Rozinkový koláč
Z kynutého těsta potřeného marcipánovým krémem s meruňkovou marmeládou a posypaného rozinkami se vytvoří roláda, která se nakrájí před pečením a díly se uloží do formy.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na formu
na vál
Postup přípravy
Připravte kvásek smícháním droždí, části vlažného méka, malého množství cukru a mouky.
Zbytek mouky prosijte a dejte ji do mísy spolu s kváskem.
Tuk rozpusťte a mléko mírně nahřejte.
Tuk i mléko přidejte k mouce.
Sůl, která nesmí přijít do přímého styku s tukem ani droždím, dávejte až nakonec.
Pomocí ručního šlehače nebo robota vypracujte hladké těsto.
Povrch poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout.
Mezitím smíchejte marcipán, citrónovou šťávu a 150g meruňkové marmelády.
Dobře vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále do obdélníkového tvaru o rozměrech 50x30cm.
Těsto potřete rovnoměrně marcipánem, posypte rozinkami a sviňte do rolády.
Roládu rozkrájejte na 12 stejných silných dílků.
Formu (o průměru 26cm) vymažte a díly rolády na ni klaďte v rozestupech (těsto ještě hodně nabude).
Nechejte znovu asi 12-15 minut vykykout.
Předehřejte troubu - el. trouba 175°C, plynová stupeň 2.
Pečte 20-40 minut.
Zbytek marmelády rozehřejte, prolisujte sítem a zlehka jí potírejte ještě teplé kousky.
Vychladlý koláč sypejte krystalovým cukrem.
Hodnotit recept: