Ořechový dort
Dort z lískových oříšků je plněn a ozdoben šlehačkovým vanilkovým krémem s karamelizovaným oříškem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
náplň
těsto
Postup přípravy
Lískové oříšky jemně umelte. Asi 8 jader si ponechte vcelku na ozdobu.
U dvou vajec oddělte žloutky od bílků.
Ušlehejte do pěny 1 celé vejce, 2 žloutky a 125g cukru.
Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte cukr.
Vmíchejte prášek do pečiva a mleté oříšky.
Tuto směs pak vmíchejte do žloutkové masy.
Malou dortovou formu o proměru 20cm vyložte papírem na pečení.
Předehřejte troubu - el. sporák 175°C, plyn stupeň 2.
Do formy vlijte těsto a pečte asi 35 až 40 minut.
Když forma trochu vychladne, vyklopte dortový korpus na koláčovou mřížku, stáhněte papír a nechte zcela vychladnout.
Mezitím rozpusťte za stálého míchání zbytek cukru a ve vzniklém karamelu oříšky několikrát obraťte.
Pro náplň nařízněte podélně lusk vanilky a dřeň vyjměte.
Z 1 kelímku smetany, vanilkové dřeně a vanilkového cukru ušlehejte tuhou šlehačku.
Korpus vodorovně rozřízněte a naplňte vanilkovou šlehačkou.
Potom ušlehejte do tuha zbytek šlehačky.
Jednou třetinou naplňte stříkací kornout s hvězdicovou hubičkou.
Zbytkem smetany potřete celý povrch dortu, okraj posypte sekanými oříšky.
Na dort nastříkáme 8 kopečků šlehačky a do každé vložíme karamelizovaný oříšek.
Dort podávejte poprášený kakaem, vytvořte 8 porcí.
Hodnotit recept: