mezitím si vymažte plech.
Těsto vyválejte a přeneste na plech. Okraje těsta vytáhněte na všech stranách trochu nahoru.
Několikrát těsto propíchněte vidličkou a předpečte těsto asi 10 minut v předehřáté troubě (el. sporák 200°C, plyn st. 3).
Mezitím smíchejte kyselou smetanu, cukr, vanilínový cukr, žloutky, citrónovou šťávu a solamyl.
Vše dobře utřete tak, aby vznikla poleva.
Po vyjmutí předpečeného těsta rozložte na něj pravidelně třešně a zalijte polevou.
Koláč pak pečte v troubě dalších 30-35 minut dozlatova.
Po vychladnutí koláč rozkrájejte a podávejte.
Hodnotit recept: