Srnčí hřbet s brusinkami
Srnčí hřbet se nejprve vaří na víně 2 hodiny s jablky, pomeranči a cibulí a poté se hřbet ještě dopeče v troubě. Podává se s brokolicí a s brusinkovou omáčkou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
Postup přípravy
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Jablko omyjte, rozpůlte, vyřízněte jadřinec a nakrájejte na kousky.
Pomeranč oloupejte a nakrájejte na kousky.
Jalovcové bobule rozdrťte nahrubo.
V kastolu rozehřejte 10g tuku, na kterém prudce osmahněte kosti ze srnčího hřbetu.
Přidejte cibuli, jablko, pomeranč a jalovec.
Podlijte 0,75l vody a červeným vínem.
Na mírném ohni vařte asi 2 hodiny.
Mezitím očistěte brokolici a rozdělte ji na malé růžičky.
Brokolici vařte v mírně vroucí osolené vodě 8 až 10 minut. Poté ji nechte okapat.
Srnčí hřbet potřete solí a pepřem.
Na zbylém tuku osmahněte hřbet ze všech stran.
Předehřejte troubu - el. sporák na 200°C, plyn stupeň 3.
Pečte maso asi 15-18 minut.
Šťávu z masa propasírujte, přiveďte znovu k varu a zahustěte jíškou.
Přidejte brusinky, osolte, opepřete a přiveďte znovu k varu.
Maso nakrájejte a ozdobte brokolicí, přelijte omáčkou a podávejte na předehřátém talíři.
Nakonec můžete přizdobit ještě petrželkou a plátky pomeranče. Vhodnou přílohou jsou brambory.
Hodnotit recept: